grehor1 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Hej, Mam pytanie. Wczoraj wędziłem krakowską (4h w około 60 st.). Później przyszedł czas na parzenie i pojawił się problem: za mały garnek Zgodnie ze wskazówkami z tego tematu postanowiłem dać ja do piekarnika. Piekłem w temp. 90 stopni przez 1,5 h i w środku nie doszła nawet do 40. Podniosłem na 30 min do 150 no i uzyskałem może 60. Zrobiło się późno więc wyłączyłem wszystko i poszedłem spać. Pytanie: Czy dziś powtórzyć proces czy suszyć i jeść tak jak jest. Dodam, że średnio lubię surową kiełbasę.A na pewno masz sprawny termometr? Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9840-dopiekanie-kie%C5%82basy-w-piekarniku/page/2/#findComment-579579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Ostatnio robiłem w piekarniku, grubą, fi 65...Kiełba prosto z wędzarynki, temp wewnątrz kiełbasy 35/40 *C...Piekarnik "zimny", temp 90*, plus termoobieg i minimalna szczelinka... Pierwsza tura 85 min, do 67*C w środku....Druga tura 65 min, do 67*C w środku...I w zwis grawitacyjny, nic nie powtarzam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9840-dopiekanie-kie%C5%82basy-w-piekarniku/page/2/#findComment-579585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chmielu Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Hej, Mam pytanie. Wczoraj wędziłem krakowską (4h w około 60 st.). Później przyszedł czas na parzenie i pojawił się problem: za mały garnek Zgodnie ze wskazówkami z tego tematu postanowiłem dać ja do piekarnika. Piekłem w temp. 90 stopni przez 1,5 h i w środku nie doszła nawet do 40. Podniosłem na 30 min do 150 no i uzyskałem może 60. Zrobiło się późno więc wyłączyłem wszystko i poszedłem spać. Pytanie: Czy dziś powtórzyć proces czy suszyć i jeść tak jak jest. Dodam, że średnio lubię surową kiełbasę.A na pewno masz sprawny termometr? Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Termometr raczej sprawny. Mam tylko jeden więc nie wiem jak sprawdzić Co w każdym razie radzicie. Zostawiać jak jest czy wstawiać jeszcze raz- do skutku czyli 78 st.? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9840-dopiekanie-kie%C5%82basy-w-piekarniku/page/2/#findComment-579600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Czyli 68-inaczej będzie surowa. Ja parzę ,czy podpiekam do 70[bo taką wolę] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9840-dopiekanie-kie%C5%82basy-w-piekarniku/page/2/#findComment-579604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 13 Grudnia 2017 68* w geometrycznym środku batonu... to miejsce najzimniejsze...Tak se myślę, że warto drastycznie schłodzić w zimnej wodzie....Wnioch taki, z teraz Zacznę stosować każdorazowo.... Serde(l)czne udziękowania BeataGie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9840-dopiekanie-kie%C5%82basy-w-piekarniku/page/2/#findComment-579652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Youdzodzo Opublikowano 26 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 26 Grudnia 2018 (edytowane) Witam.Jestem nowy na forum,więc proszę o wyrozumiałość mam pytanie,zrobiłem kiełbasę,mięso nie peklowane,wędzone lacznie z podsuszaniem 7 godzin,w temperaturze ok 60st chwilami ok 80,mimo tego w miejscu gdzie stykała się z kijami jest niedowedzona,praktycznie surowa,co moze byc przyczyną.Dodam ze kiełbasę zamrozilem,czy jest to bezpieczne.Po rozmrozeniu powinienem parzyc lub podpiec?pozdrawiam Edytowane 26 Grudnia 2018 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9840-dopiekanie-kie%C5%82basy-w-piekarniku/page/2/#findComment-618866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 26 Grudnia 2018 gdzie stykała się z kijami jest niedowedzona A jak miał tam dotrzeć dym?Poza tym jak wędzisz kiełbasę w 50-60 i chwilami w 80 to ona będzie surowa w środku lub tylko częściowo ścieta. Pomyślunku ludzie. Żeby mięso nie było surowe musi złapać temp. 68 . Wędzenie a obróbka termiczna to 2 sprawy. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9840-dopiekanie-kie%C5%82basy-w-piekarniku/page/2/#findComment-618897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 27 Grudnia 2018 (edytowane) Po rozmrozeniu powinienem parzyc lub podpiec? Zdecydowanie tak możesz podpiec lub sparzyć z tym, ze parzy się szybciej, do temperatury 68 w środku,się rozpędziłem masz odpowiedź post wyżej Edytowane 27 Grudnia 2018 przez Baca Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9840-dopiekanie-kie%C5%82basy-w-piekarniku/page/2/#findComment-618914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dafman Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 27 Grudnia 2018 (edytowane) Witam.Jestem nowy na forum,więc proszę o wyrozumiałość mam pytanie,zrobiłem kiełbasę,mięso nie peklowane,wędzone lacznie z podsuszaniem 7 godzin,w temperaturze ok 60st chwilami ok 80,mimo tego w miejscu gdzie stykała się z kijami jest niedowedzona,praktycznie surowa,co moze byc przyczyną.Dodam ze kiełbasę zamrozilem,czy jest to bezpieczne.Po rozmrozeniu powinienem parzyc lub podpiec?pozdrawiam Ryzykujesz z tym niepeklowaniem mięsa, ale to twoje zdrowie. Kiełbaska w miejscach gdzie styka się z kijami nie ma możliwości by się uwędziła, tak samo jak będzie się stykać z inną kiełbaską. Na razie tylko uwędziłeś mięso, potrzebna jeszcze jest obróbka termiczna, czyli albo parzenie albo podpiekanie w wędzarni lub piekarniku. Na razie masz kiełbasę surową w środku, musisz poddać ją obróbce termicznej by w środku uzyskała co najmniej 68stopni. Jak już ją zamroziłeś to potem rozmrażaj powoli w lodówce i spożyj po obróbce termicznej, parzenie lub podpiekanie co wolisz. Edytowane 27 Grudnia 2018 przez Dafman Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9840-dopiekanie-kie%C5%82basy-w-piekarniku/page/2/#findComment-618942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.