Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

 

Mam pytanie. Wczoraj wędziłem krakowską (4h w około 60 st.). Później przyszedł czas na parzenie i pojawił się problem: za mały garnek :) Zgodnie ze wskazówkami z tego tematu postanowiłem dać ja do piekarnika. Piekłem w temp. 90 stopni przez 1,5 h i w środku nie doszła nawet do 40. Podniosłem na 30 min do 150 no i uzyskałem może 60. Zrobiło się późno więc wyłączyłem wszystko i poszedłem spać. Pytanie: Czy dziś powtórzyć proces czy suszyć i jeść tak jak jest. Dodam, że średnio lubię surową kiełbasę.

A na pewno masz sprawny termometr?

 

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9840-dopiekanie-kie%C5%82basy-w-piekarniku/page/2/#findComment-579579
Udostępnij na innych stronach

:) Ostatnio robiłem w piekarniku, grubą, fi 65...

Kiełba prosto z wędzarynki, temp wewnątrz kiełbasy 35/40 *C...

Piekarnik "zimny", temp 90*, plus termoobieg i minimalna szczelinka... :yes:

Pierwsza tura 85 min, do 67*C w środku....

Druga tura 65 min, do 67*C w środku...

I w zwis grawitacyjny, nic nie powtarzam :thumbsup::D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9840-dopiekanie-kie%C5%82basy-w-piekarniku/page/2/#findComment-579585
Udostępnij na innych stronach

 

Hej,

 

Mam pytanie. Wczoraj wędziłem krakowską (4h w około 60 st.). Później przyszedł czas na parzenie i pojawił się problem: za mały garnek :) Zgodnie ze wskazówkami z tego tematu postanowiłem dać ja do piekarnika. Piekłem w temp. 90 stopni przez 1,5 h i w środku nie doszła nawet do 40. Podniosłem na 30 min do 150 no i uzyskałem może 60. Zrobiło się późno więc wyłączyłem wszystko i poszedłem spać. Pytanie: Czy dziś powtórzyć proces czy suszyć i jeść tak jak jest. Dodam, że średnio lubię surową kiełbasę.

A na pewno masz sprawny termometr?

 

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

 

 

Termometr raczej sprawny. Mam tylko jeden więc nie wiem jak sprawdzić :) Co w każdym razie radzicie. Zostawiać jak jest czy wstawiać jeszcze raz- do skutku czyli 78 st.?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9840-dopiekanie-kie%C5%82basy-w-piekarniku/page/2/#findComment-579600
Udostępnij na innych stronach

:) 68* w geometrycznym środku batonu... to miejsce najzimniejsze...

Tak se myślę, że warto drastycznie schłodzić w zimnej wodzie....

Wnioch taki, z teraz :yes::thumbsup:

Zacznę stosować każdorazowo.... :D

Serde(l)czne udziękowania BeataGie  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9840-dopiekanie-kie%C5%82basy-w-piekarniku/page/2/#findComment-579652
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam.Jestem nowy na forum,więc proszę o wyrozumiałość mam pytanie,zrobiłem kiełbasę,mięso nie peklowane,wędzone lacznie z podsuszaniem 7 godzin,w temperaturze ok 60st chwilami ok 80,mimo tego w miejscu gdzie stykała się z kijami jest niedowedzona,praktycznie surowa,co moze byc przyczyną.Dodam ze kiełbasę zamrozilem,czy jest to bezpieczne.Po rozmrozeniu powinienem parzyc lub podpiec?pozdrawiam
 

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9840-dopiekanie-kie%C5%82basy-w-piekarniku/page/2/#findComment-618866
Udostępnij na innych stronach

 

gdzie stykała się z kijami jest niedowedzona

 A jak miał tam dotrzeć dym?

Poza tym jak wędzisz kiełbasę w 50-60 i chwilami w 80 to ona będzie surowa  w środku lub tylko częściowo ścieta. Pomyślunku ludzie.

 Żeby mięso nie było surowe musi złapać temp. 68 . Wędzenie a obróbka termiczna to 2 sprawy.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9840-dopiekanie-kie%C5%82basy-w-piekarniku/page/2/#findComment-618897
Udostępnij na innych stronach

Po rozmrozeniu powinienem parzyc lub podpiec?

 Zdecydowanie tak możesz podpiec lub sparzyć z tym, ze parzy się szybciej, do temperatury 68 w środku,się rozpędziłem :rolleyes:  masz odpowiedź post wyżej

Edytowane przez Baca

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9840-dopiekanie-kie%C5%82basy-w-piekarniku/page/2/#findComment-618914
Udostępnij na innych stronach

Witam.Jestem nowy na forum,więc proszę o wyrozumiałość mam pytanie,zrobiłem kiełbasę,mięso nie peklowane,wędzone lacznie z podsuszaniem 7 godzin,w temperaturze ok 60st chwilami ok 80,mimo tego w miejscu gdzie stykała się z kijami jest niedowedzona,praktycznie surowa,co moze byc przyczyną.Dodam ze kiełbasę zamrozilem,czy jest to bezpieczne.Po rozmrozeniu powinienem parzyc lub podpiec?pozdrawiam

 

Ryzykujesz z tym niepeklowaniem mięsa, ale to twoje zdrowie. Kiełbaska w miejscach gdzie styka się z kijami nie ma możliwości by się uwędziła, tak samo jak będzie się stykać z inną kiełbaską. Na razie tylko uwędziłeś mięso, potrzebna jeszcze jest obróbka termiczna, czyli albo parzenie albo podpiekanie w wędzarni lub piekarniku. Na razie masz kiełbasę surową w środku, musisz poddać ją obróbce termicznej by w środku uzyskała co najmniej 68stopni. 

 

Jak już ją zamroziłeś to potem rozmrażaj powoli w lodówce i spożyj po obróbce termicznej, parzenie lub podpiekanie co wolisz.

Edytowane przez Dafman
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9840-dopiekanie-kie%C5%82basy-w-piekarniku/page/2/#findComment-618942
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.