BonAir Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Września 2007 Czy mięso z boczku wykorzystuje się do robienia kiełbas ? Co prawda znalazłem na stronie głównej zdanie, że: "Z boczku pozyskujemy mięso kl II a i kl II b oraz tłuszcz drobny i skórki. ", ale na zlocie boczek był przeznaczany do innych celów, a mięso na kiełbasę pozyskiwane było z szynek i łopatek. Czy w grę wchodzą np. temperatury topienia takiego boczku czy słoniny, w porównaniu z innymi częściami rozbioru? O tych temperaturach w temacie wyrobu parówek i pojawiającego się tłuszczu wspomniał kiedyś Dziadek, sugerując zamiast słoniny użycie podgardla. U mnie w sklepie na pytanie o dostępność podgardla poinformowano mnie, że nie mają tej części, gdyż w masarni cała jego ilość przeznaczana jest do wyrobu kiełbas. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/985-boczek-a-wyr%C3%B3b-kie%C5%82basy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Września 2007 WitamTak z boczku pozyskujemy mięso kl II a i kl II b oraz tłuszcz drobny i skórki.A także boczek zalicza się do asortymentu mięsa handlowego TJ (schab,żeberka)Masarnie czy hurtownie sprzedają boczek z powodu lepszych zysków. Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/985-boczek-a-wyr%C3%B3b-kie%C5%82basy/#findComment-17260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Września 2007 na zlocie boczek był przeznaczany do innych celów, a mięso na kiełbasę pozyskiwane było z szynek i łopatek.O ile dobrze pamiętam, boczek został poklasyfikowany i przeznaczony do produkcji kiełbasy czosnkowej. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/985-boczek-a-wyr%C3%B3b-kie%C5%82basy/#findComment-17268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 9 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Września 2007 Oj!W sobotę było wieeeeeeeeeele boczków.A przynajmniej trzy! A szczerze mówiąc, to nie pamiętam tego faktu, że boczek na zlocie był klasyfikowany :blush: Z klasyfikacji, to pamiętam jedynie Lecha40i4, który dzielnie oddzielał ziarna od plewu i ze słoniny uzyskał 100% WP I :grin: PS. Dobrze że, zgodnie z panującą w kraju tendencją, mamy wszystko nagrane ! :smile:Sie okaże! ;-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/985-boczek-a-wyr%C3%B3b-kie%C5%82basy/#findComment-17270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Września 2007 Chyba nie wszystko... myslę tutaj o smutnych tematach poruszanych bezpośrednio po Zlocie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/985-boczek-a-wyr%C3%B3b-kie%C5%82basy/#findComment-17272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Września 2007 Z klasyfikacji, to pamiętam jedynie Lecha40i4, który dzielnie oddzielał ziarna od plewu i ze słoniny uzyskał 100% WP I Bo Lechu jest wysokowydajny :grin: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/985-boczek-a-wyr%C3%B3b-kie%C5%82basy/#findComment-17281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.