Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy mięso z boczku wykorzystuje się do robienia kiełbas ?

 

Co prawda znalazłem na stronie głównej zdanie, że: "Z boczku pozyskujemy mięso kl II a i kl II b oraz tłuszcz drobny i skórki. ", ale na zlocie boczek był przeznaczany do innych celów, a mięso na kiełbasę pozyskiwane było z szynek i łopatek.

 

Czy w grę wchodzą np. temperatury topienia takiego boczku czy słoniny, w porównaniu z innymi częściami rozbioru?

O tych temperaturach w temacie wyrobu parówek i pojawiającego się tłuszczu wspomniał kiedyś Dziadek, sugerując zamiast słoniny użycie podgardla.

 

U mnie w sklepie na pytanie o dostępność podgardla poinformowano mnie, że nie mają tej części, gdyż w masarni cała jego ilość przeznaczana jest do wyrobu kiełbas.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/985-boczek-a-wyr%C3%B3b-kie%C5%82basy/
Udostępnij na innych stronach

Witam

Tak z boczku pozyskujemy mięso kl II a i kl II b oraz tłuszcz drobny i skórki.

A także boczek zalicza się do asortymentu mięsa handlowego TJ (schab,żeberka)

Masarnie czy hurtownie sprzedają boczek z powodu lepszych zysków.

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/985-boczek-a-wyr%C3%B3b-kie%C5%82basy/#findComment-17260
Udostępnij na innych stronach

na zlocie boczek był przeznaczany do innych celów, a mięso na kiełbasę pozyskiwane było z szynek i łopatek.

O ile dobrze pamiętam, boczek został poklasyfikowany i przeznaczony do produkcji kiełbasy czosnkowej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/985-boczek-a-wyr%C3%B3b-kie%C5%82basy/#findComment-17268
Udostępnij na innych stronach

Oj!

W sobotę było wieeeeeeeeeele boczków.

A przynajmniej trzy!

 

A szczerze mówiąc, to nie pamiętam tego faktu, że boczek na zlocie był klasyfikowany :blush:

 

Z klasyfikacji, to pamiętam jedynie Lecha40i4, który dzielnie oddzielał ziarna od plewu i ze słoniny uzyskał 100% WP I :grin:

 

PS. Dobrze że, zgodnie z panującą w kraju tendencją, mamy wszystko nagrane ! :smile:

Sie okaże! ;-)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/985-boczek-a-wyr%C3%B3b-kie%C5%82basy/#findComment-17270
Udostępnij na innych stronach

Chyba nie wszystko... myslę tutaj o smutnych tematach poruszanych bezpośrednio po Zlocie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/985-boczek-a-wyr%C3%B3b-kie%C5%82basy/#findComment-17272
Udostępnij na innych stronach

Z klasyfikacji, to pamiętam jedynie Lecha40i4, który dzielnie oddzielał ziarna od plewu i ze słoniny uzyskał 100% WP I

Bo Lechu jest wysokowydajny :grin:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/985-boczek-a-wyr%C3%B3b-kie%C5%82basy/#findComment-17281
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.