gamestar Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Maja 2014 Witam. Chciałbym zapytać czy ktoś posiada przepis na kiełbasę zwyczajną z grysikiem. Pamiętam że szło tam 3 rodzaje mięsa - podgarle, wołowina i wieprzowina. Trochę kaszy mannej. I na 10 kg mięsa szło coś około 3 litrów wody. Do tego gotowa mieszanka przypraw - czosnek, pieprz, ziele angielskie itp oraz jakaś "chemia". Nie wiem czy to była sól peklowana, czy coś innego. Później podwędzanie i parzenie - wrzucamy do wody ok. 80 stopni i parzymy na wolnym ogniu aż mięso w środku będzie miało temperaturę 73 stopni i wyciągamy. Kiebasa wyszła elegancko. Mimo, że podgarle było mielone na najgrubszym sitku to w kiełbasie nie widać białych oczek(może kilka). Wiem ile idzie mięsa, ile kaszy mannej, ile wody, przyprawy sobie dogram samodzielnie(przy pomocy forum), ale nie mogę dojść do tego co to była za "chemia." Byłbym wdzięczny za pomoc.Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9899-kie%C5%82basa-zwyczajna-z-grysikiem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Maja 2014 (edytowane) No szkoda ze nie wiesz jaka tam ta chemia przychodzi, czyta sie ze bylaby fajna kielbasa Edytowane 28 Maja 2014 przez yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9899-kie%C5%82basa-zwyczajna-z-grysikiem/#findComment-354713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Maja 2014 W "gotowcach" mieszanki peklującej, wielofosforanów i paru innych związków nie wolno łączyć z przyprawami, muszą występować oddzielnie.Przypuszczam, że mógł to być glutamninan sodu lub izo-askorbinian sodu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9899-kie%C5%82basa-zwyczajna-z-grysikiem/#findComment-354716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Maja 2014 W "gotowcach" mieszanki peklującej, wielofosforanów i paru innych związków nie wolno łączyć z przyprawami, muszą występować oddzielnie. Dlaczego? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9899-kie%C5%82basa-zwyczajna-z-grysikiem/#findComment-354776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Maja 2014 Dokładnie dlaczego Andrzeju nie wytłumaczę, ale takie są normy.Prawdopodobnie z powodów bezpieczeństwa i trującej substancji jaką jest azotyn sodu.Mogę zapytać w firmach produkujących gotowce. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9899-kie%C5%82basa-zwyczajna-z-grysikiem/#findComment-354777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Maja 2014 Chętnie uzupełnię wiedzę. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9899-kie%C5%82basa-zwyczajna-z-grysikiem/#findComment-354780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Maja 2014 Ok. Postaram się jutro dopytać. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9899-kie%C5%82basa-zwyczajna-z-grysikiem/#findComment-354782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.