Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

 

Chciałbym zapytać czy ktoś posiada przepis na kiełbasę zwyczajną z grysikiem.

 

Pamiętam że szło tam 3 rodzaje mięsa - podgarle, wołowina i wieprzowina. Trochę kaszy mannej. I na 10 kg mięsa szło coś około 3 litrów wody. Do tego gotowa mieszanka przypraw - czosnek, pieprz, ziele angielskie itp oraz jakaś "chemia". Nie wiem czy to była sól peklowana, czy coś innego. Później podwędzanie i parzenie - wrzucamy do wody ok. 80 stopni i parzymy na wolnym ogniu aż mięso w środku będzie miało temperaturę 73 stopni i wyciągamy.

 

Kiebasa wyszła elegancko. Mimo, że podgarle było mielone na najgrubszym sitku to w kiełbasie nie widać białych oczek(może kilka).

 

Wiem ile idzie mięsa, ile kaszy mannej, ile wody, przyprawy sobie dogram samodzielnie(przy pomocy forum), ale nie mogę dojść do tego co to była za "chemia."

 

Byłbym wdzięczny za pomoc.

Z góry dzięki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9899-kie%C5%82basa-zwyczajna-z-grysikiem/
Udostępnij na innych stronach

W "gotowcach" mieszanki peklującej, wielofosforanów i paru innych związków nie wolno łączyć z przyprawami, muszą występować oddzielnie.

Przypuszczam, że mógł to być glutamninan sodu lub izo-askorbinian sodu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9899-kie%C5%82basa-zwyczajna-z-grysikiem/#findComment-354716
Udostępnij na innych stronach

 

 

W "gotowcach" mieszanki peklującej, wielofosforanów i paru innych związków nie wolno łączyć z przyprawami, muszą występować oddzielnie.
  Dlaczego?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9899-kie%C5%82basa-zwyczajna-z-grysikiem/#findComment-354776
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie dlaczego Andrzeju nie wytłumaczę, ale takie są normy.

Prawdopodobnie z powodów bezpieczeństwa i trującej substancji jaką jest azotyn sodu.

Mogę zapytać w firmach produkujących gotowce.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9899-kie%C5%82basa-zwyczajna-z-grysikiem/#findComment-354777
Udostępnij na innych stronach

Ok. Postaram się jutro dopytać.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9899-kie%C5%82basa-zwyczajna-z-grysikiem/#findComment-354782
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.