Gregtom Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Maja 2014 Kazdy z nas gdzies/kiedys uslyszal albo przeczytal recepty na stare i dziwne wyroby..Moze znajdzie sie "smialek" aby je wyprobowac..Na poczatek.: "Germanska Kielbasa Starodawna"Przepis na 1 kg.:-------------------- 1 kg miesa wieprzowego (jakiego nie wiem),1 lyzeczka pieprzu.1 1/2 lyzki soli peklujacej.1 lyzeczka cukru.Troszke kminku.Czosnek marynowany w wodce, winiaku albo rumie (ile nie wiem). Calosc przemielic na maszynce i po dokladnym wymieszaniu napelnic jelita wykluwajac szpilka z nich powietrze..Kielbachy troszke podsuszyc w pozycii lezacej a nastepnie powiesic w przewietrznym i troszke wilgotnym miejscu do dojrzewania.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9906-receptury-dla-odwa%C5%BCnych-prawdziwe-ale-nie-sprawdzone/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 30 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Maja 2014 Saksonskie Kielbaski "Pykajace"Przepis na 1 kg.: ------------------- 1 kg. karkowki albo lopatki.solpieprzgozdziki kwiat muskatuskorka cytryny(Przyprawiamy w/g wlasnego smaku) Mieso gotujemy na wolnym ogniu do miekkosci, studzimy i kroimy na male kawalki.Przepuszczamy przez maszynke razem z przyprawami dwa razy i mase dokladnie wyrabiamy ewentualnie jeszcze doprawiajac do smaku.Farsz nabijamy w jelita ciekie, odkrecamy na kawalki 15-20 cm. i parzymy przez 15 min. w wodzie o temp. 80 stopni.Sparzana kielbase studzimy w zimnej wodzie i po przestudzeniu wieszamy w przewiewnym miejscu do calkowitego ostudzenia. P.s Jest to kielbasa nietrwala.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9906-receptury-dla-odwa%C5%BCnych-prawdziwe-ale-nie-sprawdzone/#findComment-355045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
animus Opublikowano 30 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Maja 2014 Ciekawe, warto spróbować na pewno w poniedziałek.pójdzie na pierwszy ogień kiełbasa pykajaca Cytuj Pozdrawiam Andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9906-receptury-dla-odwa%C5%BCnych-prawdziwe-ale-nie-sprawdzone/#findComment-355062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Kiełbasa Litewska 4 kg wieprzowiny1,5 kg wołowiny1 zając1,5 kg słoniny200 g soli10 g saletry10 g pieprzu10 g ziela angielskiego5 g goździków5 g majeranku5 g listków laurowych5 g kolendraszklanka spirytusu,rumu lub arakujelita wołowe środkowe Mięso pokrajać nożem jak najdrobniej,przyprawy korzenne utłuc bardzo drobno ,sól wyprażyć i zmieszać z saletrą.Wszystkie składniki włożyć do dużego naczynia,wymieszać dokładnie i mocno ubijać tłuczkiem dolewając po trochu spirytus,rum lub arak.Ubijać należy tak długo, aż masa stanie się gładka i jednolita.Słoninę pokrajać na wąskie cienkie paseczki i wymieszać razem z masą.Gotową masę nakładać w jelita uprzednio wytarte do sucha wewnątrz i zewnątrz pomagając sobie wałkiem,aby w osłonkach nie zostawało powietrze.Przygotowane w ten sposób kiełbasy ułożyć między dwiema deskami ,obciążyć kamieniem,wynieść w chłodne miejsce i przetrzymywać 2 tygodnie.Po tym okresie kiełbasy wyjąć,wynieść na powietrze i rozwiesić w przewiewnym miejscu na 2 dni. Przepis w całości pochodzi z książki Domowe Wyroby Mięsne Tadeusza Kłossowskiego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9906-receptury-dla-odwa%C5%BCnych-prawdziwe-ale-nie-sprawdzone/#findComment-357610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afryka Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Domowe Wyroby Mięsne Tadeusza Kłossowskiego Bardzo dobra pozycja, mam ją i korzystam z zadowoleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9906-receptury-dla-odwa%C5%BCnych-prawdziwe-ale-nie-sprawdzone/#findComment-357614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Sądząc po peklowaniu saletrą ,jest to przepis na najtańszą kiełbasę z PRLu,obok zwyczajnej.Ceny tych kiełbas były 44 zł.Były to kiełbasy niedobre w smaku ,zrobione z najgorszego mięsa, 3 klasa ,albo 4 kl.wieprzowiny,z małym dodatkiem przypraw,ale soli nie żałowano.Ta kiełbasa litewska była wędzona i parzona. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9906-receptury-dla-odwa%C5%BCnych-prawdziwe-ale-nie-sprawdzone/#findComment-357642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Nestor - chyba nie odnosisz swego postu do przepisu podanego przez bilu72 ? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9906-receptury-dla-odwa%C5%BCnych-prawdziwe-ale-nie-sprawdzone/#findComment-357655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Oczywisćie ,żę nie,tylko ta saletra i nazwa liitewska skojarzyła mi się z dawną kiełbasą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9906-receptury-dla-odwa%C5%BCnych-prawdziwe-ale-nie-sprawdzone/#findComment-357660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Kiełbasa LitewskaPrzepis ten jest na stronie głównej 9 lat z okładem Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9906-receptury-dla-odwa%C5%BCnych-prawdziwe-ale-nie-sprawdzone/#findComment-357663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Saksonskie Kielbaski "Pykajace"Przepis na 1 kg.: ------------------- 1 kg. karkowki albo lopatki.solpieprzgozdziki kwiat muskatuskorka cytryny(Przyprawiamy w/g wlasnego smaku) Mieso gotujemy na wolnym ogniu do miekkosci, studzimy i kroimy na male kawalki.Przepuszczamy przez maszynke razem z przyprawami dwa razy i mase dokladnie wyrabiamy ewentualnie jeszcze doprawiajac do smaku.Farsz nabijamy w jelita ciekie, odkrecamy na kawalki 15-20 cm. i parzymy przez 15 min. w wodzie o temp. 80 stopni.Sparzana kielbase studzimy w zimnej wodzie i po przestudzeniu wieszamy w przewiewnym miejscu do calkowitego ostudzenia. P.s Jest to kielbasa nietrwala..Po co parzyć już ugotowane? Jaki to rodzaj kiełbasy, grillowa, do parzenia? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9906-receptury-dla-odwa%C5%BCnych-prawdziwe-ale-nie-sprawdzone/#findComment-357722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Mięso do salcesonu ,pasztetowej i i.t.p.też gotujemy a potem wyrób parzymy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9906-receptury-dla-odwa%C5%BCnych-prawdziwe-ale-nie-sprawdzone/#findComment-357811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Mięso do salcesonu ,pasztetowej i i.t.p.też gotujemy a potem wyrób parzymy.Tak ale to kiełbasa jednak, więc dlatego mnie to ciekawi. Jaka jest konsystencja takiej kiełbasy i jakie ma przeznaczenie? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9906-receptury-dla-odwa%C5%BCnych-prawdziwe-ale-nie-sprawdzone/#findComment-357812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Czerwca 2014 (edytowane) Jeżeli mięso jest podwójnie mielone , to będzie to kiełbasa typu "weisewurst" do pieczenia na ruszcie i podawana ze słodką musztardą - typowe dla południowych Niemiec - tak myślę Pawle. Edytowane 14 Czerwca 2014 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9906-receptury-dla-odwa%C5%BCnych-prawdziwe-ale-nie-sprawdzone/#findComment-357815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demi Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Jeżeli mięso jest podwójnie mielone , to będzie to kiełbasa typu "weisewurst" do pieczenia na ruszcie i podawana ze słodką musztardą - typowe dla południowych Niemiec - tak myślę Pawle.Weißwurst nie piecze się na ruszcie,tylko grzeje w wodzie.Jest zrobiona z cielęciny , z zieloną pietruszką i mlekiem.Typowy Monachijski specjał,jedzony ze słodką musztardą.Absolutnie nie mylić z Bratwurst,która jest zdatna do smażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9906-receptury-dla-odwa%C5%BCnych-prawdziwe-ale-nie-sprawdzone/#findComment-358975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 29 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Września 2014 Poszukuje smialej osoby, ktora wykona na probe "kielbase czekoladowa" wg. receputy z kasiazki (rok wyd. 1952) ktora kupilem na pchlim targu..Ta kielbacha nie ma nic do czynienia z miesem ale ma miec konsystencje "wyrobu kielbasianego"..Koszt produkcji "wyrobu" to zaledwie kilka zlotych..!Chetnym podam przetlumaczona recepte na PW i jak im zasmakuje to podamy razem przepis.. Czekam na chetnych.. (PW)(cukiernicy milo widziani).. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9906-receptury-dla-odwa%C5%BCnych-prawdziwe-ale-nie-sprawdzone/#findComment-374113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Października 2014 Jak ugotować złote jajo. http://kobieta.onet.pl/zdrowie/juz-nigdy-nie-ugotujesz-jajka-w-tradycyjny-sposob/9lfcd#fp=styl Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9906-receptury-dla-odwa%C5%BCnych-prawdziwe-ale-nie-sprawdzone/#findComment-377202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henry_ Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Października 2014 Jak ugotować złote jajo. http://kobieta.onet.pl/zdrowie/juz-nigdy-nie-ugotujesz-jajka-w-tradycyjny-sposob/9lfcd#fp=styl Robiłem - w sumie wychodzi taka nieprzyprawiona jajecznica. Ale dobre żeby zrobić wrażenie na gościach na Wielkanoc ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9906-receptury-dla-odwa%C5%BCnych-prawdziwe-ale-nie-sprawdzone/#findComment-377297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Października 2014 Gregtom czyżby chodziło o ten wyrób http://i54.tinypic.com/8xk76s.jpg Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9906-receptury-dla-odwa%C5%BCnych-prawdziwe-ale-nie-sprawdzone/#findComment-377304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Października 2014 Poszukuje smialej osoby, ktora wykona na probe "kielbase czekoladowa" Grzesiu a to nie jest przypadkiem to:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4979-francja-kielbasa-czekoladowa-a-la-claude/ Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9906-receptury-dla-odwa%C5%BCnych-prawdziwe-ale-nie-sprawdzone/#findComment-377397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.