Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ArkoGdynia

Wspomnę jeszcze przy okazji takich "prawno- administracyjnych" tematów że na postawienie altany (w Gdyni na pewno, ale gdzie indziej za pewne będzie podobnie) potrzeba wykonać - " zgłoszenie wykonywania robót nie wymagających pozwolenia na budowę"  :laugh:  :facepalm:  tutaj też się kłania "sąsiedzka dobroć" warto o tym pamiętać :)

  • 1 miesiąc temu...

Witam jako nowy zapaleniec. Mam pomysł aby połączyć wędzarnię z piecem piekarniczym. Czyli dwa w jednym. (Obok będzie niezależny grill)

Ze względu na określone wymogi chciałbym zapytać czy jest możliwość połączenia  i przyjęcie takie opcji.

Waldek

  • 2 tygodnie później...
"@Maxell, Drewna pod żadnym pozorem nie moczy się dla uzyskania dymu, drewno należy spalać w jak najniższej temperaturze ze swobodnym dostępem powietrza – nie należy ograniczać dostępu powietrza drzwiczkami – poprawnie zbudowana wędzarnia pozwala na osiągnięcie takiego właśnie efektu.

 

Witam

 

Do tej pory na wszystkich zdjęciach gdzie były budowane "kibelki" (ale nie tylko), paleniska były wyposażone w drzwiczki. Można prosić o jakieś zdjęcia poprawnie wykonanego paleniska????

Edytowane przez Maciej1983
  • 2 tygodnie później...

 

 

Kolejną bardzo istotną kwestią jest sposób uzyskania żądanej temperatury. Należy pamiętać, że poza walorami estetycznymi wędzarnia powinna spełniać jeden podstawowy warunek – dzięki niej mają powstawać smaczne i ZDROWE produkty. Aby móc pochwalić się takimi właśnie wędzonkami należy pamiętać o tym, że proces spalania drewna generuje różne substancje w zależności od temperatury, co przedstawia poniższy wykres: Jak widać na wykresie, kiedy temperatura w palenisku przekracza 500 st. C, dym staje się trujący i powoduje, że produkty, choć w smaku mogą być niezłe, będą zawierały szereg substancji szkodliwych, w tym wiele kancerogennych.

 

Chciałbym się zapytać czy posiadacie może wykres który powinien się znajdować w tym miejscu tekstu? Albo źródło z jakiego pochodził? Będę wdzięczny za informacje.

  • 1 rok później...

Witam.

Temat trochę odbiegł więc powracam do meritum. Po pierwsze wyrazy uznania i podziękowania dla koleżeństwa, które z taką dokładnością i precyzją stworzyło ten (i nie tylko) temat. Od wielu miesięcy chłonę wiedzę zaczytując się we wpisach. Przeczytałem kilka tysięcy postów, co ciekawsze tematy po 2-3 razy. Często kończę lekturę późno po północy ale mam w tym swój cel :) .  Wiadomo jaki. Tu celowo unikam zdania, które drażni mnie i pewnie stałych bywalców, a które jednak zacytuję: "Planuję budowę wędzarni...". A'propos drażniących zdań: podziwiam wszystkich "starych" forumowiczów odpowiadających z anielską cierpliwością na pytania typu: "Czy wyłożenie paleniska szamotem to dobry pomysł..." Dżizus... Takie i podobne kwestie były wałkowane setki razy w co drugim temacie. Do rzeczy: materiał uzbierany, miejsce wybrane, co do samego projektu postanowiłem iść na kompromis: palenisko pośrednie, przeróbka pomysłu "Bogdanki" (bez grilla tylko blat roboczy). Kusi od dawna żeby odpalić betoniarkę ale wolę wpierw wyczytać wszystko żeby nie zadawać śmiesznych pytań. Założę swój wątek jak tylko będę uzbrojony w odpowiednią wiedzę i zacznę ale do tego jeszcze potrzeba kilka wieczorów czytania do późna ;) Nie ukrywam, że liczę na pomoc w zakresie zarówno budowy jak i później "uczenia się" odpowiedniego opalania przede wszystkim kolegi AndyAndy oraz Bogdana ale i wszystkich innych doświadczonych (zacytowani najwięcej wg mnie udzielają merytorycznych wskazówek).

Pozdrowienia, na razie bez dymu :D 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.