Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Podpowiedzcie proszę - czy dobrą metodą na obiżenie temperatury w komorze wędzarni będzie wydłużenie rury doprowadzającej dym z paleniska do komory wędzarni (z 100cm do 150-200cm) ? Pomoże to w schłodzeniu komory ?

Chyba powinno - a jeśli nie tak to jak moge schłodzić komorę ? Nie chcę zbyt bardzo uchylać wieka wędzarni (dacha na zawiasach) by dym nie wylatywał zbyt szybko, ale też nie chcę obniżać zbytnio temp. paleniska jakimś rozpylaczem wody i nie chce dawać mokrego drewna.

Wydłużenie pomoże czy nie ma co się w to bawić tylko uchylać bardziej wieko by schładzać ?

Pozdrawiam,

Szymon

PS : konstrukcja mojej wędzarki jest następująca :

http://www.kirczuk.pl/wedzenie/wedzarnia.jpg

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9970-jak-obni%C5%BCy%C4%87-temperatur%C4%99-w-komorze-w%C4%99dzarni/

W takiej sytuacji jak teraz na zdjęciu (zamknięty dach wędzarki, otwarty szyber w kominku i w palenisku - od dołu), standartowa temperatura to ok. 90 stopni. No i wzrasta gdzieś do 110 gdy na chwilę otworzę drzwiczki paleniska żeby drewka wrzucić. Wiec wtedy musze podnieść dach żeby ochłodzić znów do 80-90.

Chciałbym mieć stabilne jakieś 50-60stopni i się zastanawiam czy dokupienie 50-80cm rury pomoże coś czy szkoda kasy.

Bardzo zla i nieprzemyslana konstrukcja..

Temp. mierzysz w zlym miejscu..

Dym z rury wali wprost na wedliny..

----------------------

Wedzarka ok. 1 metr w gore..

Kanal dymny podlaczyc od spodu..

Deflektor nad ujsciem dymu..

;)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..

Dołożenie rury nie tylko nic nie zmieni, ale jeszcze pogorszy stan rzeczy.

Przede wszystkim sorry .... palenisko o kant d ..... rozbić.

Jak już co, to nie pal dużej ilości drewna, tylko po wygrzaniu jeden, góra dwa małe kawałki które podtrzymią ciepło i dadzą dym.

Dla mnie do rozbiórki rura i palenisko.

Pod istniejącą komorą wymurować palenisko bezpośrednie i będzie super !

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

A może rozwiązaniem będzie lepsze operowanie ogniem ??

Mniejszy ogień mniejsza temperatura, mniejsze zużycie opału.

Pozdrawiam cieplutko

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Przy takim rozmieszczeniu  kanału, może kilka kolanek w układzie S poprawi sytuację?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Gregtom - deflektor na bocznej ściance jest - w praktyce to kawałek blachy opierający się o gwoźcie nabite od wewnątrz w prawą ściankę komory. Tak więc dym z rury rozbija się najpierw o blachę i idzie na jej boki i do góry. A temperaturę mierzę wieszając sondę termometru na kiju razem z wędlinami.

miro - czemu dołożenie rury "nic nie zmieni a tylko pogorszy" ? Do rady o mniejszej ilości drewna zdecydowanie się dostosuję bo chyba faktycznie przesadzałem ;)

Artur Dor - rada zdecydowanie do wprowadzenia przeze mnie w życie :)

Maxell - rura jest wyjmowana z obu stron, więc dosztukowanie kilkudziesięciu centymetrów to żadna przeróbka. Czyli z tymi "S" też doradzasz wydłużenie kanału, czy chodzi Ci żeby jakoś "S"-em wprowadzić rurę do wędzarni od dołu ? ALe to się chyba nie za bardzo da, bo czy dym będzie chciał "lecieć momentami do dołu" ? :)

Edytowane przez xay

"S" wmontuj w układ zaraz za piecykiem.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

"S" wmontuj w układ zaraz za piecykiem.

Aha - domyślam się że po to, żeby dym i (nie daj Bóg) ogień nie walił prosto do paleniska tylko "obijał" się w "S"-ie o ścianki i dopiero do komory.

Nie robiłem tego nigdy, gdyż nie miałem takiej wędzarni, ale to może być rozwiązanie.

Innym, stosowanym przez producentów wędzarni, jest wstawienie w kanał dymowy pojemnika w którym nastąpi schłodzenie dymu. Pojemnik ma wlot dymu od strony paleniska nisko, a wylot od strony komory pod sama górą. Takie rozwiązanie spełnia dodatkowo rolę filtra grawitacyjnego dymu.

Ładna i fikuśna :)

Za dużo paliwa/drewna.

Pal małymi "klockami" nie długimi szczapami.

Korzystaj z opcji minimalnego unoszenia dachu- szczelnie to wygląda.

Śmiało możesz skrócić kanał.

Czasem sypnij trocin jak się duży płomień pojawia.

-----

Klawa ta konstukcja :)

miro - czemu dołożenie rury "nic nie zmieni a tylko pogorszy" ? Do rady o mniejszej ilości drewna zdecydowanie się dostosuję bo chyba faktycznie przesadzałem

Bo żeby uzyskać odpowiednią temperaturę, będziesz musiał jeszcze więcej i mocniej palić.

Nic dodać, nic ująć ...... tylko kwaśnych wędzonek będzie żal.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Nic dodać, nic ująć ...... tylko kwaśnych wędzonek będzie żal.

Kwaśnych ? Przy uchylaniu dachu ?? Czemu ?

Zrozumieałem ten wpisa trochę inaczej, że ma uchylać dach na minimum, a to może spowodwać kwas na wędzonkach.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Czym większy ciąg w komorze, tym wyższa temperatura w palenisku, podczas wędzenia w opisywanych tutaj warunkach.

Edytowane przez Maxell

Rozszczelnienia komory (uchylanie dachu) nie spowodują kwasu na wędzonkach (właściwie osuszonych).

Mniejszymi klockami pal. :)

Niech klocki nie leżą na kupie :) , rozgarniaj je...

klocki nie kupki :)

Niech się pali przy drzwiczkach a nie przy rurze.

Proponuję skrócić przewód palenisko/komora....

Edytowane przez ziezielony

Wielkie DZIĘKI wszystkim za pomoc !!!  :) I tu i na priv'ie :)

Po waszych radach mam już plan jak obniżać temperaturę w komorze :

1) delikatniej palić (mniej, mniejszych klocków ;) i nie na kupie)

2) w razie potrzeby rozszczelniać dach

3) w razie dalszej potrzeby dorobić szyberek w rurze przed wlotem do komory, a może na próbę nawet eS-kę za wylotem z paleniska

Pozdrawiam,

Szymon

PS : bywałem na kilku różnych forach, ale rzadko się zdarza tak przyjazne, sypiące poradami i skuteczne jak tu :clap:

Ja bym wymurował z cegły palenisko i na nim osadził komorę. Ale jak jak nie chcesz zmieniać konstrukcji to podnieś wyżej komorę i wlot rury od spodu. Rura z szyberkiem. Moim zdaniem powinieneś tak to wszystko zrobić żeby wędzić z uchylonym dachem a tem regulować ilością drewna, ewentualnie szybrem. Drzwiczki paleniska też nie mogą być szczelnie zamknięte.  Ot moje 3 gr  :)

pozdrawiam

Michał