Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Podpowiedzcie proszę - czy dobrą metodą na obiżenie temperatury w komorze wędzarni będzie wydłużenie rury doprowadzającej dym z paleniska do komory wędzarni (z 100cm do 150-200cm) ? Pomoże to w schłodzeniu komory ?

Chyba powinno - a jeśli nie tak to jak moge schłodzić komorę ? Nie chcę zbyt bardzo uchylać wieka wędzarni (dacha na zawiasach) by dym nie wylatywał zbyt szybko, ale też nie chcę obniżać zbytnio temp. paleniska jakimś rozpylaczem wody i nie chce dawać mokrego drewna.
 

Wydłużenie pomoże czy nie ma co się w to bawić tylko uchylać bardziej wieko by schładzać ?

 

Pozdrawiam,

Szymon

 

PS : konstrukcja mojej wędzarki jest następująca :

 

http://www.kirczuk.pl/wedzenie/wedzarnia.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9970-jak-obni%C5%BCy%C4%87-temperatur%C4%99-w-komorze-w%C4%99dzarni/
Udostępnij na innych stronach

W takiej sytuacji jak teraz na zdjęciu (zamknięty dach wędzarki, otwarty szyber w kominku i w palenisku - od dołu), standartowa temperatura to ok. 90 stopni. No i wzrasta gdzieś do 110 gdy na chwilę otworzę drzwiczki paleniska żeby drewka wrzucić. Wiec wtedy musze podnieść dach żeby ochłodzić znów do 80-90.

 

Chciałbym mieć stabilne jakieś 50-60stopni i się zastanawiam czy dokupienie 50-80cm rury pomoże coś czy szkoda kasy.

Bardzo zla i nieprzemyslana konstrukcja..

Temp. mierzysz w zlym miejscu..

Dym z rury wali wprost na wedliny..

 

----------------------

Wedzarka ok. 1 metr w gore..

Kanal dymny podlaczyc od spodu..

Deflektor nad ujsciem dymu..

 

  ;)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..

Dołożenie rury nie tylko nic nie zmieni, ale jeszcze pogorszy stan rzeczy.

Przede wszystkim sorry .... palenisko o kant d ..... rozbić.

Jak już co, to nie pal dużej ilości drewna, tylko po wygrzaniu jeden, góra dwa małe kawałki które podtrzymią ciepło i dadzą dym.

 

Dla mnie do rozbiórki rura i palenisko.

Pod istniejącą komorą wymurować palenisko bezpośrednie i będzie super !

 

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

A może rozwiązaniem będzie lepsze operowanie ogniem ??

Mniejszy ogień mniejsza temperatura, mniejsze zużycie opału.

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Przy takim rozmieszczeniu  kanału, może kilka kolanek w układzie S poprawi sytuację?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Gregtom - deflektor na bocznej ściance jest - w praktyce to kawałek blachy opierający się o gwoźcie nabite od wewnątrz w prawą ściankę komory. Tak więc dym z rury rozbija się najpierw o blachę i idzie na jej boki i do góry. A temperaturę mierzę wieszając sondę termometru na kiju razem z wędlinami.

miro - czemu dołożenie rury "nic nie zmieni a tylko pogorszy" ? Do rady o mniejszej ilości drewna zdecydowanie się dostosuję bo chyba faktycznie przesadzałem ;)

 

Artur Dor - rada zdecydowanie do wprowadzenia przeze mnie w życie :)

 

Maxell - rura jest wyjmowana z obu stron, więc dosztukowanie kilkudziesięciu centymetrów to żadna przeróbka. Czyli z tymi "S" też doradzasz wydłużenie kanału, czy chodzi Ci żeby jakoś "S"-em wprowadzić rurę do wędzarni od dołu ? ALe to się chyba nie za bardzo da, bo czy dym będzie chciał "lecieć momentami do dołu" ? :)
 

Edytowane przez xay

"S" wmontuj w układ zaraz za piecykiem.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

"S" wmontuj w układ zaraz za piecykiem.

 

Aha - domyślam się że po to, żeby dym i (nie daj Bóg) ogień nie walił prosto do paleniska tylko "obijał" się w "S"-ie o ścianki i dopiero do komory.

Nie robiłem tego nigdy, gdyż nie miałem takiej wędzarni, ale to może być rozwiązanie.

Innym, stosowanym przez producentów wędzarni, jest wstawienie w kanał dymowy pojemnika w którym nastąpi schłodzenie dymu. Pojemnik ma wlot dymu od strony paleniska nisko, a wylot od strony komory pod sama górą. Takie rozwiązanie spełnia dodatkowo rolę filtra grawitacyjnego dymu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Ładna i fikuśna :)

Za dużo paliwa/drewna.

Pal małymi "klockami" nie długimi szczapami.

Korzystaj z opcji minimalnego unoszenia dachu- szczelnie to wygląda.

Śmiało możesz skrócić kanał.

Czasem sypnij trocin jak się duży płomień pojawia.

-----

Klawa ta konstukcja :)

miro - czemu dołożenie rury "nic nie zmieni a tylko pogorszy" ? Do rady o mniejszej ilości drewna zdecydowanie się dostosuję bo chyba faktycznie przesadzałem

 

Bo żeby uzyskać odpowiednią temperaturę, będziesz musiał jeszcze więcej i mocniej palić.

 

 

Korzystaj z opcji minimalnego unoszenia dachu- szczelnie to wygląda.

 

Nic dodać, nic ująć ...... tylko kwaśnych wędzonek będzie żal.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Korzystaj z opcji minimalnego unoszenia dachu- szczelnie to wygląda.

 

Nic dodać, nic ująć ...... tylko kwaśnych wędzonek będzie żal.

 

 

 

Kwaśnych ? Przy uchylaniu dachu ?? Czemu ?

Zrozumieałem ten wpisa trochę inaczej, że ma uchylać dach na minimum, a to może spowodwać kwas na wędzonkach.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Czym większy ciąg w komorze, tym wyższa temperatura w palenisku, podczas wędzenia w opisywanych tutaj warunkach.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Rozszczelnienia komory (uchylanie dachu) nie spowodują kwasu na wędzonkach (właściwie osuszonych).

Mniejszymi klockami pal. :)

Niech klocki nie leżą na kupie :) , rozgarniaj je...

klocki nie kupki :)

Niech się pali przy drzwiczkach a nie przy rurze.

Proponuję skrócić przewód palenisko/komora....

Edytowane przez ziezielony

Wielkie DZIĘKI wszystkim za pomoc !!!  :) I tu i na priv'ie :)

 

Po waszych radach mam już plan jak obniżać temperaturę w komorze :

 

1) delikatniej palić (mniej, mniejszych klocków ;) i nie na kupie)

2) w razie potrzeby rozszczelniać dach

3) w razie dalszej potrzeby dorobić szyberek w rurze przed wlotem do komory, a może na próbę nawet eS-kę za wylotem z paleniska

 

Pozdrawiam,

Szymon

 

PS : bywałem na kilku różnych forach, ale rzadko się zdarza tak przyjazne, sypiące poradami i skuteczne jak tu :clap:

Ja bym wymurował z cegły palenisko i na nim osadził komorę. Ale jak jak nie chcesz zmieniać konstrukcji to podnieś wyżej komorę i wlot rury od spodu. Rura z szyberkiem. Moim zdaniem powinieneś tak to wszystko zrobić żeby wędzić z uchylonym dachem a tem regulować ilością drewna, ewentualnie szybrem. Drzwiczki paleniska też nie mogą być szczelnie zamknięte.  Ot moje 3 gr  :)

pozdrawiam

Michał

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.