xay Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Podpowiedzcie proszę - czy dobrą metodą na obiżenie temperatury w komorze wędzarni będzie wydłużenie rury doprowadzającej dym z paleniska do komory wędzarni (z 100cm do 150-200cm) ? Pomoże to w schłodzeniu komory ?Chyba powinno - a jeśli nie tak to jak moge schłodzić komorę ? Nie chcę zbyt bardzo uchylać wieka wędzarni (dacha na zawiasach) by dym nie wylatywał zbyt szybko, ale też nie chcę obniżać zbytnio temp. paleniska jakimś rozpylaczem wody i nie chce dawać mokrego drewna. Wydłużenie pomoże czy nie ma co się w to bawić tylko uchylać bardziej wieko by schładzać ? Pozdrawiam,Szymon PS : konstrukcja mojej wędzarki jest następująca : http://www.kirczuk.pl/wedzenie/wedzarnia.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9970-jak-obni%C5%BCy%C4%87-temperatur%C4%99-w-komorze-w%C4%99dzarni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Czerwca 2014 jaką temp uzyskujesze że chcesz schładzać? ponad to możesz mniej hajcować, bo co będziesz przebudowę robił co wędzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9970-jak-obni%C5%BCy%C4%87-temperatur%C4%99-w-komorze-w%C4%99dzarni/#findComment-356670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xay Opublikowano 8 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Czerwca 2014 W takiej sytuacji jak teraz na zdjęciu (zamknięty dach wędzarki, otwarty szyber w kominku i w palenisku - od dołu), standartowa temperatura to ok. 90 stopni. No i wzrasta gdzieś do 110 gdy na chwilę otworzę drzwiczki paleniska żeby drewka wrzucić. Wiec wtedy musze podnieść dach żeby ochłodzić znów do 80-90. Chciałbym mieć stabilne jakieś 50-60stopni i się zastanawiam czy dokupienie 50-80cm rury pomoże coś czy szkoda kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9970-jak-obni%C5%BCy%C4%87-temperatur%C4%99-w-komorze-w%C4%99dzarni/#findComment-356683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Bardzo zla i nieprzemyslana konstrukcja..Temp. mierzysz w zlym miejscu..Dym z rury wali wprost na wedliny.. ----------------------Wedzarka ok. 1 metr w gore..Kanal dymny podlaczyc od spodu..Deflektor nad ujsciem dymu.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9970-jak-obni%C5%BCy%C4%87-temperatur%C4%99-w-komorze-w%C4%99dzarni/#findComment-356700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Dołożenie rury nie tylko nic nie zmieni, ale jeszcze pogorszy stan rzeczy.Przede wszystkim sorry .... palenisko o kant d ..... rozbić.Jak już co, to nie pal dużej ilości drewna, tylko po wygrzaniu jeden, góra dwa małe kawałki które podtrzymią ciepło i dadzą dym. Dla mnie do rozbiórki rura i palenisko.Pod istniejącą komorą wymurować palenisko bezpośrednie i będzie super ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9970-jak-obni%C5%BCy%C4%87-temperatur%C4%99-w-komorze-w%C4%99dzarni/#findComment-356703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Czerwca 2014 A może rozwiązaniem będzie lepsze operowanie ogniem ??Mniejszy ogień mniejsza temperatura, mniejsze zużycie opału. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9970-jak-obni%C5%BCy%C4%87-temperatur%C4%99-w-komorze-w%C4%99dzarni/#findComment-356706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Przy takim rozmieszczeniu kanału, może kilka kolanek w układzie S poprawi sytuację? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9970-jak-obni%C5%BCy%C4%87-temperatur%C4%99-w-komorze-w%C4%99dzarni/#findComment-356710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xay Opublikowano 8 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Czerwca 2014 (edytowane) Gregtom - deflektor na bocznej ściance jest - w praktyce to kawałek blachy opierający się o gwoźcie nabite od wewnątrz w prawą ściankę komory. Tak więc dym z rury rozbija się najpierw o blachę i idzie na jej boki i do góry. A temperaturę mierzę wieszając sondę termometru na kiju razem z wędlinami.miro - czemu dołożenie rury "nic nie zmieni a tylko pogorszy" ? Do rady o mniejszej ilości drewna zdecydowanie się dostosuję bo chyba faktycznie przesadzałem Artur Dor - rada zdecydowanie do wprowadzenia przeze mnie w życie Maxell - rura jest wyjmowana z obu stron, więc dosztukowanie kilkudziesięciu centymetrów to żadna przeróbka. Czyli z tymi "S" też doradzasz wydłużenie kanału, czy chodzi Ci żeby jakoś "S"-em wprowadzić rurę do wędzarni od dołu ? ALe to się chyba nie za bardzo da, bo czy dym będzie chciał "lecieć momentami do dołu" ? Edytowane 8 Czerwca 2014 przez xay Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9970-jak-obni%C5%BCy%C4%87-temperatur%C4%99-w-komorze-w%C4%99dzarni/#findComment-356715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Czerwca 2014 "S" wmontuj w układ zaraz za piecykiem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9970-jak-obni%C5%BCy%C4%87-temperatur%C4%99-w-komorze-w%C4%99dzarni/#findComment-356718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xay Opublikowano 8 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Czerwca 2014 "S" wmontuj w układ zaraz za piecykiem. Aha - domyślam się że po to, żeby dym i (nie daj Bóg) ogień nie walił prosto do paleniska tylko "obijał" się w "S"-ie o ścianki i dopiero do komory. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9970-jak-obni%C5%BCy%C4%87-temperatur%C4%99-w-komorze-w%C4%99dzarni/#findComment-356719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Nie robiłem tego nigdy, gdyż nie miałem takiej wędzarni, ale to może być rozwiązanie.Innym, stosowanym przez producentów wędzarni, jest wstawienie w kanał dymowy pojemnika w którym nastąpi schłodzenie dymu. Pojemnik ma wlot dymu od strony paleniska nisko, a wylot od strony komory pod sama górą. Takie rozwiązanie spełnia dodatkowo rolę filtra grawitacyjnego dymu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9970-jak-obni%C5%BCy%C4%87-temperatur%C4%99-w-komorze-w%C4%99dzarni/#findComment-356720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Ładna i fikuśna Za dużo paliwa/drewna.Pal małymi "klockami" nie długimi szczapami.Korzystaj z opcji minimalnego unoszenia dachu- szczelnie to wygląda.Śmiało możesz skrócić kanał.Czasem sypnij trocin jak się duży płomień pojawia.-----Klawa ta konstukcja Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9970-jak-obni%C5%BCy%C4%87-temperatur%C4%99-w-komorze-w%C4%99dzarni/#findComment-356729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Czerwca 2014 miro - czemu dołożenie rury "nic nie zmieni a tylko pogorszy" ? Do rady o mniejszej ilości drewna zdecydowanie się dostosuję bo chyba faktycznie przesadzałem Bo żeby uzyskać odpowiednią temperaturę, będziesz musiał jeszcze więcej i mocniej palić. Korzystaj z opcji minimalnego unoszenia dachu- szczelnie to wygląda. Nic dodać, nic ująć ...... tylko kwaśnych wędzonek będzie żal. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9970-jak-obni%C5%BCy%C4%87-temperatur%C4%99-w-komorze-w%C4%99dzarni/#findComment-356761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xay Opublikowano 9 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Korzystaj z opcji minimalnego unoszenia dachu- szczelnie to wygląda. Nic dodać, nic ująć ...... tylko kwaśnych wędzonek będzie żal. Kwaśnych ? Przy uchylaniu dachu ?? Czemu ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9970-jak-obni%C5%BCy%C4%87-temperatur%C4%99-w-komorze-w%C4%99dzarni/#findComment-356831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zrozumieałem ten wpisa trochę inaczej, że ma uchylać dach na minimum, a to może spowodwać kwas na wędzonkach. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9970-jak-obni%C5%BCy%C4%87-temperatur%C4%99-w-komorze-w%C4%99dzarni/#findComment-356834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Czerwca 2014 (edytowane) Czym większy ciąg w komorze, tym wyższa temperatura w palenisku, podczas wędzenia w opisywanych tutaj warunkach. Edytowane 9 Czerwca 2014 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9970-jak-obni%C5%BCy%C4%87-temperatur%C4%99-w-komorze-w%C4%99dzarni/#findComment-356835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 9 Czerwca 2014 (edytowane) Rozszczelnienia komory (uchylanie dachu) nie spowodują kwasu na wędzonkach (właściwie osuszonych).Mniejszymi klockami pal. Niech klocki nie leżą na kupie , rozgarniaj je...klocki nie kupki Niech się pali przy drzwiczkach a nie przy rurze.Proponuję skrócić przewód palenisko/komora.... Edytowane 9 Czerwca 2014 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9970-jak-obni%C5%BCy%C4%87-temperatur%C4%99-w-komorze-w%C4%99dzarni/#findComment-356838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xay Opublikowano 9 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Wielkie DZIĘKI wszystkim za pomoc !!! I tu i na priv'ie Po waszych radach mam już plan jak obniżać temperaturę w komorze : 1) delikatniej palić (mniej, mniejszych klocków i nie na kupie)2) w razie potrzeby rozszczelniać dach3) w razie dalszej potrzeby dorobić szyberek w rurze przed wlotem do komory, a może na próbę nawet eS-kę za wylotem z paleniska Pozdrawiam,Szymon PS : bywałem na kilku różnych forach, ale rzadko się zdarza tak przyjazne, sypiące poradami i skuteczne jak tu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9970-jak-obni%C5%BCy%C4%87-temperatur%C4%99-w-komorze-w%C4%99dzarni/#findComment-356842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Proponuję kierunek prymitywistyczny https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8272-butla-gazowa-wedzarnia-z-butli-gazowej/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9970-jak-obni%C5%BCy%C4%87-temperatur%C4%99-w-komorze-w%C4%99dzarni/#findComment-356845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halogen Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Mi szyberek spisuje się doskonale! Trochę trzeba się pobawić aby uzyskać odpowiedni poziom temperatury ale działa! Cytuj Tani Hostel Wrocław Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9970-jak-obni%C5%BCy%C4%87-temperatur%C4%99-w-komorze-w%C4%99dzarni/#findComment-356864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Ja bym wymurował z cegły palenisko i na nim osadził komorę. Ale jak jak nie chcesz zmieniać konstrukcji to podnieś wyżej komorę i wlot rury od spodu. Rura z szyberkiem. Moim zdaniem powinieneś tak to wszystko zrobić żeby wędzić z uchylonym dachem a tem regulować ilością drewna, ewentualnie szybrem. Drzwiczki paleniska też nie mogą być szczelnie zamknięte. Ot moje 3 gr Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9970-jak-obni%C5%BCy%C4%87-temperatur%C4%99-w-komorze-w%C4%99dzarni/#findComment-356886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.