fire28 Opublikowano 5 Marca 2005 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Marca 2005 Przygotować węgiel do pieczenia.Ułożyć w stożek i podpalić przy pomocy rozpałki. Gdy węgiel jest już średnio spalony i pokryty popiołem rozprowadzić na jedną warstwę. Umieścić ruszt. W celu sprawdzenia temperatury ostrożnie zbliżyć dłoń do węgli na wysokość pieczenia. Odliczać sekundy zanim gorąco nie zmusi do usunięcia dłoni . Około cztery sekundy oznaczają ŚREDNI ogień. Przyprawić mięso wg uznania (lub wg przepisu).Umieścić mięso na ruszcie bezpośrednio nad żarem Po kilku minutach 3-4 przekręcamy stek o 90 stopni, aby uzyskac charakterystyczn kratkę. Obserwujemy powierzchnie miesa, po 3-4 minutach powinny się pojawić na powierzchni kropelki osocza. Jeśli grill ma dobra temperaturę, osocze wrze i jest wyciskane na powierzchnię do góry. Jeśli temperatura jest zbyt niska osocze powoli wycieka dołem nabierajac pod wpływem temperatury koloru szarego W momencie kiedy pierwsza kropla osocza pojawi się na górze obracamy stek na drugą stronę i grillujemy 3-4minuty Ponownie obracamy o 90 stopni aby uzyskac tzw. kratkę Steki wołowe przewracamy na druga stronę raz lub kilka razy w zalezności od rodzaju steka.Stek z polędwicy, rostbefu, antrykotu przewracamy raz. Stek o grubości 2.5 cm grillujemy około 12 do 21 min.Stek o grubości 1.8 cm grillujemy krócej. Czas minimalny daje stek półkrwisty.Czas maksymalny daje stek wypieczony. Podane czasy sa bardzo orientacyjne i przy delikatnym miesie moga być krótsze. Stopień wypieczenia kontrolujemy możemy kontrolować dotykając steka palcem. Mięso surowe jest bardzo miękkie w dotyku. Mięso wypieczone jest twarde. Posrednie stopnie wypieczenia będziemy rozpoznawac już po kilku doświadczeniach ( poćwiczmy najpierw sami bez gości ) http://www.steki.pl/index.htm Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/28-pieczenie-wo%C5%82owiny-na-grillu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
negus Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Grudnia 2006 Witam. Ja to robię troszkę inaczej. Polecam amatorom tzw. surowizny, ale innym też smakuje. Na jedną porcję wybieram solidny stek z rostbefu, grubości 6 do 8 cm, wagi ok. 1kg, no i oczywiście z młodej i mięsnej sztuki. Ruszt umieszczam bezpośrednio na rozpalonych do maximum węglach lub brykiecie. Temperatura powinna być jak najwyższa. Na ruszcie układam umyty oraz dobrze osuszony stek i przypiekam go tak ok. 6 do 7 minut. Potem na drugą stronę i też 6 do 7 minut. Tak przygotowany dostanie pięknej, przypieczonej skórki z zewnątrz, wenątrz zaś będzie półsurowy. Wtedy szybciutko na talerz, polewam najlepszej jakości oliwą z oliwek, octem balsamicznym, solidnie solę, pieprzę świeżo i grubo zmielonym pieprzem, stawaiam butelkę czerwonego wytrawnego wina, no i jestem szczęśliwy :grin: :tongue: Połączenie tych składników jest warte grzechu i smakuje nawet mojej 11 letniej córce. Warunkiem dobrego smaku i miękkości jest wołowinka z młodej i mięsnej sztuki oraz extra oliwa z oliwek, z pierwszego tłoczenia na zimno. Pozdrawiam i życzę smacznego Negus P.S. Dysponuję zdjęciem takiego dania i w razie zainteresowania służę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/28-pieczenie-wo%C5%82owiny-na-grillu/#findComment-5744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Maja 2009 Z czego lepszy bardziej soczysty będzie stek z rostbefu czy antrykotu ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/28-pieczenie-wo%C5%82owiny-na-grillu/#findComment-68029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Maja 2009 Wtedy szybciutko na talerz, polewam najlepszej jakości oliwą z oliwek, octem balsamicznym, solidnie solę, pieprzę świeżo i grubo zmielonym pieprzem, stawaiam butelkę czerwonego wytrawnego winaPołączenie tych składników jest warte grzechu i smakuje nawet mojej 11 letniej córce. Hmmm.... :wink: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/28-pieczenie-wo%C5%82owiny-na-grillu/#findComment-68032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Maja 2009 Z czego lepszy bardziej soczysty będzie stek z rostbefu czy antrykotu ?Z jednego elementu i drugiego. Pozostaje znaleźć wołowinę ze sztuki młodej, rasy mięsnej i odpowiednio dojrzałej( minimum 7 dni w chłodni). Odpowiednio przyrządzić na grillu. Smacznego. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/28-pieczenie-wo%C5%82owiny-na-grillu/#findComment-68039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Maja 2009 Dziękuje Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/28-pieczenie-wo%C5%82owiny-na-grillu/#findComment-68099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Czerwca 2009 witam Czesto griluje wolowine zreszta jak wiekszosc ludzi w tym kraju , no wiec steki najlepsze mi wychodza(4-5cm ) grilowane na bardzo wysokiej temp.( 200 st C) po ok 6 min na kazdej stronie , stek powinien byc lekko krwisty w srodku , znaczy miec taka pomaranczowa otoczke , jesli ktos lubi mocniej wypieczony (podeszwa) to 7 min na jednej stronie a i stekow nie powinno sie obracac na ruszcie- klade raz po ok6 min przewracam na druga strone i kolejne ok 6min i gotowy , do tego pieczony ziemniak i fasolka szparagowa . Dodam ze przyprawic dobrze jest 2-3 godz przed grilowaniem przyprawa gruboziarnista , a i stek powinien byc swiezy nierozmrazany . Hm co do rostbef to tu malo kto go wrzuca na grill - zazwyczaj poddaje sie go slow cooking (dlugie gotowanie w niezawysokiej temp pod przykryciem ) w warzywach (specjalnosc kuchni irlandzkiej )Dla ciekawosci cena w usa za 1 funt steka (ok 0,5kg) zaczyna sie od 5 do 100 $ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/28-pieczenie-wo%C5%82owiny-na-grillu/#findComment-70010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Czerwca 2009 marcinct, skąd taka rozbieżność cenowa :question: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/28-pieczenie-wo%C5%82owiny-na-grillu/#findComment-70053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Witam Cena wynika z jakosci miesa no i lokalizacji sklepow i ich renomy , oczywiscie i rasy krow z ktorych mieso pochodzi . Steki Kobe te za stowke sa robione z z rasy krow hodowanej w japoni , krowy sa specjalnie odzywiane , sluchaja muzyki klasycznej , czasami winko im serwuja , sa masowane i nie stresowane wszystko dla jakosci miesa na 2 tyg przed ubojem sa w pasy wiazane by mieso bylo odpowiednie , kazda krowa jest wyselekcjonowana o oznaczona . Nie jadlem tych stekow ale widzialem ich ceny ktore to mnie zniechecily diametralnie do kupna , natomiast jadlem takie po 20 $ za funt i powiem ze jest roznica w smaku pomimo ze wyglad podobny do tych za 5 - przedewszystkim sa soczyste mieciutkie , swieze , bo sa pewnie z sztuk mlodych i lepszej rasy . http://www.1-800-kobebeef.com/kostbeusa.html - moze ktos sie skusi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/28-pieczenie-wo%C5%82owiny-na-grillu/#findComment-70061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Czerwca 2009 krowy sa specjalnie odzywiane , sluchaja muzyki klasycznej , czasami winko im serwuja , sa masowane i nie stresowane To tak jak ja... proszę nie zjedzcie mnie... żylasty jestem!!! Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/28-pieczenie-wo%C5%82owiny-na-grillu/#findComment-70078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepper Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Czerwca 2009 ...mnie tym bardziej, bo jestem bardzo zabiedzony :sad: ... i z tej biedy to...jem spleśniały ser, łykam stare wina, jeżdżę samochodem bez dachu ...a muzyki to słucham tylko z balkonu !! :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/28-pieczenie-wo%C5%82owiny-na-grillu/#findComment-70079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 29 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Czerwca 2009 Hi Mialem okazje zobaczyc jak griluja wolowine spece z Texasu , no i wlasnie samo rozpalanie grila i uklad brykietow jest wazny , otoz oni nigdy brykietow nie ukladaja na calej szerokosci grilla , tylko ukladaja w stozek pod siatke do polowy szerokosci grila a druga polowa zostaje wolna od brykietow .Podpalaja brykiety i czekaja az osiagna najwyzszsza temperature bedzie ostry zar (miedzy siatka a brykietami jest moze ok 1cm luzu a nawet nie ) gdy jest bardzo wysoka temp uladaja nad zarem wolowine , wolowina az sie pali i skwierczy po 1 min na kazdej stronie , nastepnie przekladaja wolowine na te droga polowe grila bez brykietow i przykrywaja grilla pokrywa na okolo 6-8 min w zaleznosci kto jak bardzo wypieczonego lubi . Wolowina i nie tylko tym sposobem wychodzi smaczna i soczysta . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/28-pieczenie-wo%C5%82owiny-na-grillu/#findComment-72931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Czerwca 2009 Marcin, podczas naszego sierpniowego zlotu, reprezentacja Polski w grillowaniu, podczas generalnej próby przed wylotem na mistrzostwa do Texasu, będzie pokazywała m.in. jak się właśnie taką wołowinkę grilluje. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/28-pieczenie-wo%C5%82owiny-na-grillu/#findComment-72938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 29 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Czerwca 2009 Ale fajnie . Moim zdaniem wlasnie ogladajac takich mistrzow przy pracy czlowiek widzi jak tak naprawde malo wie na temat grilowania i ile moze sie jescze nauczyc. Co ciekawe mistrzowie , bynajmniej ktorych mialem okazje ogladac wlasnie z kolebki barbecue (Texas , Louisiana ) , wlasciwie nie uzywaja grilli na gaz , zazwyczaj maja grille na brykiet oczywiscie obowiazkowo z pokrywami (np weber ) , i uzywaja prostych podstawowych przypraw dostepnych w kazdym sklepie , jak i wlasnorecznie robionych marynat z niewyszukanych skladnikow , podczas grilowania dodaja na zar kilka zrebkow drzew owocowych lub innych dobrych do wedzenia . Mam nadzieje ze bedziecie mogli sprobowac np takich zeberek - Louisiana Style , zrobionych przez mistrzow , smak ciezko opisac a karkowka czy poledwica poprostu sie chowa . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/28-pieczenie-wo%C5%82owiny-na-grillu/#findComment-72953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Czerwca 2009 Mięso, ryby, marynaty i przyprawy przywożą swoje. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/28-pieczenie-wo%C5%82owiny-na-grillu/#findComment-72959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.