Andyandy Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 17 Listopada 2009 golaszm, Zrób i zademonstruj :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Straszny Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 17 Listopada 2009 Ale właśnie o to mi chodziło :wink: Podałem jako przykład nasadke wentylacyjną. Ale jek to zadziała w wędzarni ? Żeby było w temacie to po raz kolejny muszę zrobić sprzęt do zadymiania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 17 Listopada 2009 DEFLEKTOR! DEFLEKTOR? Urządzenie mające na celu rozpraszanie – odbicie strumienia gazów, materiałów, sypkich, cieczy, promieniowania termicznego. Kształt i wielkość uzależniona jest od zastosowania w środowisku i czynnika podlegającego rozproszeniu. :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jancet Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 17 Listopada 2009 Sylwku, ja się na wędzeniu zupełnie nie znam, ale kiedyś przez kilka lat zajmowałem się fluidyzacją i tam problem jest podobny - trzeba doprowadzić gaz równomiernie pod całą powierzchnię sita czy rusztu fluidyzacyjnego. Różnica taka, że nazywaliśmy toto "dystrybutor", a nie "deflektor". Więc parę rad - najprostszych. 1. Koledzy doradzili Ci wyprostować zagięcia - może słusznie. Jednak może warto spróbować wyprostować je z tej strony, z której dymi za mało, a z drugiej pozostawić zagięte. Stanowią one dodatkowy opór przepływu. 2. O ile dobrze widzę na zdjęciu, Twój deflektor to kawałek blachy z otworami. Otworów jest dość mało i mają niewielką średnicę. Możesz po stronie "niedodymionej" powiększyć średnicę otworów, ewentualnie zrobić ich więcej, choć to drugie może być mało skuteczne. Jeśli otworów nie ma, a te kropki to tylko plamy przypalonego tłuszczu, to można je zrobić tylko z jednej strony. To powinny być duże dziury, fi rzędu paru centymetrów. 3. Możesz zwiększyć opory przepływu po stronie "zadymionej", wstawiając kawałek blachy między nóżki deflektora. Generalnie - równomierności prędkości gazu będzie sprzyjać zwiększenie oporów na wlocie do komory, czyli np. zabudowanie nóżek i zmuszenie gazu to przepływu przez otwory. Ale na to musisz mieć bardzo dobry ciąg w kominie. Co do deflektorów obrotowych - na ile znam mechanikę płynów, będą one raczej powodować odrzucenie gazu promieniowo na ścianki komory, taka "centryfuga". Chyba nie o taki efekt Ci chodzi. Tyle z punktu widzenia mechaniki płynów. Doktorat obroniłem, ale czy w wędzarni się to przyda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 17 Listopada 2009 A gdyby tak deflektor obrotowy wykonany samemu na wzór świątecznej ozdoby?: Obrazek Takie rozwiązanie nie zda egzaminu, sam wiatraczek nie będzie się obracał, przynajmniej u mnie tak było. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 17 Listopada 2009 Najlepiej działa zwykły kwadratowy lub okrągły kawał blachy o powierzchni 4 do 5 większy od otworu kanału, ale nie więcej jak 50 % średnicy komory. Wysokość zamontowania nad kanałem dymnym przekątna kanału dymnego. biorąc pod uwagę właściwości gazów i strumieni gazowych - zjawisko fizyczne zachodzące przy użyciu deflektora powoduje zawirowania strumieniowe polegające na zaciąganiu gazów nad środek deflektora oraz strumieniowemu zasysaniu gazów przylegających do ścianek komory wędzarniczej. Efektem jest wymieszanie równomierne gazów w komorze łącznie z rozprowadzeniem ciepła. :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek_57 Opublikowano 17 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 17 Listopada 2009 jancet, dzięki za cenne uwagi, mam już pewne przemyślenia, muszę tylko trochę poeksperymentować i oczywiście zastosować. Na razie nie podaję szczegółów, gdyż mam dopiero wstępny rysunek, jak wykonam to podam. Gonzo, widzę, że to rozwiązanie nie jest Ci obce. Pozdrawiam [ Dodano: Wto Lis 17, 2009 21:36 ] Efektem jest wymieszanie równomierne gazów w komorze łącznie z rozprowadzeniem ciepłaO to właśnie mi tylko chodzi i do tego dążę. Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Sylwek ZduniakTabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 17 Listopada 2009 Gonzo, widzę, że to rozwiązanie nie jest Ci obce. Pozdrawiam Miałem coć takiego: Może zrobiłem za masywne, może za dużo nacięć (skrzydeł) - ale nie chciało się obracać.Zresztą potem jak temperatura w komorze wędzarniczej sie wyrówna to i tak pewnie by nie działało.Planowałem podłączyć do silniczka czymś w stylu pasek klinowy ale doszedłem do wniosku, że lepiej będzie jak dam mały wiatraczek przytwierdzony do ściny i robiący "zadymę" Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek_57 Opublikowano 24 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 24 Listopada 2009 Witam. Tak jak obiecałem teraz chciałbym przedstawić moje urządzenie do rozprowadzania dymu. Postanowiłem w pierwszej kolejności zlikwidować przegrodę w komorze wylotowej i ukierunkować dym kanałem 12x12cm do góry. Spowodowało to ukierunkowanie dymu do góry, obojętnie z którego kanału dym jest podawany. Tak miałem poprzednio; Tak jest obecnie; Postanowiłem wykonać deflektor inaczej i skorzystałem z pomysłu zastosowanego w „anemostacie sufitowym”, tylko wersja odwrócona. Nazwałem to „anemostat kanałowy sylwka” Dziękuję za wszystkie pomysły i sugestie. Pierwsze próby na sucho. W ciągu tygodnia wypróbuję w trakcie wędzenia efekt równomiernego rozprowadzenia dymu i temperatury w komorze wędzarni. [ Dodano: Wto Lis 24, 2009 19:07 ] Przedstawiam zdjęcia anemostatu. Przed instalacją; Po zainstalowaniu w komorze wędzarni i w trakcie prób; Jak do tej pory to sprawuje się bardzo dobrze. Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Sylwek ZduniakTabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astemio Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 25 Listopada 2009 Wygląda na doskonałe rozwiązanie, może przerobię swój? Cytuj Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.Pozdrawiam, Astemio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek_57 Opublikowano 25 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 25 Listopada 2009 Witam. W przyszłym tygodniu test ostateczny w boju. Wędzenie krakowskiej połączone z pieczeniem. O efektach poinformuję. Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Sylwek ZduniakTabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jancet Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Bardzo zręczny dystrybutor. Do fluidyzacji może też by się nadał :lol: . I dzięki za podziękowania, choć inspiracja moimi uwagami była raczej... nader odległa. Ale istotnie - wstawiłeś dodatkowy opór i się poprawiło. Wesołej Krakowskiej! J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzikmal Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Witam. W przyszłym tygodniu test ostateczny w boju. Wędzenie krakowskiej połączone z pieczeniem. O efektach poinformuję. Pozdrawiam A według jakiego przepisu robisz? Cytuj Pozdrawiam Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek_57 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Generalnie - równomierności prędkości gazu będzie sprzyjać zwiększenie oporów na wlocie do komory, czyli np. zabudowanie nóżek i zmuszenie gazu to przepływu przez otwory. Ale na to musisz mieć bardzo dobry ciąg w kominie.To właśnie chciałem osiągnąć, równomierną prędkość z obydwu kanałów, zwiększenie oporów na wlocie do komory a przy okazji udało się równomiernie rozproszyć dym i tamperaturę w komorze. Zdjęcia, które przedstawię pokazują układ wędzonek w trakcie całego wędzenia, nie potrzebowałem przekładać wędzonek, a całe uwędziły się równomiernie. Osiagnąłem to czego poszukiwałem, jadyny mało istotny mankament to usuwam anemostat w trakcie rozpalania wędzarni do chwili złapania ciągu(około 10minut). [ Dodano: Sro Gru 02, 2009 21:28 ] A według jakiego przepisu robisz? Robiłem według przepisu Dziadka. Wyszła średnio, ale to wina mięsa, następnym razem wracam do starego źródła zaopatrzenia i będzie OK. Zdrada źródła nie popłaca. [ Dodano: Sro Gru 02, 2009 21:29 ] Nie chce gadać ze mną fotosik i fotek niestety nie mogę zapodać. [ Dodano: Sro Gru 02, 2009 21:41 ] Udało sie, nie chodzi na Operze a zaskoczył na IE Na początku: W trakcie wędzenia: Podczas pieczenia. Cytuj Pozdrawiam Sylwek ZduniakTabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 6 Grudnia 2009 Oto moje urzadzonko: :arrow: 6 I to co potrafi zrobic: :arrow: :grin: :grin: :grin: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Super :smile: Wygląda na upieczone :lol: To zamierzony efekt :question: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Ale wierz mi na slowo - jest uwedzone :grin: , a raczej bylo, bo juuz go nie ma ... Mialem i mam do dyspozycji tylko olchowe drzewo, a no i w niewielkich ilosciach brzoze... :???: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysio Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Może otwórz to urządzonko, uchyl rąbka tajemnicy :o Cytuj PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Jak już nie ma to znaczy, że Musisz zrobić poprawkę :lol: I tak w koło :grin: :grin: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysio Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Błędne koło! Kupujesz, peklujesz, wędzisz, znika,....., i zaś kupujesz Cytuj PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 9 Grudnia 2009 To trzeba zpartolić i na dłużej wystarczy :wink: Ja dopiero w piątek rozbieram "połówkę" :grin: i w Wigilię wieszam na choince wędzonki prosto z wędzarni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysio Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Henio a co to za choinka że 2 kg bombki wytrzyma :???: Cytuj PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Do pasterki musi :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 9 Grudnia 2009 henio chyba same odziomy bedzie mial aby ta polowke utrzymac...hehehehe...ale aby do pasterki [ Dodano: Czw Gru 10, 2009 00:46 ] A co do tego w okolo, itd, itd...to jest wlasnie to...powinni wprowadzic nowa dziedzine uzaleznien...od wedzenia i jedzenia wedzonki ... ale tego juz nie da sie rzucic jak palenia :P A poza tym, to nie ma w mojej wedzareczce nic "nienormalnego...najzwyklejsza konstrukcja na swiecie... Prosze Bardzo: Zaladunek: Magazynek: Atak: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.