Gość Anonymous Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 W końcu :grin: i ja zabrałem się za wędliniarstwo :lol: Moja pierwsza samodzielna kiełbasa. W sobotę była okazja do pogrilowania i padło na powyższy przepis. Jak długo zajęło mi wyrabianie - nie powiem, jakie były podcieki tłuszczowe - nie powiem, itd. W moim wykonaniu wyszła "tłuszczowa" :lol: Pewnie spartoliłem wszystko co można było spartolić w każdym momencie, tłuszcz wyciekał na wszystkich możliwych etapach produkcji :lol: :lol: W sobotę była okazja zasięgnąć wskazówek autora, ale czas naglił - udka "bujały się" w wędzarni, goście napierali , a ja w proszku, trudno, co ma być , to będzie :lol: Ładnie kiełbaska znikała też na grilu ( czyt. zmniejszała się :lol: ) , sąsiedzi długo nie zapomną takiej zadymy, do podlewania poszło 9 domowych piw :grin: I :!: , i :!:, i :!: jestem bardzo zadowolony z wyrobu, gościom i mi smakowała kiełbaska, spodobała mi się zabawa z wędlinami i napewno nie był to mój ostatni raz :grin: Dziękuję wszystkim, którzy przyczynili się do powstania mojej pierwszej samodzielnej kiełbasy, lecz szczególne podziękowania składam Andemu, bez Ciebie nie byłoby tego posta, tego jestem pewny- dzięki. PS. Zdjęć nie będzie :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-75946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Moja pierwsza samodzielna kiełbasa. endrio Gratuluję , zawsze jest kiedyś pierwszy raz :smile: , jakbyś tutaj nie krytykował swojego wyrobu to i tak był wartościowszy niż ze sklepu . Gorąco pozdrawiam i już możesz się przygotowywać do następnego wyrobu czego Tobie z całego serca życzę . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-75947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Cześć Ja też byłęm mocno zdziwiony gdy goście na grilu powiedzieli: jaka super chuda kiełbaska Cytuj pozdrawiambielok Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-75949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 jakbyś tutaj nie krytykował swojego wyrobu to i tak był wartościowszy niż ze sklepu .Dokładnie o to mi chodziło i potwierdzam Twoje słowa w 100% goście na grilu powiedzieli: jaka super chuda kiełbaskaTak też było i u mnie, na talerz trafiała chudziutka :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-75950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 W sobotę była okazja zasięgnąć wskazówek autora Jak będziesz jeszcze raz próbował, to osobiście mogę pomóc w każdym etapie wytwarzania. Ja ostatnio robię grillową grubo rozdrobnioną, jest pewniejsza w wykonaniu. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-75975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 hi No wlasnie ,,chuda " a to dlatego pewnie ze polskim zwyczajem jest nacinanie kielbasy i wszystki tluszcz sie wytopi - tak ja mialem przy grilowce dlatego teraz nie nacinam kielbasy i nie pieke bezposrednio na zarze a obok . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-75988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 PS. Zdjęć nie będzie :grin: :grin: A może jednak.Endrio nie masz się czego wstydzić i nie ściemniaj, że kiełbaskę robisz pierwszy raz bo nie wygląda na "doświadczalną" :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-76031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Jeśli ją robił Endrio, to wygląda na piwną, tylko że w kiełbaśnicy. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-76032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Jeśli ją robił Endrio, to wygląda na piwną, tylko że w kiełbaśnicy. :grin: No coś Ty Maxell toż to najprawdziwsza serwolatka :grin: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-76033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Ale Endrio nie może marnować surowca do produkcji. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-76035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 to osobiście mogę pomócNie omieszkam skorzystać z pomocy :grin: No wlasnie ,,chuda " a to dlatego pewnie ze polskim zwyczajem jest nacinanie kielbasy i wszystki tluszcz sie wytopiAkurat jak pisałeś posta, pozostałe kiełbaski z sobotnio-niedzielnego grilowania kładłem na ruszcie bez nacinania i ładnie było widać jak tłuszczyk wrzał w kiełbasce :lol: Tak było w moim przypadku i jakiejkolwiek postaci kiełbaska była smaczna :grin: i nie ściemniaj, że kiełbaskę robisz pierwszy razŻadne ściemnianie i koketeria :lol: , pierwsza samodzielnie wykonana kiełbaska - prima :grin: :!: Zdjęcie nie autoryzowane :!: :devil: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-76181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Witam wszystkich moja przygoda z kiełbaską grilową, wyszła za chuda, takie miałem mięso, ale w smaku OK. Zrobiłem wędzarkę ala Borniak, grzałka od wytłaczarki do folii, problem jest tylko z utrzymaniem równego uwędzenia kiełbasy, dlatego zastosowałem wentylator do mieszania dymu wewnątrz skrzyni oraz wentylator doprowadzający powietrze z zewnątrz, będzie pomocny przy obsuszaniu. Po niedzieli zrobię jeszcze raz ale już z zastosowaniem tych wentylatorów. Prawdę mówiąc to kiełbaska z normalnej wędzarki jest smaczniejsza. Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-115556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Prawdę mówiąc to kiełbaska z normalnej wędzarki jest smaczniejsza. a może to chemia z płyty OSB po podgrzaniu, ja bym się bał z tego jeść. Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-115559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Kiełbaska ładna w przekroju ,ale te płyty w tej wędzarce fatalne, trucizna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-115579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 24 Czerwca 2010 ziutek, Jacekn i Paprykarz ma rację! Jedząc wyroby z tej szafki możesz utrwalić swoją datę urodzin w kamieniu na stale, przez szafkę ala Pluton nie Borniak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-115583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelarc Opublikowano 25 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 25 Czerwca 2010 ...a może to chemia z płyty OSB po podgrzaniu.../quote] w rzeczy samej ilość wydzielanej chemii (na ciepło!!!) i jej skład zapewne nie jest zdrowy (a smaczny pewnie też ) pzdr pawelarc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-115654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 25 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 25 Czerwca 2010 Witam wszystkich nie ma obawy, najpierw była wypalana na pusto w temp. około 100C, w tej chwili w każdej wolnej chwili sypię trociny dębowe i kopci się, do woli, akurat trocin dębowych mam pod dostatkiem, normalnie z wentylatorami temp. nie przekracza 40C, do następnej grilowej będzie już dokładniej wypalona. Normalnie to mam murowaną, w tej skrzyniowej chciałem ewentualnie obsuszać no i krótkie wędzenia, np grilowa, parówki, pasztetowa. Apropo grilowania, ja griluję na elektrycznym i w foremce do ciasta, nie lubię jak kiełbaska jest okopcona przez spalający się tłuszcz, bo to dopiero jest trucizna, rakotwórcza ! Nie poto chyba robi się kiełbaskę tłuściejszą aby wszystki tłuszcz poszedł do ognia. Meble też robione są z podejrzanych płyt a mieszkamy z nimi nieraz całe życie. pozdrawiam Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-115677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 28 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 28 Czerwca 2010 OKdzięki za krytykęale eksperymentalnie tylko 3 parki były wędzone w tej skrzyni,reszta w murowanej, póki ta skrzynia nie nabierze takiego koloru w środkujak ta murowana to narazie bedzie się wypalać.Do celów foto można wszystko zrobić.W tej chwili jest w środku prawie tak czarna jak ta murowana.zdięcie pożniej."jeszcze"pozdrawiam wszystkich, do zobaczenia 26-go. Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-115920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 29 Czerwca 2010 ziutek, Rób jak uważasz za słuszne. Płyty OSB wydzielają stale związki chemiczne. Natężenie jest uzależnione od temperatury i środowiska. Zapewne w agresywnym środowisku - wędzarni efekt będzie dużo większy. Okopcenie i pokrycie nalotem w skutek wędzenia może wchodzić w dodatkową reakcję wraz z każdą temperaturą i czasem użytkowania. Musisz wybrać co chcesz utrwalić wędzonki czy siebie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-115973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 29 Czerwca 2010 Logiczne to i madre ze plyty OSB3 nie sa najlepszym materialem , jednak z drugiej strony gdzie jest napisane ze uwalniaja jakakolwiek chemie od jakiejkolwiek temperatury ? bez danych faktycznych to tylko gdybanie , Plyta OSB3 jest przystosowana do zabudowy na poddaszach jako pokrycie dachu a tam temp osiaga spokojnie 120sti jakos nic mieszkajacym sie nie dzieje przy oddychaniu :???: co nie zmienia faktu ze lepiej bylo zrobic z desek boazeryjnych , czy jakich kolwiek Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-115976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 29 Czerwca 2010 JASIU, Moim marzeniem mieć pod dachem od słońca 120 st. Jednak żywica składa się z aldehydów i zapewne łączy się z aldehydami zawartymi w dymie. A czy masz atest, że OSB3 jest dopuszczone do celów spożywczych! Czy znasz kleje i żywice, które są obojętne i stosowane w tanim budownictwie! Chińska porcelana kolorowa jest toksyczna, a klejone żywicą wióry super dla zdrowia???? Gdzie jest napisane, że drewno bukowe jest zdrowe? a pył przy obróbce w stolarni jest silnie rakotwórczy. I czyste drewno piękne drewno do wyrobów np karniszy jest tylko zdrowe jak się go nie szlifuje. Tak logicznie róbmy wędzarnię ze sprawdzonych od wieków materiałów, może gatunek przetrwa! :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-115981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 22 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 22 Lipca 2010 Witam wszystkich cieplutko Druga grilowa już bardziej tłuściutka i to chyba o to chodziło w tym przepisie miałem tylko problem z jelitami, jakieś takie słabe i z tych ślimaków nie potrafiłem odkręcić kiełbasek, no i wyszła kiełbasa na "okrągło", pierwszy raz mi się takie coś przytrafiło, ale zwykle robię kiełbaskę chudą, wg życzeń domowników, no i nie w takim upale. tak się fajnie nadziewało, tłustawe no i trochę ciepło było, że nie starczyło już miejsca na odkręcenie, można było się trochę pobawić, ale i tak pakuję próżniowo i do zamrażarki a że kawałki są pokrojone, no trudno. Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-118160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 22 Lipca 2010 Druga grilowa już bardziej tłuściutka :thumbsup: :thumbsup: wyślij mi na PW ze dwa kawałki :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-118164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 22 Lipca 2010 Druga grilowa już bardziej tłuściutka Tak, to jest to, czekam jeszcze na opinie po przygotowaniu na grillu i konsumpcji. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-118171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 To był taki stary zelmerek. Wrzuciłem kawał surowej skóry, który się owinął na ślimaku, dwa razy zgrzytnęło, trzasło i było po wszystkim. One mają plastikowe kółka zębate. To jest właśnie zabezpieczenie , ząbki można dokupić za bodajże 2,50gr i wszystko jest gites , w przeciwnym razie można spalić napęd . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-121013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.