Skocz do zawartości

Kiełbasa grillowa drobno rozdrobniona - przepis II.


Rekomendowane odpowiedzi

W końcu :grin: i ja zabrałem się za wędliniarstwo :lol:

Moja pierwsza samodzielna kiełbasa.

W sobotę była okazja do pogrilowania i padło na powyższy przepis.

Jak długo zajęło mi wyrabianie - nie powiem, jakie były podcieki tłuszczowe - nie powiem, itd.

W moim wykonaniu wyszła "tłuszczowa" :lol:

Pewnie spartoliłem wszystko co można było spartolić w każdym momencie, tłuszcz wyciekał na wszystkich możliwych etapach produkcji :lol: :lol:

W sobotę była okazja zasięgnąć wskazówek autora, ale czas naglił - udka "bujały się" w wędzarni, goście napierali , a ja w proszku, trudno, co ma być , to będzie :lol:

Ładnie kiełbaska znikała też na grilu ( czyt. zmniejszała się :lol: ) , sąsiedzi długo nie zapomną takiej zadymy, do podlewania poszło 9 domowych piw :grin:

 

 

I :!: , i :!:, i :!: jestem bardzo zadowolony z wyrobu, gościom i mi smakowała kiełbaska, spodobała mi się zabawa z wędlinami i napewno nie był to mój ostatni raz :grin:

 

Dziękuję wszystkim, którzy przyczynili się do powstania mojej pierwszej samodzielnej kiełbasy, lecz szczególne podziękowania składam Andemu, bez Ciebie nie byłoby tego posta, tego jestem pewny- dzięki.

 

 

 

 

 

 

PS. Zdjęć nie będzie :grin: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-75946
Udostępnij na innych stronach

Moja pierwsza samodzielna kiełbasa.

 

endrio Gratuluję , zawsze jest kiedyś pierwszy raz :smile: , jakbyś tutaj nie krytykował swojego wyrobu to i tak był wartościowszy niż ze sklepu .

 

Gorąco pozdrawiam i już możesz się przygotowywać do następnego wyrobu czego Tobie z całego serca życzę .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-75947
Udostępnij na innych stronach

jakbyś tutaj nie krytykował swojego wyrobu to i tak był wartościowszy niż ze sklepu .

Dokładnie o to mi chodziło i potwierdzam Twoje słowa w 100%

 

goście na grilu powiedzieli: jaka super chuda kiełbaska

Tak też było i u mnie, na talerz trafiała chudziutka :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-75950
Udostępnij na innych stronach

W sobotę była okazja zasięgnąć wskazówek autora

Jak będziesz jeszcze raz próbował, to osobiście mogę pomóc w każdym etapie wytwarzania. Ja ostatnio robię grillową grubo rozdrobnioną, jest pewniejsza w wykonaniu. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-75975
Udostępnij na innych stronach

hi

 

No wlasnie ,,chuda " a to dlatego pewnie ze polskim zwyczajem jest nacinanie kielbasy i wszystki tluszcz sie wytopi - tak ja mialem przy grilowce dlatego teraz nie nacinam kielbasy i nie pieke bezposrednio na zarze a obok .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-75988
Udostępnij na innych stronach

PS. Zdjęć nie będzie :grin: :grin:

A może jednak.Endrio nie masz się czego wstydzić i nie ściemniaj, że kiełbaskę robisz pierwszy raz bo nie wygląda na "doświadczalną" :grin:

 

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-76031
Udostępnij na innych stronach

Jeśli ją robił Endrio, to wygląda na piwną, tylko że w kiełbaśnicy. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-76032
Udostępnij na innych stronach

Jeśli ją robił Endrio, to wygląda na piwną, tylko że w kiełbaśnicy. :grin:

No coś Ty Maxell toż to najprawdziwsza serwolatka :grin:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-76033
Udostępnij na innych stronach

Ale Endrio nie może marnować surowca do produkcji.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-76035
Udostępnij na innych stronach

to osobiście mogę pomóc

Nie omieszkam skorzystać z pomocy :grin:

No wlasnie ,,chuda " a to dlatego pewnie ze polskim zwyczajem jest nacinanie kielbasy i wszystki tluszcz sie wytopi

Akurat jak pisałeś posta, pozostałe kiełbaski z sobotnio-niedzielnego grilowania kładłem na ruszcie bez nacinania i ładnie było widać jak tłuszczyk wrzał w kiełbasce :lol:

Tak było w moim przypadku i jakiejkolwiek postaci kiełbaska była smaczna :grin:

i nie ściemniaj, że kiełbaskę robisz pierwszy raz

Żadne ściemnianie i koketeria :lol: , pierwsza samodzielnie wykonana kiełbaska - prima :grin:

:!: Zdjęcie nie autoryzowane :!: :devil: :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-76181
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Witam wszystkich

moja przygoda z kiełbaską grilową, wyszła za chuda, takie miałem mięso, ale

w smaku OK.

Zrobiłem wędzarkę ala Borniak, grzałka od wytłaczarki do folii, problem jest tylko z utrzymaniem równego uwędzenia kiełbasy, dlatego zastosowałem wentylator do mieszania dymu wewnątrz skrzyni oraz wentylator doprowadzający powietrze z zewnątrz, będzie pomocny przy obsuszaniu.

Po niedzieli zrobię jeszcze raz ale już z zastosowaniem tych wentylatorów.

 

Prawdę mówiąc to kiełbaska z normalnej wędzarki jest smaczniejsza.

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-115556
Udostępnij na innych stronach

Prawdę mówiąc to kiełbaska z normalnej wędzarki jest smaczniejsza.

a może to chemia z płyty OSB po podgrzaniu, ja bym się bał z tego jeść.

Chleb nigdy się nie znudzi.

Dobra wędlinka również :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-115559
Udostępnij na innych stronach

ziutek, Jacekn i Paprykarz ma rację! Jedząc wyroby z tej szafki możesz utrwalić swoją datę urodzin w kamieniu na stale, przez szafkę ala Pluton nie Borniak.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-115583
Udostępnij na innych stronach

...a może to chemia z płyty OSB po podgrzaniu.../quote]

w rzeczy samej ilość wydzielanej chemii (na ciepło!!!) i jej skład zapewne nie jest zdrowy (a smaczny pewnie też :) )

pzdr

pawelarc

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-115654
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich

nie ma obawy, najpierw była wypalana na pusto w temp. około 100C,

w tej chwili w każdej wolnej chwili sypię trociny dębowe i kopci się, do woli,

akurat trocin dębowych mam pod dostatkiem,

normalnie z wentylatorami temp. nie przekracza 40C,

do następnej grilowej będzie już dokładniej wypalona.

 

Normalnie to mam murowaną, w tej skrzyniowej chciałem ewentualnie obsuszać no i

krótkie wędzenia, np grilowa, parówki, pasztetowa.

 

 

Apropo grilowania, ja griluję na elektrycznym i w foremce do ciasta, nie lubię jak

kiełbaska jest okopcona przez spalający się tłuszcz, bo to dopiero jest trucizna, rakotwórcza !

Nie poto chyba robi się kiełbaskę tłuściejszą aby wszystki tłuszcz poszedł do ognia.

 

Meble też robione są z podejrzanych płyt a mieszkamy z nimi nieraz całe życie.

 

pozdrawiam

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-115677
Udostępnij na innych stronach

OK

dzięki za krytykę

ale eksperymentalnie tylko 3 parki były wędzone w tej skrzyni,

reszta w murowanej, póki ta skrzynia nie nabierze takiego koloru w środku

jak ta murowana to narazie bedzie się wypalać.

Do celów foto można wszystko zrobić.

W tej chwili jest w środku prawie tak czarna jak ta murowana.

zdięcie pożniej.

"jeszcze"pozdrawiam wszystkich, do zobaczenia 26-go.

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-115920
Udostępnij na innych stronach

ziutek, Rób jak uważasz za słuszne. Płyty OSB wydzielają stale związki chemiczne. Natężenie jest uzależnione od temperatury i środowiska. Zapewne w agresywnym środowisku - wędzarni efekt będzie dużo większy. Okopcenie i pokrycie nalotem w skutek wędzenia może wchodzić w dodatkową reakcję wraz z każdą temperaturą i czasem użytkowania. Musisz wybrać co chcesz utrwalić wędzonki czy siebie!!!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-115973
Udostępnij na innych stronach

Logiczne to i madre ze plyty OSB3 nie sa najlepszym materialem , jednak z drugiej strony gdzie jest napisane ze uwalniaja jakakolwiek chemie od jakiejkolwiek temperatury ?

bez danych faktycznych to tylko gdybanie , Plyta OSB3 jest przystosowana do zabudowy na poddaszach jako pokrycie dachu a tam temp osiaga spokojnie 120st

i jakos nic mieszkajacym sie nie dzieje przy oddychaniu :???:

co nie zmienia faktu ze lepiej bylo zrobic z desek boazeryjnych , czy jakich kolwiek

Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-115976
Udostępnij na innych stronach

JASIU, Moim marzeniem mieć pod dachem od słońca 120 st. Jednak żywica składa się z aldehydów i zapewne łączy się z aldehydami zawartymi w dymie. A czy masz atest, że OSB3 jest dopuszczone do celów spożywczych! Czy znasz kleje i żywice, które są obojętne i stosowane w tanim budownictwie! Chińska porcelana kolorowa jest toksyczna, a klejone żywicą wióry super dla zdrowia???? Gdzie jest napisane, że drewno bukowe jest zdrowe? a pył przy obróbce w stolarni jest silnie rakotwórczy. I czyste drewno piękne drewno do wyrobów np karniszy jest tylko zdrowe jak się go nie szlifuje. Tak logicznie róbmy wędzarnię ze sprawdzonych od wieków materiałów, może gatunek przetrwa! :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-115981
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witam wszystkich cieplutko

 

Druga grilowa już bardziej tłuściutka i to chyba o to chodziło w tym przepisie

 

 

miałem tylko problem z jelitami, jakieś takie słabe i z tych ślimaków nie potrafiłem

odkręcić kiełbasek, no i wyszła kiełbasa na "okrągło",

pierwszy raz mi się takie coś przytrafiło, ale zwykle robię kiełbaskę chudą,

wg życzeń domowników, no i nie w takim upale.

 

tak się fajnie nadziewało, tłustawe no i trochę ciepło było,

że nie starczyło już miejsca na odkręcenie,

można było się trochę pobawić, ale

 

i tak pakuję próżniowo i do zamrażarki a że kawałki są pokrojone, no trudno.

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-118160
Udostępnij na innych stronach

Druga grilowa już bardziej tłuściutka

:thumbsup: :thumbsup: wyślij mi na PW ze dwa kawałki :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-118164
Udostępnij na innych stronach

Druga grilowa już bardziej tłuściutka

Tak, to jest to, czekam jeszcze na opinie po przygotowaniu na grillu i konsumpcji. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-118171
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

To był taki stary zelmerek. Wrzuciłem kawał surowej skóry, który się owinął na ślimaku, dwa razy zgrzytnęło, trzasło i było po wszystkim. One mają plastikowe kółka zębate.

To jest właśnie zabezpieczenie , ząbki można dokupić za bodajże 2,50gr i wszystko jest gites , w przeciwnym razie można spalić napęd .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/page/2/#findComment-121013
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.