Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam już na oku zamrażarkę skrzyniową, z której po wymianie termostatu będzie mała chłodnia :smile:

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1827-kilka-s%C5%82%C3%B3w-o-przer%C3%B3bce-zamra%C5%BCarki-na-ch%C5%82odni%C4%99/

Mam już na oku zamrażarkę skrzyniową, z której po wymianie termostatu będzie mała chłodnia

Gonzo czy mógłbyś napisać coś więcej o takiej przeróbce?

Pozdrawiam

BonAir

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Witam.

Wystarczy kupić zwykły termostat od lodówki i podłączyć zamiast tego oryginalnego z zamrażarki.

Witam

Wystarczy kupić zwykły termostat od lodówki i podłączyć zamiast tego oryginalnego z zamrażarki.

Dzięki . Jakie to proste tylko należy wiedzieć !!!

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Należy też wiedzieć że konieczne jest po takiej przeróbce, umożliwienie odpływu wody z komory - zamrażarki skrzyniowe mają taki spust ale służy do mycia i podczas normalnej pracy jest zamknięty, bo i nie jest potrzebny ze względu na to że woda jest w stanie stanie stałym :lol:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

Witam.

Abratku a jak zamrażarka będzie osiągała po wymianie termostatu temp. 4-8 stopni a nie -18 przed. jak przed wymianą, to skąd ta woda się weźmie.Będzie robiła za lodówkę .

Woda będzie się skraplać jak w każdej lodówce.

No tak, ale przez te 14 dni peklowania nie nazbiera jej się tyle, że trzeba wylewać wiadrami.

to skąd ta woda się weźmie

Z produktów :tongue: - w warunkach mroźniczych woda zostaje natychmiast "unieruchomiona" i tylko część osadza się na ściankach komory w postaci szronu,

w lodówce woda leje się strumieniem :lol: poprzez otworek, do pojemnika umieszczonego na sprężarce, a tam odparowuje do atmosfery

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

to skąd ta woda się weźmie

Z produktów :tongue: - w warunkach mroźniczych woda zostaje natychmiast "unieruchomiona" i tylko część osadza się na ściankach komory w postaci szronu,

w lodówce woda leje się strumieniem :lol: poprzez otworek, do pojemnika umieszczonego na sprężarce, a tam odparowuje do atmosfery

Abratku tak jak pisałem wcześniej ta przeróbka będzie mi służyła(żeby mnie więcej Szczepan nie "farsował" :wink: ) do peklowania na sucho(kiełbasy) lub na mokro i w czasie tego peklowanie nie będzie dłużej włączona jak 14-16 dni łącznie ze schłodzeniem sonki. Tak, że chyba przeceniasz ilość wody powstałej przez ten czas.Ostatecznie można na dole położyć ręcznik.

Bagno - dobry pomysł (zastanawiałem się nad tym) pod kątem robienia wędlin dojrzewających ("suszonek")

(zastanawiałem się nad tym) pod kątem robienia wędlin dojrzewających ("suszonek")

...a z tym jest poważny problem. Sam się borykam problemami, które muszą być spełnione przy tego rodzaju produkcji.

(zastanawiałem się nad tym) pod kątem robienia wędlin dojrzewających ("suszonek")

...a z tym jest poważny problem. Sam się borykam problemami, które muszą być spełnione przy tego rodzaju produkcji.

Może kiedyś ( z Twoją wiedzą) coś wymyślimy :grin: .Najważniejsze zacząć (piszę o sobie) :rolleyes:

Andrzeju, myślę, że juś wkrótce otrzymasz doskonałą pomoc w tego typu produkcji, gdyż mój kolega własnie ukończył bardzo dobrą książkę na temat technologii i produkcji wędlin dojrzewających (obejmuje wędliny z całego świata). Książka ukaże się także w Polsce.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Ostatecznie można na dole położyć ręcznik.

Tego NIE RÓB!, lepiej niech już sobie ta woda pływa swobodnie

jeśli chodzi o komorę dla dojrzewających to Lechu miał nam opisać swoje doświadczenia w zakresie przystosowania lodówki (na zlocie delikatnie mu o tym przypominałem :lol: )

Andrzeju, nawet mi przez myśl nie przeszło, by podważać Twoją wiedzę i doświadczenie. :wink: Chodzi o to, iż kolega, pisząc książkę, sam robił różnego rodzaju doświadczenia i próby, oraz opierał się na takowych, wykonywanych przez innych entuzjastów tego typu wyrobów. I wyniki tych doświadczeń oraz prób, mogą przypadkiem Ci sie przydać.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Maxell, Czekam z niecierpliwością na książkę.

jeśli chodzi o komorę dla dojrzewających to Lechu miał nam opisać swoje doświadczenia w zakresie przystosowania lodówki

Prosiłem kiedyś i ja https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1378&postdays=0&postorder=asc&start=30 post z Sro Wrz 26, 2007 11:36 pm