nestor Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Lipca 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Lipca 2009 To ta, co ją jadał Dobry Wojak Szwejk? :grin: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligawa Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Lipca 2009 Moze ktos to przetlumaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuberek Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 31 Października 2009 Parówki debreczyńskie Surowce na 1kg wyrobu ( zasolonego i zabajcowanego mięsa ) : 0,5 kg boczku wędzonego0,2 kg ładny kawałek łopatki wieprzowej0,2 kg wołowego ( rozbratel prawdopodobnie )0,1 kg tłustych okrawków wieprzowych50 ml wody , 30 g mąki krupczatki , 5 g pieprzu mielonego , 20 g mielonej słodkiej papryki , 2 g papryki ostrej , jelita baranie .Mięso wołowe zemleć przez sitko 2mm , wymieszać z wodą , dodać pieprz , drobno zmielone okrawki i wszystko dokładnie wymieszać . Boczek wieprzowy bez skóry i kości pokroić w drobne kostki . Wieprzową łopatkę bez skóry zemleć przez sitko 6mm , lub skroić w podobne kawałki . Wszystko połączyć razem , dodać mąkę rozmieszaną w troszce wody , słodką i ostrą paprykę i wspólnie wymieszać w dobrze klejące ciasto .Napełnić jelita w 100g parki, powieszone na kijach wędzić 45 – 50 min. w temperaturze ok. 60° C , następnie dowędzić w 90° C przez 20 min. , albo parzyć w temp. 72-75°C w czasie 10-12 min. Myślę , że tlumaczenie jest w miarę wierne i zrozumiełe . Pozostaje tylko spróbować zrobić i w dobrym towarzystwie , oczywiście przy piwie , przeżywać Szwejka „klimaty” . Pozdrawiam zuberek .ps . przy piwie zrobionym przez siebie oczywiscie . Smacznego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 31 Października 2009 Nestor! Podobną kiełbasę robiłem na budowie http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3564 Jest rewelacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.