Gregtom Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Marca 2015 (edytowane) Na forum mamy w sumie dwa tematy o czosnku niedźwiedzim.. 1.: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9720-czosnek-nied%C5%BAwiedzi/?hl=czosnek2.: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2872-czosnek-niedzwiedzi/?hl=czosnek Interesuje mnie dodatek tego "czosnku" w postaci suszu w domowym wyrobie wedlin/wedzonek np. przy peklowaniu albo doprawianiu farszu na kielbasy, salcesonu albo watrobianki itp.................................................. Czy czosnek niedźwiedzi zastapi normalny czosnek albo po jego dodaniu (suszu) do sprawdzonych juz receptur z czosnkiem swiezym, zapach i smak nie bedzie za bardzo dominujacy.?!Jak mozna go dozowac.?!Czy ma ktos juz sprawdzone wedliniarskie przepisy z udzialem tego "ziela".?! Edytowane 27 Marca 2015 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Marca 2015 (edytowane) Ładnie słowo "dominantny" Nie porównuj tych dwóch różnych rzeczy czosnek to czosnek a czosnek niedzwiedzi to czosnek niedzwiedzi dwa różne smaki i dwa różne aromaty Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Edytowane 27 Marca 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Marca 2015 (edytowane) Ładnie słowo "dominantny"Sorrki .. (juz poprawilem)Roger.. To jak bys zastosowal ten czosnek do wyrobu bialej kielbaski..? Edytowane 27 Marca 2015 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Marca 2015 Ostatnio kupiłem niedzwidzi i wrzuciłem do kielkasy jalowcowej, widoczny był, smaku praktycznie nie wyczulem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Marca 2015 @withereggie, Sliczne dzieki.. Jalowiec jest bardzo aromatyczna przyprawa co jeszcze mocniej spoteguje jego smak w wyrobach podsuszanych typu wlasnie kielba jalowcowa..Jutro bede robil biala do ktorej chcialbym dodac wlasnie ten "czosnek" ale niewiem ile.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Marca 2015 Ja sypnalem zdrowo ale nie wazylem więc nie sprecyzuje. Weź listek i pogryź, zobaczysz że to łagodne jak cholera. Śmiem twierdzić ze jak dasz tyle co majerranku to nie zgrzeszysz. Ale kwestia kubków smakowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Marca 2015 ze jak dasz tyle co majerranku to nie zgrzeszysz Czyli proponujesz aby dodac tego "niedzwiadka" tyle co majeranku..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Marca 2015 Ja dałem. Smaku nie wyczułem. Nie wiem, może był jakiś słaby... Kupiłem pierwszy raz ale babka w warzywniaku mówiła ze sypie sobie na kanapki więc mocny to on nie jest. Zrób na próbę 1kg albo pół kg, sparzyć i zobacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Marca 2015 (edytowane) Mam wlasnie taki juz wysuszony i pomielony jak np. kupny majeranek.. (z tureckiego sklepu)Sprobuje dodac tego ziela na poczatek 0,5 grama na 1 kg. Edytowane 27 Marca 2015 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Marca 2015 Gregtom. Opisywałem swe wrażenia z zastosowaniem czosnku niedźwiedziego w ubiegłym roku, jeżeli masz ochotę możesz przejrzeć temat .https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page-37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Marca 2015 Gregtom, Sverige potwierdził moje wpisy, śmiało możesz zacząć od 2g/kg to go chociaż będzie widać z resztą pisałem, spróbuj troszkę porzuć... zobaczysz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Marca 2015 Zrób połowę tej kiełbasy bez dodatku czosnku a drugą połowę z dodatkiem i będziesz miał porównanie. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Marca 2015 Gregtom. Opisywałem swe wrażenia z zastosowaniem czosnku niedźwiedziego w ubiegłym roku, jeżeli masz ochotę możesz przejrzeć temat .https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page-37O, o, o.. Tego wlasnie szukalem.. Koledzy, dziekuje za informacje jak zwykle bardzo pomocne..!Kielba bedzie musiala jednak poczekac bo na dworze u nas nagle zrobilo sie lato i trza w ogrodzie grabiami pomachac.. Dzieki. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 31 Marca 2015 Eksperymentalna "biala" z dodadkiem czosnku niedzwiedziego..Przedmowcy @sverige2 i @withereggie, maja naprawde sluszna racje aby poprobowac z tym "ziolkiem" w wyrobie domowym np. kielbas.. Moje uwagi to, ze te ziele przebrawia troszke nam gotowca po parzeniu na kolor lekko ciemno-zielono-szarawy..Po parzeniu wedlina jest naprawde smaczna ale na nastepny dzien czosnek niedzwiedzi pokazuje "rogi" w postaci ostrosci porownywalnej z pieprzem i surowym czosnkiem.Do farszu podczas wyrabiania dodalem taka sama ilosc tego czosnku, co majeranku. Reszta przypraw jest standardowa dla bialej kielbaski.Pozostaje wiec tylko sprawa indywidualnego dobrania mieszanki przypraw z udzialem czosnku niedzwiedziego.Naprawde polecam.. Tu jedyna fotka bo kielba szybko znikla.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz33 Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Października 2015 (edytowane) Dodawał ktoś czosnek niedźwiedzi i suszoną paprykę w płatkach do kabanosów wg. Halusi? Za kilka dni będę wędzić kabanoski, teraz chciałbym je czymś urozmaicić, ale szukam pomysłu... Edytowane 13 Października 2015 przez Puchacz33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.