Skocz do zawartości

Czosnek niedźwiedzi w wędlinach i wędzonkach...


Rekomendowane odpowiedzi

Na forum mamy w sumie dwa tematy o czosnku niedźwiedzim..

 

1.:  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9720-czosnek-nied%C5%BAwiedzi/?hl=czosnek

2.:  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2872-czosnek-niedzwiedzi/?hl=czosnek

 

Interesuje mnie dodatek tego "czosnku" w postaci suszu w domowym wyrobie wedlin/wedzonek np. przy peklowaniu albo doprawianiu farszu na kielbasy, salcesonu albo watrobianki itp.

.................................................

 

Czy czosnek niedźwiedzi zastapi normalny czosnek albo po jego dodaniu (suszu) do sprawdzonych juz receptur z czosnkiem swiezym, zapach i smak nie bedzie za bardzo dominujacy.?!

Jak mozna go dozowac.?!

Czy ma ktos juz sprawdzone wedliniarskie przepisy z udzialem tego "ziela".?!

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ładnie słowo "dominantny" ;)

 

Nie porównuj tych dwóch różnych rzeczy czosnek to czosnek a czosnek niedzwiedzi to czosnek niedzwiedzi dwa różne smaki i dwa różne aromaty ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@withereggie, Sliczne dzieki.. :)

Jalowiec jest bardzo aromatyczna przyprawa co jeszcze mocniej spoteguje jego smak w wyrobach podsuszanych typu wlasnie kielba jalowcowa..

Jutro bede robil biala do ktorej chcialbym dodac wlasnie ten "czosnek" ale niewiem ile.. :rolleyes:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gregtom. Opisywałem swe wrażenia z zastosowaniem czosnku niedźwiedziego w ubiegłym roku, jeżeli masz ochotę możesz przejrzeć temat :D.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page-37

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrób połowę tej kiełbasy bez dodatku czosnku a drugą połowę z dodatkiem i będziesz miał porównanie.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gregtom. Opisywałem swe wrażenia z zastosowaniem czosnku niedźwiedziego w ubiegłym roku, jeżeli masz ochotę możesz przejrzeć temat :D.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page-37

O, o, o.. Tego wlasnie szukalem..  :thumbsup:  :clap:

Koledzy, dziekuje za informacje jak zwykle bardzo pomocne..!

Kielba bedzie musiala jednak poczekac bo na dworze u nas nagle zrobilo sie lato i trza w ogrodzie grabiami pomachac.. 

Dzieki.  :)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Eksperymentalna "biala" z dodadkiem czosnku niedzwiedziego..

Przedmowcy @sverige2 i @withereggie, maja naprawde sluszna racje aby poprobowac z tym "ziolkiem" w wyrobie domowym np. kielbas..

 

Moje uwagi to, ze te ziele przebrawia troszke nam gotowca po parzeniu na kolor lekko ciemno-zielono-szarawy..

Po parzeniu wedlina jest naprawde smaczna ale na nastepny dzien czosnek niedzwiedzi pokazuje "rogi" w postaci ostrosci porownywalnej z pieprzem i surowym czosnkiem.

Do farszu podczas wyrabiania dodalem taka sama ilosc tego czosnku, co majeranku. Reszta przypraw jest standardowa dla bialej kielbaski.

Pozostaje wiec tylko sprawa indywidualnego dobrania mieszanki przypraw z udzialem czosnku niedzwiedziego.

Naprawde polecam..  :)

 

Tu jedyna fotka bo kielba szybko znikla.. 

 

 

post-46553-0-22893300-1427821767_thumb.jpg

 

 

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Dodawał ktoś czosnek niedźwiedzi i suszoną paprykę w płatkach do kabanosów wg. Halusi? Za kilka dni będę wędzić kabanoski, teraz chciałbym je czymś urozmaicić, ale szukam pomysłu...

Edytowane przez Puchacz33
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.