Darthnogen Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Witam dziś przedstawię wam przepis na Hackbraten czyli niemiecką pieczeń z mięsa mielonego. Ja robiłem z mięsa peklowanego na sucho. Podaje składniki na kg pieczeni.(ja robiłem 2.5 kg)Składniki: 1 kg mięsa wp 2 (ja użyłem skrawków pozostałych po wycinaniu boczku i trochę łopatki) 18-22 g peklosoli ( ja użyłem 19g/kg tak lubię najbardziej)3g pieprzu2g czosnku w proszku2g majeranku1.5g gałki muszkatołowej 100 ml lodowatej wody Przygotowanie:Mięso kroimy w mniejsze kawałki mieszamy z sola przykrywamy i na ok 2 tygodnie do lodówki (mi leżało w misce i nic z tym nie robiłem przez 2 tygodnie) Początkowo miałem mielić na mojej Alfie 22 dlatego pokroiłem w większe kawałki, ale potem się mi odwidziało i mieliłem na moim zelmer-ku dlatego musiałem kroić po peklowaniu na jeszcze mniejsze kawałki, mieliłem raz na oczku 8 mm. Następnie dodałem przyprawy i wszystko starannie wymieszałem. Po wymieszaniu dodajemy wodę i jeszcze raz mieszamy do uzyskania jednolitej klejącej masy. Formujemy pieczeń i układamy na blaszy lub do foremki wkładamy. Pieczemy w 100 stopniach do uzyskania temperatury wewnętrznej pieczeni 70 stopni, następnie w temperaturze 200 stopni dopiekamy przez 30 min dla chrupiącej skórki Podajemy na ciepło z czym nam się podoba lub na zimno do chlebka:D Smacznego!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Czerwca 2015 18-22 g peklosoli ( ja użyłem 19g/kg tak lubię najbardziej) Pieczemy w 100 stopniach do uzyskania temperatury wewnętrznej pieczeni 70 stopni, następnie w temperaturze 200 stopni dopiekamy przez 30 min Kiedyś wyczytałem, że jeśli peklujemy mięso, to obróbka termiczna tylko do 100 °C, inaczej trucizna. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Czerwca 2015 jeśli peklujemy mięso, to obróbka termiczna tylko do 100 °C Niekoniecznie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1116-szynka-peklowana-pieczona/?p=96044 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darthnogen Opublikowano 16 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Czerwca 2015 18-22 g peklosoli ( ja użyłem 19g/kg tak lubię najbardziej) Zawsze tak robilem u Nas na firmie tez tak robia i problemow nie ma i nie bylo???? Pieczemy w 100 stopniach do uzyskania temperatury wewnętrznej pieczeni 70 stopni, następnie w temperaturze 200 stopni dopiekamy przez 30 minKiedyś wyczytałem, że jeśli peklujemy mięso, to obróbka termiczna tylko do 100 °C, inaczej trucizna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidzia Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Witajcie Specjaliscie . Od kiedy to mieso peklowane sie piecze? ?? To ma byc Hakbraten ! a gdzie jest boczek ktoram "Pieczen "jest przykryta? Kiepskie stolowki, truja a innym smakuje . Dziekuje .Postoje ObokPan Dyzio ma racje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Mięso kroimy w mniejsze kawałki mieszamy z sola przykrywamy i na ok 2 tygodnie do lodówki (mi leżało w misce i nic z tym nie robiłem przez 2 tygodnie) Dwa tygodnie - chyba bym się trochę bała . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidzia Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Hakbraten robi sie ze swiezeo miesa , (boczek , lopatka )mielone Ale Nie peklowane , pare tygodni. Jeszcze raz Zycze Smacznego Koledze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 17 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Kolego rozumiem , ze pozostała częśc technologiczna jest ok. napisz moze Twoj przepis na Hakbraten - podzielam Wasze obawy co do sposbu peklowania i jego czasu. Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Kolego rozumiem , ze pozostała częśc technologiczna jest ok. napisz moze Twoj przepis na Hakbraten - podzielam Wasze obawy co do sposbu peklowania i jego czasu. PAcan Wojciech, Stworka to kobieta, przynajmniej tak pisala w SB wczoraj w nocy Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 17 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Zawsze tak robilem u Nas na firmie tez tak robia i problemow nie ma i nie bylo Darthnogen, na tej stronie masz 480 różnych przepisów na Hackbratenhttp://www.chefkoch.de/rs/s0/hackbraten/Rezepte.html NIkt nie używa peklosoli. Coś pisałeś o firmie, że też tak robią. Pracujesz w Imbisie czy w Bistro ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 17 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Czerwca 2015 ANNAM dziekuje za zwrócenie uwagi , ale przyjałęm z nika nowicjusz więc mężczyzna na pierwsza myśl, przepraszam kolezankę STWORKE za zmianę " płci " naszczęście nie grożną.Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darthnogen Opublikowano 17 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Czerwca 2015 A więc, trochę mnie przestraszyliście swoimi wpisami, ale to nie jest mój pierwszy hackbraten wykonany ta metoda i zawsze było wszystko ok. mieso ma ladny kolor jest soczyste i smaczne. Stworka masz racje owija się boczkiem lub speck-iem lub szynka ale akurat nie mialem na stanie, bo zapomnialem kupic:D dyzio Pracuje w metzgerei (zaklad masarski) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 17 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Czerwca 2015 (edytowane) To, że pracujesz w metzgerei tłumaczyło by peklowanie mięsa. Czemu az dwa tygodnie tego nie wiem. Bo jeśli dobrze zrozumiałem to posiłkowałeś się recepturą tejże. Metzgerei to zakład produkcyjny. Wyroby z niej muszą być trwałe i pieknie wyglądające.Zaglądałeś do Chefkoch.de ???Wnioski powinieneś wyciagnać automatycznie. Edytowane 17 Czerwca 2015 przez dyzio Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darthnogen Opublikowano 17 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Czerwca 2015 dyzio po pierwsze jeśli chodzi o czas to tak doradził mi szef. mięso peklowało się w lodowce w stałej temp. 5 stopni, po peklowaniu mięso było sprężyste i miało ładny kolor nie śmierdziało i było dobre w smaku po zmieleniu próbowałem surowe (zawsze tak robię bo lubię surowe:D) A tak prezentuje sie na talerzu w sosie smietanowo-pomidorowym z dodatkiem bialej kapusty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Czerwca 2015 dyzio po pierwsze jeśli chodzi o czas to tak doradził mi szef. A moze szef chce sie Ciebie pozbyc? Albo co mi jeszcze przychodzi na mysl to pomyliles tygodnie z dniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Albo co mi jeszcze przychodzi na mysl to pomyliles tygodnie z dniami Zwei Tage i Zwei Wochen to prawie tak samo brzmi ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Czerwca 2015 No to skad sie wziely te 2 tygodnie? myslisz ze majster polecil komus peklowac mieso wstepnie rozdrobnione o tym stezeniu peklosolli w domowej lodowce przez 2 tygodnie? Dla mnie to ruletka, moze sie uda, a jak nie to co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 18 Czerwca 2015 myslisz ze majster polecil komus peklowac mieso wstepnie rozdrobnione o tym stezeniu peklosolli w domowej lodowce przez 2 tygodnie? Darthnogen ucząc się niemieckiego może źle zapamiętnął sobie raz na jutro co to dzień a co to tydzień. Inaczej nie potrafię sobie też tego wyobrazić Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidzia Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Witajcie Kol., rozgrzebalam temat nie chcaco , ale coz . Kol.Darthnogen , wyglada na to ze Toj , szef morze i jest Mezker aber mit kleinem - m- , to znaczy nie ma pojecia , robi tzw., masowke , ktora po 1mie., lezenia w jego sklepie , Dalej wyglada przyciagajaco i swierzo . Wspolczuje Tym klientom , ...Kol. Dyzio napisal , morze pomyliles dni . Firmy produkujace , stosuja peklosol, Ale taki Hack braten ma do 3 dni warznasc. To co na Twoim zdjeciu , jest ubite, czerwone az za bardzo , ale jak 2 tyg., peklowane nie ma sie co dziwic . Zakonczmy . Jak juz pisalam , robi sie ze swierzego , i obwija . Kol.,Darthnogen- zycze dalszych Zdrowych smakow -und sagt Deinem Szef Danke . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Stworka, jezy mi sie wlos na glowie jak czytam Twojego posta. Gramatyka niemiecka na poziomie zera, tak samo zreszta polska nie mowiac juz o stylistyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Stworka, jezy mi sie wlos na glowie jak czytam Twojego posta. Gramatyka niemiecka na poziomie zera, tak samo zreszta polska nie mowiac juz o stylistyce Ahh tam.. Moze kol.zapomniala juz po polsku a jeszcze nie nauczyla po niemiecku.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Czerwca 2015 DAjcie spokoj dziewczynie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Przepraszamy.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Nie zwracajcie uwagi na gramatykę tylko na to co pisze - właśnie uratowała nam kolegę, a może i jeszcze kilku innych naśladowców Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darthnogen Opublikowano 19 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Czepiacie się tego peklowania,to nie nie jest mój pierwszy hackbraten wykonany ta metoda i nie ostatni taki lubię i taki będę robił. Koniec tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.