BudzewoHB Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Witam!Właśnie jestem w trakcie wędzenia. Mam parenaście kg mięska (szyneczki, boczki, kiełbaski itp.).Wędzenie rozpocząłem od wygrzania wędzarki, godz. 6:30 - 8:00. Nastepnie dokonałem osuszenia wędlin w temp 40st. godz. 8:00-9:30. Po czym rozpocząłem wędzenie. Temp wędzenia od 40-55st.Około godz. 18:00 wędlinki z zewnątrz wyglądają super, natomiast po naciśnięciu są nieco miękkie. Stąd pytanie. Czy należy podnieść temp, czy też wyciągnąć wędlinki i dokonać ich sparzenia. Z góry dziękuję za odp. Nadmieniam, że wcześniej wędziłem do 20:00 a następnie parzyłem mięsko i bylo rewelacyjne. Myślę tylko o skróceniu okresu wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Około godz. 18:00 wędlinki z zewnątrz wyglądają super, Po 8 godzinach wędzenia jak mają być parzone do do parzenia Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 31 Stycznia 2016 (edytowane) wyciągnąć wędlinki i dokonać ich sparzeniaWedzimy do odpowiedniego koloru pozniej parzenie.. (W podanych zakresach temp.) Kielbaski to inna sprawa.. Mozesz je podpiec.. (Nie wiemy o jakiej kielbasie jest mowa).. Edytowane 31 Stycznia 2016 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BudzewoHB Opublikowano 31 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 31 Stycznia 2016 kiełbasa domowa, po wyciągnięciu z wędzarni, po tym czasie jest super. szyneczki dalej miekkawe w głebokim środku. tylko właśnie pytanko, bo z zewnątrz jest ok. a więc doparzenie mięska doprowadzi do jego stwardnienia, tylko czy tak ma być, czy jednak doczekać jeszcze pare godzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 31 Stycznia 2016 (edytowane) natomiast po naciśnięciu są nieco miękkie Miękkie bo jest surowe w środku.Jak mają odpowiadający Ci kolor to do parzenia.Kiełbasę też masz surową o ile ta podana przez Ciebie temperatura wędzenia jest prawdziwa. Edytowane 31 Stycznia 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BudzewoHB Opublikowano 31 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 31 Stycznia 2016 miesko właśnie się parzy, wygląda super. kielbaska bardzo smaczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 31 Stycznia 2016 miesko właśnie się parzy, wygląda super. kielbaska bardzo smaczna No to jest zachęta na następne wyroby :D Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon55556 Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Lutego 2016 To prosimy o fotki :-) Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.