Skocz do zawartości

Miękkie wędzonki


BudzewoHB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Właśnie jestem w trakcie wędzenia. Mam parenaście kg mięska (szyneczki, boczki, kiełbaski itp.).

Wędzenie rozpocząłem od wygrzania wędzarki, godz. 6:30 - 8:00. Nastepnie dokonałem osuszenia wędlin w temp 40st. godz. 8:00-9:30. Po czym rozpocząłem wędzenie. Temp wędzenia od 40-55st.

Około godz. 18:00 wędlinki z zewnątrz wyglądają super, natomiast po naciśnięciu są nieco miękkie. Stąd pytanie. Czy należy podnieść temp, czy też wyciągnąć wędlinki i dokonać ich sparzenia. Z góry dziękuję za odp.

 

Nadmieniam, że wcześniej wędziłem do 20:00 a następnie parzyłem mięsko i bylo rewelacyjne. Myślę tylko o skróceniu okresu wędzenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wyciągnąć wędlinki i dokonać ich sparzenia

Wedzimy do odpowiedniego koloru pozniej parzenie..  (W podanych zakresach temp.)

 

Kielbaski to inna sprawa.. Mozesz je podpiec.. (Nie wiemy o jakiej kielbasie jest mowa).. 

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kiełbasa domowa, po wyciągnięciu z wędzarni, po tym czasie jest super. szyneczki dalej miekkawe w głebokim środku. tylko właśnie pytanko, bo z zewnątrz jest ok. a więc doparzenie mięska doprowadzi do jego stwardnienia, tylko czy tak ma być, czy jednak doczekać jeszcze pare godzin :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

natomiast po naciśnięciu są nieco miękkie

 

Miękkie bo jest surowe w środku.Jak mają odpowiadający Ci kolor to do parzenia.Kiełbasę też masz surową o ile ta podana przez Ciebie temperatura wędzenia jest prawdziwa.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.