Sla100 Opublikowano 29 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Lipca 2016 Witam sedecznie w dniu dzisiajszym znalazlo mnie sie takie cus .... No i wlasnie czy to zda egzamin robienia wlasnego maselka w niewielkich ilosciach oczywiscie . Co wy na to bedzie dzialc czy nie ???? http://www.kilnerjar.co.uk/index.php/kilner-range/butter-making/butter-churner.html Cytuj „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Lipca 2016 Mleka kupić, wlać i kręcić, kręcić, kręcić..... Da radę! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 30 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Lipca 2016 Z mleka to raczej ciężko, ale jak wlejesz śmietanę, to trochę masła ukręcisz . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 30 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Lipca 2016 Bylem w tym tygodniu w TK-MAXX i mialem to w rekach.Mysle ze jak bedziesz mial troche szczescia to 1 raz ci sie uda cos zrobic. Przekladnia (kola zebate )z blachy ca.2mm szpiczate i zazebiaja sie(pod kontem 90°) tez chba jakies 2mm.Proporcja mieszadla do przekladni mowi sama za siebie. Z filmiku od Miro jest stare,ale solidne. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Lipca 2016 Swego czasu miałem dostęp do mleka prosto od krowy, maselnicę i masełko było, a może najpierw robiłem śmietanę......?Toś mnie teraz Papcio wbił klina. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 30 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Lipca 2016 Swego czasu miałem dostęp do mleka prosto od krowy, maselnicę i masełko było, a może najpierw robiłem śmietanę......?Toś mnie teraz Papcio wbił klina. Ja!? Tobie klina? Miro, toż ja jestem niespotykanie spokojny ludzik! :laugh: :D ;) :)Pozdrawiam serdecznie! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Lipca 2016 (edytowane) Żebyś wiedział że tak.Pamiętam że mleko było bardzo tłuste, nie to co sklepowe i praktycznie to idąc z nim do domu tak się utrzepało że było widać trochę masła.Czy robiłem z niego śmietanę, a dopiero potem do maselnicy, czy od razu trzepałem mleko? Nie pamiętam. Edytowane 30 Lipca 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Mleko od krowy może mieć najwyżej ok.7% tłuszczu,z tego Miro masła nie zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Odstawiasz mleko i zbierasz z góry śmietanę lub zlewasz z dołu mleko i to dopiero ubijasz. Wiejskie mleko ma z zasady koło 6% tłuszczu. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.