Skocz do zawartości

Karkówka dojrzewająca z dzika


beiot

Rekomendowane odpowiedzi

Karkówka dojrzewająca z dzika

 

 

Składniki:

- karkówka z dzika lub można zastąpić wieprzową,

- peklosól 17g/kg,

- pieprz 2 łyżki,

- jałowiec 2 łyżki,

- gałka muszktołowa 1/2 łyżeczki,

- cukier trzcinowy 2 łyżki,

- tymianek 2 łyżeczki,

- rozmaryn 1 łyżeczka,

- czosnek do smaku ile kto lubi,

 

Karkówkę peklujemy na sucho nacierając peklosolą i wkładając do foliowych torebek.

Czas peklowania 7 dni w lodówce. Mięso nakrywamy deseczką i lekko obciążamy podczas peklowania. Przewracamy go codziennie na druga stronę. Powstałe soki zlewamy.

 

Następnie nacieramy dodatkowo zmielonymi przyprawami i sznurujemy jak szynkę.

 

Wieszamy na 1-2 w temp pokojowej w przewiewnym miejscu.

 

Następnie przenosimy do chłodniejszego pomieszczenia o temp. ok 10-15 stopni i wilgotności ponad 60%. Może to być lodówka.

 

Mięso dojrzewa min kilka tygodni. Moja karkówka dojrzewała 2 miesiące. Zapach podczas dojrzewania nie może przypominać zjełczałego tłuszczu. Kroimy na cieniutkie plasterki.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czesc Beiot..

 

Mam pytanko....Piszesz ze nalezy odlac powstale soki powstajace przy peklowaniu..

Czy nalezy wiec wyciagac karkoweczke z tych woreczkow aby odlac te soki czy poprostu ja jakos wycisnac z worka ??

Czy przy dojrzewaniu nakrywales karkowke jakas gaza albo recznikiem ??

 

Superek wyglad smaczek napewno tez :thumbsup:

 

pozdro ;-)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gregtom,

 

Wylewałem bez wyciągania z woreczka. Nie było ich dużo.

Przy dojrzewaniu niczym nie nakrywałem. Tak sobie wisiała. Trzeba tylko pilnować aby nie stwardniał, za szybko wyschła warstwa wierzchnia.

 

Superek wyglad smaczek napewno tez :thumbsup:

Smaczek w porównaniu do wieprzowego to nie ma co porównywać. Dziczyzna jest lepsza do suszenia. Tak uważam.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Ja pierwszy raz raz bede robil suszone wyroby z dzika zawsze robilem kielbase i schab i szynke surowo wedzono lub pieklem ale porubuje posuszyc widze macie fajny przepis dzieki za pomysl :lol:
Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.