beiot Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Maja 2011 Karkówka dojrzewająca z dzika Składniki: - karkówka z dzika lub można zastąpić wieprzową, - peklosól 17g/kg, - pieprz 2 łyżki, - jałowiec 2 łyżki, - gałka muszktołowa 1/2 łyżeczki, - cukier trzcinowy 2 łyżki, - tymianek 2 łyżeczki, - rozmaryn 1 łyżeczka, - czosnek do smaku ile kto lubi, Karkówkę peklujemy na sucho nacierając peklosolą i wkładając do foliowych torebek. Czas peklowania 7 dni w lodówce. Mięso nakrywamy deseczką i lekko obciążamy podczas peklowania. Przewracamy go codziennie na druga stronę. Powstałe soki zlewamy. Następnie nacieramy dodatkowo zmielonymi przyprawami i sznurujemy jak szynkę. Wieszamy na 1-2 w temp pokojowej w przewiewnym miejscu. Następnie przenosimy do chłodniejszego pomieszczenia o temp. ok 10-15 stopni i wilgotności ponad 60%. Może to być lodówka. Mięso dojrzewa min kilka tygodni. Moja karkówka dojrzewała 2 miesiące. Zapach podczas dojrzewania nie może przypominać zjełczałego tłuszczu. Kroimy na cieniutkie plasterki. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Maja 2011 Czesc Beiot.. Mam pytanko....Piszesz ze nalezy odlac powstale soki powstajace przy peklowaniu.. Czy nalezy wiec wyciagac karkoweczke z tych woreczkow aby odlac te soki czy poprostu ja jakos wycisnac z worka ?? Czy przy dojrzewaniu nakrywales karkowke jakas gaza albo recznikiem ?? Superek wyglad smaczek napewno tez :thumbsup: pozdro ;-) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 16 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Maja 2011 Gregtom, Wylewałem bez wyciągania z woreczka. Nie było ich dużo. Przy dojrzewaniu niczym nie nakrywałem. Tak sobie wisiała. Trzeba tylko pilnować aby nie stwardniał, za szybko wyschła warstwa wierzchnia. Superek wyglad smaczek napewno tez :thumbsup:Smaczek w porównaniu do wieprzowego to nie ma co porównywać. Dziczyzna jest lepsza do suszenia. Tak uważam. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz78 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Ja pierwszy raz raz bede robil suszone wyroby z dzika zawsze robilem kielbase i schab i szynke surowo wedzono lub pieklem ale porubuje posuszyc widze macie fajny przepis dzieki za pomysl :lol: Cytuj Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Grzegorz78, Dzik jest super do wędzenia. Polecam. Jak zrobisz napisz jak Ci wyszło. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grazia Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 31 Stycznia 2013 beiot, Beiot, wieszasz w temp. pokojowej na 1-2, ale co dni czy tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.