Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szynka długodojrzewająca


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 seban4

seban4

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 25 lip 2011 - 17:33

Witam Serdecznie,
Na imię mam Sebastian, Miło mi Powitać Wszystkich na forum.
Mam pytanie odnośnie szynki długodojrzewającej, moja znajoma ma męża Włocha, kiedyś był i zrobił szynkę. Generalnie wyglądało to tak że wieprzowa szynkę peklował pierw w soli bez dodatku saletry, peklowanie trwało około 7-10 dni w lodówce na sucho oczywiście. Następnie sól z szynki spłukał czerwonym winem a później obtoczył szynkę w ostrej papryce oraz dzikim koprze włoskim. Całość wpakował do osłonki białkowej oraz do siatki. Proces wędzenia polegał tylko na dwu godzinnym okopceniu tej szynki na zimnym dymie z śliwki tak żeby "muchy nie siadały" tak się określił:) później szynka dojrzewała przez 1-2 miesięcy. Tym samym sposobem robił kiełbasę wieprzowo-baranią Idąc za krokiem tez spróbowałem zrobić taka szynkę lecz postanowiłem ją troszkę dłużej podwędzić na zimnym dymie do dyspozycji mam olchę, wiśnię i śliwę. W załączniku zdjęcia. Może ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie, jeżeli tak to zapraszam do dyskusji, nie ukrywam iż interesuje mnie ten temat.
Pozdrawiam Sebastian Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

#2 seban4

seban4

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 28 lip 2011 - 20:47

W temacie widzę cisza:)
Pozdrawiam

#3 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 28 lip 2011 - 21:34

W temacie widzę cisza:)

Witaj Sebastianie,
ale o co chodzi :question: Nie bardzo rozumiem o czym chcesz dyskutować.
Podaj może trochę więcej na temat solenia i wędzenia.
:grin:

#4 seban4

seban4

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 29 lip 2011 - 16:49

Witaj Damianie! Dzieki za zainteresowanie, dokładnie mi chodzi o to czy ktoś ma jakieś doświadczenie z tego typu wędlinami. Klimat jak sądzę nie jest korzystny, we włoszech jest duzo soli w powietrzu dlatego tez pewien znajomy który pracował podpowiedział mi żeby zrobić komin do suszenia w ktorym na spodzie bedzie sól kamienna. Zapytałem o doświadczenie innych bo sam go nie mam. Po prostu żeby podyskutować o technice oraz doświadczeniach. Pozdrawiam Serdecznie

#5 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 29 lip 2011 - 17:14

dokładnie mi chodzi o to czy ktoś ma jakieś doświadczenie

Mam trochę doświadczenia z wędlinami dojrzewającymi np
http://wedlinydomowe...p=192132#192132
lub tu
http://wedlinydomowe...p=182453#182453
i tu
http://wedlinydomowe...p=156718#156718
no i kiełbaski końskie
http://wedlinydomowe...p=136908#136908

Klimat jak sądzę nie jest korzystny, we włoszech jest duzo soli w powietrzu dlatego tez pewien znajomy który pracował podpowiedział mi żeby zrobić komin do suszenia w ktorym na spodzie bedzie sól kamienna.

Nie żartuj... skąd ta sól by się miała wziąć, a nawet to jak by się to miało z włochami :question:
Zrobić komin do suszenia wędlin jest bez sensu z różnych powodów.
PS
Nazywam się Darek
:grin:

#6 grizzly

grizzly

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1166 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 29 lip 2011 - 17:33

...Nie żartuj... skąd ta sól by się miała wziąć, a nawet to jak by się to miało z włochami :question:
...


Koledze pewnie chodzi o tzw. "mikroklimat" w którym miałby się
znajdować swoisty "aerosol z solami" taki jak podobno panuje we Włoszech? :cool:

Coś "ala" klimat w Ciechocinku pod tężniami. :grin:

BTW
No tam to już niejedna "wędlina" dojrzała! :tongue: :grin:
.

#7 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 29 lip 2011 - 17:40

Ciechocinku pod tężniami.

Byłem i używałem w Ciechocinku :grin:
Właściwy klimat w sprawie dojrzewających to wilgotność... tak przypuszczam.
:grin:

#8 seban4

seban4

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 30 lip 2011 - 06:58

Heh:) Widzę że z humorem:) ale dzięki za linki skorzystam:):):)
Ps co do Tężni to może patent sprzedać Włochom?:):):)
Pozdrawiam

#9 Konar 2009

Konar 2009

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 33 postów
  • MiejscowośćŁódz

Napisano 14 wrz 2011 - 19:46

A jak uchronić szynkę przed robactwem?

#10 EL GREGOR

EL GREGOR

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2769 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 15 wrz 2011 - 07:02

:grin: nie raz zadajecie takie pytania,że brakuje odpowiedzi :grin:

#11 Konar 2009

Konar 2009

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 33 postów
  • MiejscowośćŁódz

Napisano 15 wrz 2011 - 18:38

Jak brakuje odpowiedzi to znaczy,że się nie ma nic do powiedzenia

#12 Paprykarz

Paprykarz

    Stały bywalec

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 233 postów
  • MiejscowośćGolfsztrom

Napisano 15 wrz 2011 - 18:59

A jak uchronić szynkę przed robactwem?


Zjeść przed nimi :devil:

A na serio to w pierwszej kolejności pozbyć się robactwa i problem się rozwiąże.

#13 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 15 wrz 2011 - 19:11

Jak brakuje odpowiedzi to znaczy,że się nie ma nic do powiedzenia

O jakie robactwo Ci chodzi :question:
Przeciesz to nie ma nic wspólnego z wyrobem wędlin dojrzewających.
Jeśli masz problemy z gryzoniami to na to jest sposób, dobra pułapka.
Przed muchami, osami można założyć siatkę,
Najlepiej zacząć zimą to muchy i osy odpadają.
:grin:

#14 Konar 2009

Konar 2009

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 33 postów
  • MiejscowośćŁódz

Napisano 02 paź 2011 - 11:30

ok tak będzie jak piszesz

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#15 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 1565 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 02 paź 2011 - 20:40

witaj Sebastian
przepis na szynkę opisany bardzo fajnie,ciekaw jestem efektu końcowego-pochwal się :wink:
p.s.w chwili obecnej zrobiłem dwie kiełbasy sztanglówki dojrzewające :arrow: mięso peklowane na sucho 10dni,krojone,przyprawione tylko całym pieprzem syczuańskim
w dużej ilości :arrow: dojrzewanie ok 50dni.

Tym samym sposobem robił kiełbasę wieprzowo-baranią

może napiszesz coś więcej na temat tej kiełbasy,jak Włoch ją robi
pozdrawiam




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych