EL GREGOR Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 2 Marca 2011 Dzisiaj lekkie wedzonko,skrecenie i dojrzewanie. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 2 Marca 2011 Dzisiaj lekkie wedzonko,skrecenie i dojrzewanie. Grzesiu, jak dojrzeje nie będzie za twarde? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 2 Marca 2011 Dzisiaj lekkie wedzonko,skrecenie i dojrzewanie. :clap: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 2 Marca 2011 Pisu :grin: Degustacja na zlocie Warminskim,jak się odbędzie :sad: Pewną twardość musi mieć :grin: :thumbsup: To jest eksperyment :grin: co wyjdzie nie wiem. :grin: To jest tylko zabawa. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 7 Marca 2011 Panczety i szpeki po 2 tygodniach na strychu :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 10 Marca 2011 Aby zapobiec wyschniętej powierzchni i co za tym idzie, brzydka wysuszona otoczka. Smarowanie słoninką po zabiegu i znowu w lodówce :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekppp Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 10 Marca 2011 na pierwszy rzut oka to ładne pstrągi jak się nie mylę to tęczowy drugi chyba zrudlanny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 10 Marca 2011 Moja pancetta naturale rotolo po miesiącu: w smaku :thumbsup: Pewnie jeszcze trochę powisi. Nabierze lepszego aromatu. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 11 Marca 2011 Witam ! Brawo ! Boczek pięknie wygląda na pewno smak wyborny :thumbsup: Kiełbaski też ładne :grin: :clap: :clap: Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 11 Marca 2011 na pewno smak wybornySmak jest wyrazisty, trochę ostry. Warto wykonać. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 11 Marca 2011 Ty to musisz być czasowy i cierpliwy...Paolodoro, na tym polega cała zabawa z takimi wyrobami. Nie wiem czy wiesz, ale ostatnio robię też miody i wina(już od dawna), z tymi się podobnie ma. Moja pancetta naturale rotolo po miesiącu :clap: Ja kiedyś też boczek faszerowałem pieprzem i nie wiem z jakiego powody zakaził mi mięso jakimś niebieskim grzybem, musi indyjski albo gdzie tam pieprz rośnie :devil: Szkoda że nie zrobiłem wtedy fotki. A Twoja panczeta :thumbsup: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 12 Marca 2011 Smak jest wyrazisty, Smak wyrazisty, pytanie czy tłuszcz w takich wyrobach nie jełczeje? Jak temu zapobiec? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 12 Marca 2011 ...pytanie czy tłuszcz w takich wyrobach nie jełczeje? Jak temu zapobiec?Możesz temu zapobiec różnymi metodami, np. tradycyjnie lub przymysłowo. Tradycyjnie znaczy, że w etapie dojrzewania mięso przechowujemy chłodno i bez dostępu światła dziennego. Przemysłowo znaczy dodatek antyoksydantów czyli przeciwutleniaczy i kwasów. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 16 Marca 2011 Etap dojrzewania przebiega normalnie... :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 19 Marca 2011 Degustacja kontrolna wyrobów dojrzewających Panczeta i szpeck Półgąska(dojrzewa od 20.12.10) i panczeta rotolo s'il vous plaît :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 22 Marca 2011 Wędlinki dojrzewające ciąg dalszy... :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 22 Marca 2011 Wędlinki dojrzwające ciąg dalszy... Darino , może cosik do Zlotu krajowego pozostanie , przecież to już nie długo . :thumbsup: :grin: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 23 Marca 2011 Darino , może cosik do Zlotu krajowego pozostanie , przecież to już nie długoMoże cosik grzybek zostawi, półgąska smakuje córeczce, więc odpada :grin: Do Zlotu napewno jeszcze cosik nadreptam. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 22 Maja 2011 pancetta rotolo po 3½ miesiącach dojrzewania :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifur Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Czy ktoś próbował zostawić przyprawy na na czas suszenia poza lodówka? @Darino Tradycyjnie znaczy, że w etapie dojrzewania mięso przechowujemy chłodno i bez dostępu światła dziennego. O jakiej temp mowa? Jaka wilgotność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 1 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 1 Stycznia 2012 Witaj kol. mifur zapraszam Cię do tematu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=232039&sid=81a4512a530f8a0934fe79dc9266b039#232039 O jakiej temp mowa? Jaka wilgotność?Temperatura o jakiej jest mowa to tradycyjnie taka jaka panuje w komórce, w zimnej piwnicy lub na strychu w zimnej porze roku. temp/wilgotność wzgl. Moim zdaniem najlepiej 4-10°C, a wilgotność względna ok. 70-80%. Ale to teoria bo w praktyce bierzemy co mamy lub próbujemy to co mamy jakoś dostosować. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackdaniels Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Darino, pełen szacunek :clap: :brawo: Jestem debiutantem w tej dziedzinie ale z braku miejsca(mieszkam w bloku) zainteresowałem się wędlinami dojrzewającymi. Mam pytanie-co polecasz na początek dla takiego nowicjusza jak ja i gdzie mogę znaleźć przepis na takie jak to Twoje cudo o nazwie półgąska jd Obrazek Półgąska(dojrzewa od 20.12.10) i panczeta rotolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 18 Stycznia 2012 jackdaniels, https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=192330#192330 Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Mam pytanie-co polecasz na początek dla takiego nowicjusza jak ja :rolleyes: na początek https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=718 :grin: Drób jako wyrób dojrzewający trochę później :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackdaniels Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 18 Stycznia 2012 tim, Darino, dzięki za pomoc :grin: jestem od niedawna, muszę jeszcze trochę ogarnąć forum, pzdr jd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.