Skocz do zawartości

[Włochy] Boczek - Pancetta


Jondek

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 79
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Aby zapobiec wyschniętej powierzchni i co za tym idzie, brzydka wysuszona otoczka.

Smarowanie słoninką

po zabiegu

i znowu w lodówce

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ty to musisz być czasowy i cierpliwy...

Paolodoro, na tym polega cała zabawa z takimi wyrobami.

Nie wiem czy wiesz, ale ostatnio robię też miody i wina(już od dawna), z tymi się podobnie ma.

Moja pancetta naturale rotolo po miesiącu

:clap:

Ja kiedyś też boczek faszerowałem pieprzem i nie wiem z jakiego powody zakaził mi mięso jakimś niebieskim grzybem, musi indyjski albo gdzie tam pieprz rośnie :devil:

Szkoda że nie zrobiłem wtedy fotki. A Twoja panczeta :thumbsup:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...pytanie czy tłuszcz w takich wyrobach nie jełczeje? :cool: Jak temu zapobiec?

Możesz temu zapobiec różnymi metodami, np. tradycyjnie lub przymysłowo.

Tradycyjnie znaczy, że w etapie dojrzewania mięso przechowujemy chłodno i bez dostępu światła dziennego.

Przemysłowo znaczy dodatek antyoksydantów czyli przeciwutleniaczy i kwasów.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Degustacja kontrolna wyrobów dojrzewających

Panczeta i szpeck

Półgąska(dojrzewa od 20.12.10) i panczeta rotolo

s'il vous plaît

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Darino , może cosik do Zlotu krajowego pozostanie , przecież to już nie długo

Może cosik grzybek zostawi, półgąska smakuje córeczce, więc odpada :grin:

Do Zlotu napewno jeszcze cosik nadreptam.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 6 miesięcy temu...
  • 3 tygodnie później...

Witaj kol. mifur zapraszam Cię do tematu

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=232039&sid=81a4512a530f8a0934fe79dc9266b039#232039

O jakiej temp mowa? Jaka wilgotność?

Temperatura o jakiej jest mowa to tradycyjnie taka jaka panuje w komórce, w zimnej piwnicy lub na strychu w zimnej porze roku.

temp/wilgotność wzgl.

Moim zdaniem najlepiej 4-10°C, a wilgotność względna ok. 70-80%.

Ale to teoria bo w praktyce bierzemy co mamy lub próbujemy to co mamy jakoś dostosować.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Darino, pełen szacunek :clap: :brawo:

 

Jestem debiutantem w tej dziedzinie ale z braku miejsca(mieszkam w bloku) zainteresowałem się wędlinami dojrzewającymi.

Mam pytanie-co polecasz na początek dla takiego nowicjusza jak ja i gdzie mogę znaleźć przepis na takie jak to Twoje cudo o nazwie półgąska

 

jd

 

Obrazek

Półgąska(dojrzewa od 20.12.10) i panczeta rotolo

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie-co polecasz na początek dla takiego nowicjusza jak ja

:rolleyes:

na początek

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=718

:grin:

Drób jako wyrób dojrzewający trochę później

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.