Gregtom Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 19 Września 2012 jak karkówka wygląda już na ładnie zgrilowaną-to już wg mnie jest za długo gens.. :clap: :clap: :clap: Ot i cała prawda.. Niektóre ludziska grillują na kolor a nie na smak i tu robią wielki błąd, a jak jeszcze zachwalają takie wysuszone "zole" to naprawdę śmiechu warte.. :grin: :grin: Serdecznie pozdrawiam.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gens Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 19 Września 2012 coby nie być gołosłownym, najpyszniejsza karkówka w tym sezonie http://imageshack.us/a/img560/8193/p1070648sc.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek2342 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Ja polecam karkówkę w marynacie miodowo musztardowej z dodatkiem sosu chili na kilogram do 2 kg karkówkisłoiczek musztardy francuskiej - ja używam z firmy kamismiód ok 100 gram3 krople sosu chilisól i pieprz do smaku polecam palce lizać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 20 Czerwca 2015 (edytowane) Witam szanowne Towarzystwo, Ostatnio zrobiliśmy sobie na rufie grila, tzn filipiński kucharz zrobił. Oto jedno z dań. Dla mnie bardzo smakowało, Plastry boczku, nie za tłustego o grubosci ok 1,5 cm grilujemy bez jakichkolwiek uprzednio dodanych przypraw czy marynaty.Odcinamy kęs boczku i przed jego włożeniem miedzy ząbki maczamy w takim oto "maczadle": - szklanka sosu sojowego wg kucharza najlepszy f-my Kikkomann- posiekany w drobną kosteczkę 5 mm pomidor, pozbawiony pestek- posiekana w drobna kostke cebula- bardzo drobno pokrojone 2-3 zabki czosnku- 1-2 papryczki chilli, drobno pokrojone, bez pestek!- sok z polowy limonki, może byc także z cytryny- po kilka ziarenek czarnego i zielonego pieprzu zozdrobnione w moździerzu Składniki mieszamy ze soba zalewamy sosem sojowym i po 3 godzinach wstawiamy do lodówki aby się schłodził.Można też plaster boczku polewać bezposrednio już na talerzu. Jesli będzie Wam smakowalo to podrzucę jeszcze przepis na wyśmienitą makrelę z grila. Pozdrawiam z portu Onne w Nigerii. Edytowane 20 Czerwca 2015 przez El komendante Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 20 Czerwca 2015 Jesli będzie Wam smakowalo to podrzucę jeszcze przepis na wyśmienitą makrelę z grila A co to ma za za znaczenie czy nam będzie smakowało.Dawaj ten przepis na makrelę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 20 Czerwca 2015 (edytowane) Jesli będzie Wam smakowalo to podrzucę jeszcze przepis na wyśmienitą makrelę z grila A co to ma za za znaczenie czy nam będzie smakowało.Dawaj ten przepis na makrelę. Proszę bardzo, Makrela z grila po filipińsku: Rybę /nie może być duża/ dokładnie partoszymy, odgławiamy i myjemy.Delikatnie nacinając /od środka a nie od grzbietu/ usuwamy kregosłup i ości, odcinamy ogon i płetwy.Wyrównujemy bardzo ostrym nożem tak aby nie był grubszy niż 3 cm.Na tak powstały podwójny filet po osuszeniu delikatnie i równomiernieza pomocą pędzelka nanosimy delikatnie warstwę sosu sojowego.Nastepnie w moździerzu śrutujemy- do 10 ziarenek pieprzu czarnego- kilkanaście ziarenek pieprzu czerwonegoRobimy to oddzielnie ponieważ pieprz czerwony jest bardziej miekki.Opruszamy rownomiernie rybkę.Jesli ktoś preferuje bardziej słony smak to może dosolić.Dwie cebule po pokrojeniu w krążki o grubosci kilku mmpowinny wystarczyc do pokrycia filetów. Przed grilowaniem cebulę usuwamy.Deskę z rybą po owinieciu folią wkladamy do lodówki na kilka godzin.Bardzo istotna uwaga:Ruszt musi być perfekcyjnie czysty i nie za gesty inaczej skórka się przyklei i bedzie po zawodach.Pieczenie zaczynamy od strony skóry, potem przewracamy, mięsko powinno osiagnać ciemno złocisty kolor.Na talerzu skrapiamy delikatnie cytrynką i jesli mamy dojrzałe soczyste mango kilka kropel jego sokuuczyni "rozkosz dla podniebienia" Smacznego!!! Edytowane 20 Czerwca 2015 przez El komendante Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 20 Czerwca 2015 Ja ostatnio w makreli wędzonej robię. Podobno surowej to ten przepis mi się. przyda.Dzięki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.