Maxell Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Marca 2013 CIASTA I NADZIENIA DO DZICZYZNY CIASTA Ciasto maslane do wykładania form pasztetowych Składniki: 50 dkg mąki, 3 jaja, 25 dkg masła, (margaryny), 113 szklanki wytrawnego wina, sól do smaku. Wykonanie: Mąkę przesiać na stolnicę, w środku zrobić dołek i wbić jaja. Dodać masło, pół łyżeczki soli, 1/3 szklanki wody i wino. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie pulchne. Następnie zawinąć je w serwetkę i zostawić na 1 godz. w chłodziarce lub innym chłodnym miejscu. Ciasto rozwałkować, złożyć na 3 części, owinąć w serwetkę i wstawić ponownie do chłodziarki. Wałkowanie powtarzać 3 razy co 20 min. Formę pasztetową - zamiast słoniną — wykłada się cienko rozwałkowanym ciastem, napełnia masą pasztetową, przykrywa ciastem i piecze. Ciasto maślane można również używać do przygotowania małych pasztecików. Rogaliki Składniki: 25 dkg masła, (margaryny), 25 dkg mąki, 25 dkg ziemniaków gotowanych, 4 żółtka, sól do smaku. Wykonanie: Wszystkie składniki (oprócz jednego żółtka) połączyć, zagnieść ciasto i wstawić je do chłodziarki. Następnie wałkować we wszystkich kierunkach, złożyć na 3 części i ponownie wałkować. Pociąć na paski, uformować rogaliki, ułożyć je na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmarować żółtkiem i upiec na złocisty kolor. NADZIENIA DO DZIKIEGO PTACTWA Nadzienie z kapusty Składniki: 50 dkg słodkiej kapusty, 5 cebul, 1-2 jaja, pól szklanki wytrawnego wina, sól i pieprz do smaku, łyżka skórki otartej z chleba, Wykonanie: Kapustę poszatkować, cebule pokrajać na cienkie krążki, razem połączyć i wymieszać z jajami i winem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać skórkę otartą z chleba i wszystko dokładnie wyrobić, aby nadzienie było gęste. Nadzieniem tym wypełnia się głównie dzikie gęsi i kaczki. Nadzienie „BERNEGAT" Składniki: 15 dkg słoniny, 3 cebule, ząbek czosnku, łyżka musztardy, 2 łyżki przecieru pomidorowego (Ketchupu), łyżeczka octu, jabłko (duże), pół szklanki wytrawnego wina, łyżka skórki otartej z chleba, sól i pieprz do smaku, Wykonanie: Słoninę pokrajać w kostkę i zrumienić. Skwarki odcedzić, do tłuszczu dodać drobno pokrajane cebule, jabłko, czosnek, musztardę, przecier pomidorowy, ocet i wino. Całość dusić powoli ok. 20 min.; często mieszać. Następnie dodać skwarki i skórkę otartą z chleba, doprawić solą i pieprzem. Nadzieniem wypełnia się przede wszystkim dzikie kaczki. Nadzienie z jabłek Składniki: 25 dkg słoniny, 25 dkg jabłek, cebula, pół selera, łyżka posiekanej naci pietruszki, łyżka cukru, łyżka skórki otartej z chleba. Wykonanie: Słoninę pokrajać w kostkę i zrumienić. Skwarki odcedzić, do tłuszczu dodać jabłka, cebulę i seler - wszystko pokrajane w kostkę, oraz nać pietruszki i cukier. Całość dokładnie wymieszać i dusić w rondlu pod przykryciem. Gdy jabłka będą miękkie, dodać skwarki ze słoniny, przełożyć do innego naczynia i dosypać skórkę otartą z chleba stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Nadzienie nadaje się przede wszystkim do wypełniania bażantów, jarząbków i małych wodnych ptaków. Nadzienie z kasztanów Składniki: 25 dkg jadalnych kasztanów, 5 dkg masła, (margaryny), cebula, pól szklanki wytrawnego wina, pól szklanki śmietany, łyżka posiekanej naci pietruszki, łyżka skórki otartej z chleba, sól, pieprz i majeranek do smaku. Wykonanie: Kasztany ugotować do miękkości. Połowę kasztanów zemleć w maszynce, doprawić solą i pieprzem. Cebulę pokrajać i zrumienić na maśle, wlać wino i śmietanę, dodać masę kasztanową, nać pietruszki, majeranek, skórkę otartą z chleba i pozostałe pokrajane w kostkę kasztany; wszystko dokładnie wymieszać. Nadzienie z orzechami 5 dkg masła, pół szklanki gęstej śmietany, łyżka cukru, łyżka skórki otartej z chleba, 25 dkg orzechów łuskanych, sól i pieprz do smaku, szczypta startej gałki muszkatołowej. Wykonanie: Masło stopić w rondlu (nie rumienić), wlać śmietanę, doprawić cukrem, solą, pieprzem i szczyptą startej gałki muszkatołowej. Dodać posiekane orzechy i wsypać, stale mieszając, tyle skórki otartej z chleba, żeby masa zgęstniała. Nadzienie służy do wypełniania przede wszystkim bekasów i przepiórek. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Marca 2013 Maxell, drażnisz tylko mój żołądek tymi przepisami i zdjęciami :tongue: Skąd ja mam wziąć dziką zwierzynę ? :wink: Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Marca 2013 Zacząłem akurat od dziczyzny i mięsa. Po prostu robię powoli porządeczki i poprawiam estetykę tematów. Trochę to pewnie potrwa, a jak wyjdzie? Zobaczymy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Marca 2013 Maxell, nadzienie indyka kasztanami robilam, tylko w moim przepisie bylo odrobine miesa, ale musze tak jak typodajesz zrobic. Tylko niech upaly mina. A w nadzieniu z orzechami nie wiesz dokladnie jakie maja byc. Mialam przepis tylko na pistacje, smaczne i ladnie wygladalo kolorostycznie, ale chyba jako ,ze to przepis polski, to bardziej laskowe i wloskie (?) Rob dalej porzadki, przynajmniej smaczne przepisy dajesz, a my je wykonamy :grin: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.