kraszczak Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Witam,Mam nową wędzarnię z dg, wędziłem już 3 razy i za każdym razem wędzonki mają na taką obwódkę jakby były za mocno/długo uwędzone. Wędziłem zrębkami olchowo bukowymi w proporcji 70/30%. Czy ktoś podpowie co robię nie tak? Nawet jak cienką kiełbasę wędziłem to też miała taką obwódkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Opisz cały proces wędzenia wstaw zdjęcia wędzarni jak możesz,teraz za mało danych żeby coś stwierdzić. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kraszczak Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Wędzarnia Thermowind z dg przerobiona na elektryka. Proces wędzenia:1. 20 min suszenie temp 40-50 stopni2. wedzenie dymem w temp 40-50 stopni przez 2-2,5 godziny, bez przypiekania Używałem zrębków biowin olcha/buk 70/30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Czerwca 2014 To jest tzw. "druga skórka". Powstaje najczęściej na skutek przesuszenia i zbyt wysokiej temperatury. Ile czasu mięso ociekało po wyjęciu z solanki? Jesteś pewny, że termometr w wędzarni dobrze wskazuje?Ze zdjęcia widać, że produkt nie jest soczysty, a przesuszony.Zobacz drugie zdjęcie z tego posta: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/?p=341621 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kraszczak Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Czerwca 2014 mięso ocieka zawsze cała noc, a co do termometru to nie mam pewnosci że pokazuje dobrze, muszę zamontować termometr jeszcze w innym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Ja mam thermowind i porownalem temperatury w miejscu gdzie jest fabrycznie termometr ( na daszku wedzarni ) i ponad blachą/podłogą komory wędzarniczej. Gdy ta blacha ponad grzałką się nagrzeje, to mimo wylaczonej grzałki trzyma dosyc wysoka temperature i byla z tego co pamietam znaczna roznica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Czerwca 2014 (edytowane) Najlepiej jak czujka termometru jest zamontowana na wysokości wędzonek i to na środku wędzarni,tu u Ciebie może być problem ze słabym przepływem dymu a zrębki mogą mieć za dużą wilgotność.Wyrób jest też prze parzony. Edytowane 13 Czerwca 2014 przez kostek61 Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kraszczak Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Czerwca 2014 jakich zrebków używacie, tzn jakiej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Czerwca 2014 jakich zrebków używacie, tzn jakiej firmy? Z racji tego że pracuje na Borniaku, więc używam tej samej firmy zrębek Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Kraszczak1. Skróć czas wędzenia np. do 1 godz.2. Sprawdź dokładność termometru przez zanurzenie go we wrzącej wodzie. Jak szybko następuje reakcja na skali termometru?3. Dostosuj się do rad Kostka. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Czyli od Springera Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolo666 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Uzywałem Thermowindu w pierwszych zadymianiach. Niestety była zbyt mała i nie wyrabiała mi się z osuszaniem,ciężko mi było również utrzymać temperaturę.Wędliny wychodziły czarne - postawiłem ją sobie w kącie i przeszedłem na beczkę. Thermowind jest dobry ale wymaga naprawdę dużej wprawy dlatego - dopóki jestem zielony wolę jej nie używać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.