Gregtom Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Marca 2011 Cześć.. Mam na imię Grzegorz i jestem nowy na Waszym Forum..Chciałem dołączyć do tematu "Grill" i jak kolega wyżej , dodać i powiększyć ten dział o jakiś ciekawy przepis .! Mowa jest o Szaszłyku rodem z Kaukaz..Jest to przepis bardzo prosty i na pewno w każdej kuchni nie zabraknie przypraw i dodatków aby wykonać te naprawdę Super smakujące danie.!Poza tym jest ogromne miejsce dla własnych eksperymentów bo w tym kraju wręcz każda rodzina ma swoje "Tajemne" przepisy.. Oto składniki : 1 Kg mięsa wieprzowego niezbyt chudego (łopatka,karkówka)3-4 Cebule1 Szklanka octu 10% (Jeśli mocniejszy to odp.rozcieńczyć woda)3 liście laurowe , ziele angielskie (6-7 kulek) , pieprz mielony czarny , tymianek , bazylie , oregano , ziarenka gorczycy itp..wszystko co pachnie łyżka Vegetyłyżeczka soliMożna tez dolać szklaneczkę pitnego soku pomidorowego (polecam) Jak to się robi.. W przeddzień przed grillem wszystkie cebule kroimy w talaki. Mięso kroimy w kostkę ok. 3x3cm.Na dnie emaliowanego garnka albo szklanej miski układamy cieka warstwę cebuli a na tym układamy pocięte na kawałki cienka warstwę mięsa i posypujemy wszystkimi rodzajami przypraw oraz sola i Vegeta. Ugniatamy lekko. Następna warstwa cebulki , na to warstwa mięsa i znowu przyprawy wraz z dodatkami. Tak układamy aż wyczerpiemy wszystkie składniki. Pamiętać trzeba aby ostatnia warstwa była cebula. Nakrywamy garnek i odkładamy do lodówki na 1-2 godzinki, aby aromaty weszły w mięso. Po tym czasie wlewamy do garnka ocet oraz sok pomidorowy,i mieszamy całość kilka minut. Odstawiamy do lodóweczki na następny dzień. (Można tez od czasu do czasu przemieszać) Tuz przed grillowaniem nadziewamy mięsko ściśle na szpadki do szaszłyków a zamarynowana cebulkę wyciągamy z garnka na talerz. Reszta marynaty z garnka spryskujemy albo smarujemy szaszłyki podczas pieczenia. Zamarynowana cebulka smakuje wspaniale do tych szaszłyków. Nawet małe dzieciaki nie mogą się tym nacieszyć. Wiem z doświadczenia :-) Polecam i pozdrawiam ..nara ahh tu jest link na filmik: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabasco Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Marca 2011 Bardzo prosty a ciekawy przepis na szaszłyk ale...Nie rozumiem po co ocet !?Jakoś nie wyobrażam sobie grillowanego mięsa o posmaku octu chyba że on po prostu znika podczas grillowania :rolleyes: Cytuj http://chilihead.pl/index.php Zapraszamhttp://img51.imageshack.us/img51/3732/xsxx.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Marca 2011 Ocet ma własciwości konserwujące (antybakteryjne), smakowe i znacząco zmniejsza pH mięsa, co z kolei ma wpływ na jego przygotowanie i marynowanie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Marca 2011 Czy takie wymieszane talarki cebuli będą dalej talarkami? Myśle, że sie porozdzielają kolejne warstwy. Czy nakładać na patyczki same obrączki? :wink: Cytuj WojtekW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rimol Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Marca 2011 Cebuli się nie nadziewa... w tej wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Marca 2011 można tylko nie tą marynowaną, a osobno przygotowaną Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Marca 2011 No faktycznie teraz doczytałem. Dzięki. Cytuj WojtekW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Marca 2011 No ! przepis ciekawy tylko ja tak strasznie lubię pomiędzy mięskiem cebulkę i cieniutką słoninkę :thumbsup: :lol: :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Marca 2011 No i na czym polega problem .... ? ....."a przełóż se spyrką" ..... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Marca 2011 1 Szklanka octu 10% (Jeśli mocniejszy to odp.rozcieńczyć woda) Na filmie w przepisie jest 1 szklanka octu( 1/4) ale i 3 szklanki wody (3/4).. więc chyba NA PEWNO trzeba ten ocet rozcieńczyć Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Marca 2011 Ale zwróć Małgosiu uwagę że to "ichnie cudo" ma 70% :shock: widać na butelce Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Marca 2011 Czy nakładać na patyczki same obrączki?Jeśli robie szaszłyki z cebulą, to cebule nie tnę w talarki, a poprostu ćwiartkuję. Jak jest duża cebula to na połowę i potem ćwiartkuję. Ruski szaszłyk już degustowałem u kolegi z pracy, czysty niemiec z Syberji (jego słowa :wink: ) i potwierdzam słowa kol. Gregtom bardzo mi smakowało. Tylko jak by nie ten spir z literatek :blush: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Marca 2011 Ale zwróć Małgosiu uwagę że to "ichnie cudo" ma 70% :shock: widać na butelce Fakt.. zwracam honor :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Marca 2011 Swoją drogą ocet 70% ...... bryyyy ale tam czyli w kraju pochodzenia tego specjału to piwo ma 40% .... :grin: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Marca 2011 "ichnie cudo" ma 70% To "cudo" występuje w handlu nie jako ocet tylko jako kwas octowy. Do spożycvia należy rozcieńczyć woda. Czytałem już o wypadkach związanych z oparzeniami przewodu pokarmowego po omyłkowym spożyciu bez rozcieńczenia. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Marca 2011 Z tego co wiem, u nas przepisy zakazują detalicznego obrotu kwasem octowym. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Marca 2011 I chwała Bogu bo ja już widzę oczami wyobraźni "lokalnych smakoszy" co to kombinują jak to w miarę "bezpiecznie" spożyć i czym dorobic .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 22 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Marca 2011 Hej witam i dziekuje za zainteresowanie tym przepisem.Chcialem dodac ze Ruskie zastepuja tez ocet maslanka , samym pitnym sokiem pomidorowym a i czesto marynuja ten szaszlyk w majonezie.! TO NIE ZART !! Wlasie tez cebula puszczajac soki daje niepowtarzalny smak i zarazem sokiem tym marynuje mieso.Proponowal bym jednak na poczatek uzycie samego miesa nabijajac je na ruszt.! Bez boczku itp. W koncu nalezy najpierw skosztowac orginalny przepis a puzniej go modyfikowac..Uwierzcie ze sie oplaca i zapachu octu albo kwasoty w tej potrawie nie bedzie.Jedynie minimalny,leciutenki przedsamczek ! Pozostala marynata mozna tez od czasu do czasu spryskac szaszlyk podczas grillowania. :smile: Pozdro... i smacznego.. :smile: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Marca 2011 Będąc u pszczelarza, ma sklep i drogi miód (w stosunku do sklepu) widziałem lodowaty ocet 90 kilka procent i też do sprzedania. Do czego pszczoły go potrzebują - bladego pojęcia nie mam.A miód to pierwsza klasa. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zrobiłem ten szaszłyk dokładnie wg przepisu i takie są moje spostrzeżenia:1. zbyt mocno czuć octem2. następnym razem dam szklankę swojego octu jabłkowego, który ma 6% Mi jednak bardziej smakują szaszłyki, gdzie dajemy "na jeden kij" mieszankę mięs i warzywa Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zrobiłem ten szaszłyk dokładnie wg przepisu i takie są moje spostrzeżenia: 1. zbyt mocno czuć octemto ja proponuję inna wersją rodem z "Rasji": http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/04/Szaszlyki-po-rosyjsku.html testowaliśmy z beiotem i dzieciakami - jest smakowity :thumbsup: Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Biotit..dodales pomidorowego soku pitngo albo maslanki ? Racje masz ze jest lekko kwasne , ale to wlasnie orginalny przepis.. :-) Ale teraz napchaj wlasnego boczusia na ruszt , cebulke , pomidorka (koktailowego) , moze tez ananasik z puszki :-) wiem ze tylko szaszylkwnice zostana bo to dla zoladka nie jest strawne (ruszt metalowy) :grin: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Dałem sok pomidorowy swój własny, gesty, mało kwaśny, lekko słodki.Szaszłyki robię tak: boczek+cebula+łopatka+pieczarka/papryka+oscypek+słoninka wędzona+itdmięso dzień przedtem marynuję. pozdrawiam Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Biotit.. I jak wyszlo albo smakowalo ?? Serdeczne pozdro :tongue: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Biotit.. I jak wyszlo albo smakowalo ?? Przy dobrej Lekturze z dodatkiem sosu greckiego wszytko (prawie) zostało skonsumowane. Tak jak napisałem wcześniej, następnym razem dodam własnoręcznie zrobiony słabszy% ocet jabłkowy Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.