Skocz do zawartości

Przegląd

O tym Klubie

Kulinaria
  1. Co nowego w tym klubie
  2. Trochę smakołyków z produkcji 2024 r. 😋.
  3. To bardzo dobra wiadomość...
  4. Diety już prawie nie ma za to jest samokontrola więc powrotu do przeszłości nie będzie❌🤪.
  5. Wszystko z umiarem i dieta jest nadal. Prawidłowo i smakowicie, ja tydzień temu tworzyłem taką kolorową poezję.
  6. Białe złoto po wędzeniu zardzewiało 😉.
  7. Tenis to ładna i trudna dyscyplina sportu dołóż podnoszenie ciężarów 🍷podczas kibicowania i bedzię komplet😋😉. O tak 👍.
  8. Kurczę a ja tylko tenis i tenis czas zmienić dyscyplinę 😛
  9. Noooo panie, tak to można kibicować!
  10. Przyjacielska strefa kibica😋.8
  11. Kilka Lonzinek straciło ubranka 😉.
  12. Oczywiście masz rację na razie nie próbuje. W przyszłości może jak wprawy i praktyki nabiorę. Choć myślałem, że może w lodówce coś da się zrobić. Ale to temat na przyszłość.
  13. Każda wędlina robiona na "karniszu" jest mięsem suszonym a nie wędliną dojrzewającą a dlaczego w większości napisała powyżej Krzysztof. Dawid nie chcę Ciebie zniechęcać ale najpierw poznaj "rzemiosło" wędliniarski o którym pisałem powyżej. Jak już przejdziesz ten etap to wrócimy do tematu wędlin dojrzewających. Jeśli chciałbyś kupić komorę to te sprzęty są batdzo drogie a sama komora nie zrobi wędliny. Najważniejsza jest wiedza za którą idzie praktyka.
  14. „W nawiązaniu do prezentowanej deseczki wędlin dojrzewających, chciałbym szerzej omówić ich charakter oraz podzielić się bardziej szczegółowymi spostrzeżeniami.
  15. Zgadzam się nie pomyślałem o tym co piszesz z tymi warunkami. Bo to różnie jest. Ale w takim wypadku potrzebna dojrzewalnia co pewnie trochę kosztuje.
  16. Mimo że szynki karniszowe uchodzą za tradycyjny, domowy wyrób, w praktyce często pozostawiają wiele do życzenia. Ich jakość bywa bardzo nierówna – wszystko zależy od warunków, w jakich są przygotowywane. Brak kontroli temperatury i wilgotności podczas suszenia powoduje, że mięso potrafi wyschnąć na wiór z zewnątrz, a w środku pozostaje wilgotne i kwaśne. Nierzadko pojawia się także niepożądany zapach stęchlizny lub pleśni, jeśli szynki wiszą zbyt długo w źle wentylowanym miejscu. Smak takich szynek bywa zbyt intensywny, przesolony, a struktura – twarda i żylasta. W porównaniu z klasycznymi wędlinami dojrzewającymi lub parzonymi nie dorównują im ani pod względem aromatu, ani konsystencji. W efekcie „szynka karniszowa” często jest bardziej ciekawostką domową niż naprawdę udanym wyrobem wędliniarskim. Osobiście nie polecam tego typu wyrobu i nie zaliczyłbym go do grupy szynek dojrzewających, ponieważ brak mu stabilności technologicznej oraz cech typowych dla dojrzewania – takich jak równomierne odwodnienie, rozwój pożądanych kultur mikrobiologicznych i szlachetny aromat.
  17. Dzięki za miłe słowa🙂. Dawid Ty też możesz takie wędliny robić. Natomiast na obecnym etapie doszlifuj wiedzę z wytwórstwa wędlin wędzonych zacznij robić swoje pierwsze wędliny rozdrobnione itd.... Ta wiedza posłuży Tobie w dalszym rozwoju i wtedy o wiele łatwiej Ci będzie wskoczyć na inny poziom. Daj sobie trochę czasu na praktykę podczas, której zdobędziesz dużo wiedzy poznając wszelkie aspekty tego rzemiosła.
  18. Super zazdroszczę. Uwielbiam takie wędliny często kupuje. Wiadomo nie to co domowe. Marzy mi się kiedyś zrobić takie dojrzewające wędliny. Do tej pory tylko 3 razy lub 4 tak zwane karniszowce. Ale nie polecane są.
  19. Piękności jak zawsze, mistrzu zmień tło bo się zlewa troszeczkę
  20. Dziękuję za miłe słowa🙂.
  21. Jak zawsze klasa sama w sobie...
  22. To jak byś chciała zgrzać rurę PP z PE Odpowiadając branżowo na bank Dorotka zrozumie no chyba, że zacznie zgrzewać 😉.
  23. Jeśli zdecydujesz się na takie rozwiązanie warto wtedy przeprowadzić proces z dodaniem pożywki do drugiego nastawu. Ponadto nie wykonuj obu nastawów jednocześnie w tym samym czasie ponieważ podczas oczekiwania 2-5 dniowego nastaw nie posiadający drożdży szlachetnych samoistnie zaszczepi się dzikimi szczepami.
  24.  
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.