Skocz do zawartości

Przegląd

  1. Co nowego w tym klubie
  2. Oj.. co Ty chcesz od tych plecionek Reniu. Zapewne uczestniczy Gry Miejskiej szybko go rozpracowały. Chlebuś piękny 😋
  3. Dzieki , mialam taki chlebek na swoim weselu,wiem ze takie ciasto robi sie bez drozdzy wlasnie zeby nie roslo🙂
  4. ReniaS

    Chleb

    Dziękuję Dziękuję 😊 do dekoracju użyłam ciasta pizzowego, które omieściłam na częściowo podpieczony chlebek. Trochę za bardzo się rozrosło pomimo, że było cienko rozwałkowane.
  5. Piekny,🤩 czy plecionki z tego samego ciasta, czy wypiekalas od razu z dekoracja?
  6. EAnna

    Chleb

    Reniu, za te "plecionki" wszystko bym dała
  7. ReniaS

    Chleb

    Chleb....."okolicznościowy"😁przyszło mi upiec-jestem zadowolona z efektu, chociaż po topornych plecionkach widać, że nie mam doświadczenia 😅 Na środku miało być miejsce na sól 😆
  8. Pisałem o tym dziale z przepisami https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/313-domowa-cukiernia/
  9. Moja żona nie wiem z jakiego robi przepisu ale ciasto po wyrobieniu ląduje co najmniej na 12 godzin do lodówki.
  10. Przypomniało mi się. Ostatnio jeszcze działało: doklejona karteczka do pojemnika z napisem "śwe - owoc zakazany". 😉 Nie ruszali zawartości.
  11. Wstaw w pognieciony stary karton a na wierzch wrzuć jakieś niepotrzebne dokumenty :). Jeszcze trochę kurzu zebranego z ostatniego sprzątania i maskowanie doskonałe gotowe
  12. To ja też muszę spróbować 😚, tylko muszę pomyśleć gdzie taki słoik zabunkrować, bo moje głodomorki są lepsze niż psy myśliwskie. Dziękuję za przepis.😚
  13. Szczerze polecam. Przepis łatwy i przyjemny w wykonaniu - mało roboty. Pierniczki po upieczeniu nie są specjalnie smaczne, ale z czasem całkowicie zmieniają smak i twardość. No i pamietaj,o duzych odstępach na blaszce !!
  14. Bardzo interesujący przepis. Nie omieszkam wypróbować przy nadarzonej okazji.
  15. To kolejny przepis przekazywany już od kilku pokoleń w mojej rodzinie. Skąd się wzięła nazwa pojęcia nie mam :). Skład: 1 szklanka miodu 4 jaja kurze w szklanka mleka 2 szklanki maki pszennej 4 szklanki maki żytniej 1 przyprawa do piernika 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao można też dodać 1 mały kieliszek spirytusu Szklanka ma 250 ml łyżeczka 5 g łyżka 15 g W oryginalnym przepisie jest podana 1 łyżeczka korzenia bez sprecyzowania o jakie korzenie chodzi. Ja stosuje przyprawę do piernika daję od 1/3 paczki do 1 paczki, ale to kwestia gustu. W każdym razie 1 łyżeczka takiej przyprawy to zdecydowanie za mało. Zanim zaczniesz przygotowywać ciasto przeczytaj cały przepis do końca. Sposób wykonania: miód rozpuścić z cukrem, lekko ochłodzić, połączyć z resztą składników i sodą rozpuszczoną w letnim mleku wraz z kakao. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Cisto formować w kulki. Ja robię kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Kulki ułożyć na blaszce w sporych odstępach. Ciasto w czasie pieczenia rozlewa się i rośnie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Co do czasu musze powiedzieć, że ja piekę na oko. jak są już ładnie rozlane i wyrośnięte wyjmuję. Generalnie raczej to widać. Po wyjęciu z pieca i wystygnięciu pierniczki umieścić w hermetycznie zamkniętych słoikach lub dowolnym pojemniku szczelnie zamkniętym !!!! TO WAŻNE !!! I teraz najtrudniejszy etap - czekamy około 2-3 tygodnie :). W tym czasie pierniczki bardzo wyraźnie zmieniają swoja konsystencje i smak. Smak się wyrównuje i robi bardziej miodowy, struktura też się zmienia pierniczki robią się pulchne i mięciutkie. SMACZNEGO
  16. My piekliśmy z podobnego przepisu . Zmiana polegała na tym,że zrobiliśmy 4 placki cienkie , upiekliśmy je a następnie przełożyliśmy je powidłami i masą "śmietankową".
  17. COś się jeszcze znajdzie
  18. Coś mi się wydaje, że Renia ćwiczy przed Zakopanem. Tam pójdzie z ok. 4 kg mąki...
  19. Od Reni dostać to sama przyjemność by była.
  20. Przepis zapisany, do zrobienia. Dziękuję bardzo. 😚 Ps. Jak masz jeszcze przepisy pokoleniowe, to ja tak ładnie poproszę . 😚
  21. Wstawiłem i mam nadzieję, że po głowie nie dostanę :).
  22. Poniżej przepis na piernik podawany w mojej rodzinie z pokolenia na pokoleń. Przepis sprawdzony. Dorzuciłem komentarze z własnych doświadczeń z tym smakowitym ciastem :). Przepis dostałem od swojej mamy, a ona od swojej mamy, a ona od swojej mamy :). Jakby policzyć to najprawdopodobniej jest to przepis z XIXw. oczywiście nieco uwspółcześniony (przyprawy do piernika nie robię sam tylko kupuje). Oto skład ciasta: 1/2 kg miodu 2 szklanki cukru 25 dkg tłuszczu (smalec, masło lub margaryna) 1 kg mąki pszennej 3 jajka kurze 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli 1 opak. przyprawy do piernika rodzynki wg uznania lepiej mniej niż za dużo (ja daję około 100 g) 100 g kandyzowana skórka pomarańczowa Szklanka ma 250 ml łyżka 15 g łyżeczka 5 g Używam miodu wielokwiatowego pilnuje tylko, żeby to był miód a nie rozpuszczony cukier wymieszany z miodem. Co do przyprawy do piernika to ja zwykle używam tę produkcji Oetkera. Zresztą z doświadczenia wiem, że ilość tej przyprawy trzeba dobrać doświadczalnie do swoich upodobań. Podawanie gramatury niewiele da ponieważ producenci na przestrzeni lat zmieniają skład i ilość poszczególnych składników takiej przyprawy. Dlatego musicie samy popróbować lub zrobić własną. Ja do piernika dodaję rodzynki, ale nie drobniutkie sułtańskie tylko duże. Oczywiście rodzynki przed dodaniem do ciasta należy namoczyć - zalewam rodzynki wrzątkiem i czekam kilka godzin. Po namoczeniu odlewam wodę i osuszam rodzynki papierowym ręcznikiem i przesypuje mąką. O ile rodzynki w pierniku nie są konieczne o tyle kandyzowana skórka pomarańczowa jest obowiązkowa. Zanim zaczniesz przygotowywać ciasto przeczytaj cały przepis do końca. Wykonanie i komentarz do wykonania: Miód rozpuścić, letni połączyć z cukrem i mąką, dodać rozmiękczony tłuszcz, jaja i sodę rozpuszczoną w zimnym mleku. Na końcu przyprawa, skórka pomarańczowa i rodzynki. Cisto dobrze wymieszać i przełożyć do torby foliowej. Torbę z ciastem wkładamy do lodówki i czekamy minimum 2 tygodnie. Z wieloletniej praktyki wiem, że najlepiej jak ciasto leży miesiąc czyli 30 dni. Na podstawie doświadczeń stwierdziłem, że jako tłuszcz do piernika najlepiej dodać smalec wieprzowy. Może to dziwne, ale wtedy piernik wychodzi najlepszy. Po okresie dojrzewania wyjmujemy piernik z lodówki i przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja używam blaszki o wymiarach 25 x 36 cm. Ręką zwilżoną w zimnej wodzie rozprowadzamy ciasto mniej więcej równomiernie w blaszce. Teraz najważniejsza i najtrudniejsza cześć pieczenie :). Do nagrzanego do 140 stopni C !!!! wstawiamy blaszkę z ciastem. Uwaga nie ma błędu w temperaturze !! pieczemy piernik w 140 - 145 stopniach Celsjusza !!!! Czas pieczenia?? No właśnie ja piekę na suchy patyczek co w moim piekarniku trwa około 1,5 h. Jednak cały czas obserwuje ciasto. Jeśli brzegi się podnoszą, a środek pozostaje niżej to temperatura w piekarniku jest za niska i należy ją ostrożnie podnieść (ostrożnie o 5 stopni i obserwować co dalej). Jeśli środek ciasta podnosi się wyraźnie bardziej niż jego boki to temperatura jest zbyt wysoka. Jak ciasto już się upiecze (patyczek wbity w ciasto i wyciągnięty jest suchy) wyłączamy piekarnik i zostawiamy cisto do wystygnięcia albo w piekarniku, albo w ciepłym pomieszczeniu. Wyjmujemy z blachy i kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu. Ja mam nowy piekarnik i niestety jeszcze nie do końca wyczułem ustawiania temperatury co widać na zdjęciu jako pęknięcie. Ale nawet pęknięty jest smaczny :).
  23. Jak dobry sprawdzony od pokoleń przepis to nie
  24. hmm... jakoś nie pomyślałem. Nie wiem czy jak teraz wstawie jako oddzielny post to mnie admini nie zabiją
  25. Fajny przepis, szkoda że go nie wstawiłeś w oddzielnym temacie, jak jest u kogoś w temacie to taki przepis ginie.
  26. Zdrowia życzę w takim razie :). Ciasto to kwestia drugoplanowa w takiej sytuacji, a i tak da się na pewno zjeść :).
  27.  
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.