Skocz do zawartości
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. Mam nadzieję, że to już koniec tej bezsensownej dyskusji zwłaszcza, że prowadzonej bez udziału założyciela tematu.
  3. Ciekawe. No bardzo ładny wyrób apetyczna słonina 😋.
  4. Teraz już wszystko jest ok.
  5. Ważne co jest w środku. Najprawdopodobniej pomylił po prostu zdjęcia.
  6. Dzisiaj
  7. Niby co byśmy mieli zrobić bo nie rozumiem ? Kolega Cezar nazwał swój wyrób poprawnie zobacz co jest napisane na etykiecie.
  8. A Kolega cezar nawał tak swój wyrób i co mu zrobicie? Ech...
  9. Zaraz zacznie się dzielenia włosa na cztery 😒
  10. Smalec ma inną temperaturę topnienia.
  11. No właśnie nie. Nie istnieje takie nazewnictwo jak "słonina topiona" nawet potocznie używana. "Słonina"- podskórna tkanka tłuszczowa "Smalec" - tłuszcz wytopiony "Smalec ze skwarkami"- tłuszcz wytopiony z twardymi kawałkami tkanki.
  12. Dobrze rozumiem, że słonina topiona to smalec?
  13. U mnie też przelew poszedł wczoraj.
  14. Słonina z bardzo mocno otłuszczonych loch lub większych tuczników musi odparować ! wtedy nic nie będzie się lało. W trakcie solenia i leżakowania pozostała woda swobodnie odcieknie. Stwierdzenie, że słoninę wędzi się wyłącznie w zimnym dymie, to kompletna bzdura. Oczywiście, biorąc pod uwagę wydajność, można się z tym zgodzić, ale jeśli chcemy uzyskać miękką słoninę wędzoną, musi ona zostać podgrzana do minimum 60 °C. I oczywiście mówimy tutaj o słoninie krzyżowej.
  15. Wytłumacz mi jaka to jest słonina topiona🤔.
  16. to jest smalec :)) czysta slonina topiona jest bez skwarek(szpyrki)
  17. Śniadanko
  18. Dzisiaj była degustacja słoniny wędzonej na chlebie z ogórkiem kiszonym, jest super.
  19. Zapłacone 😊
  20. Wpłata poszła
  21. Przelane z małą łyżeczką miodku dla prosiaczka
  22. Wczoraj
  23. Już kilka razy wędziłem słoninę z dzika, ale zawsze ZIMNYM dymem (8 - 10 st. C) z uwagi na jej niską temperaturę topnienia. Jak dla mnie bezpośrednio spożywana niezbyt mi smakowała, ale za to do jajecznicy i smażenia różnych mięs czy kotletów- bajka 😋 Solę ją "na oko" a po soleniu omiatam z nadmiaru soli. Moim skromnym zdaniem nie nadaje się do długiego zamrażania, bo po dłuższym czasie (np. już po 2 miesiącach) dość wyraźnie jełczeje.
  24. To Szrek poprosi 3szt jeśli jeszcze można☺️
  25. Wpłata poszła
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.