@przemo77390
Widzę, że dwa procesy zlewają Ci się w jeden
Proces wędzenia jest czymś innym niż obróbka termiczna.
Gorące wędzenie (jest jeszcze zimne i ciepłe) powinno odbywać się w temp. 50-60 st.C i ma na celu przesycenie wyrobu dymem i uzyskanie pożądanego koloru. Czyli wędzimy nie na czas a do koloru.
Jednak po jego zakończeniu wyrób jest nadal surowy
Nastepnym etapem jest obróbka termiczna tj. parzenie lub pieczenie.
Pieczenie może być zrobione w piekarniku lub w wędzarni (raczej bez dymu).
Golonka powinna być parzona, bo jest elementem grubym i ścięgnistym.
W wędzarni można piec raczej cienkie kiełbasy i boczki. Najlepiej wychodzą kabanosy
Jednak ze względu na słabszą przewodność cieplna powietrza wędzarnia musi uzyskiwać stabilne temperatury co najmniej 90 st.C w dłuższym okresie czasu. Podniesienie wilgotności powietrza wędzarni w czasie pieczenia wybitnie skróci czas pieczenia.
Przemyśl sobie wszystko to, co powyżej napisałam i jeżeli coś jest niejasne to pytaj.