Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

  1. EAnna

    EAnna

    Moderatorzy


    • Punkty

      3

    • Postów

      12 717


  2. bilu72

    bilu72

    **VIP**


    • Punkty

      1

    • Postów

      3 411


  3. Grzewlod

    Grzewlod

    ***SUPER VIP***


    • Punkty

      1

    • Postów

      4 282


  4. marek.pedzigora

    marek.pedzigora

    Użytkownicy


    • Punkty

      1

    • Postów

      23


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 07.01.2024 w Odpowiedzi

  1. @przemo77390 Widzę, że dwa procesy zlewają Ci się w jeden Proces wędzenia jest czymś innym niż obróbka termiczna. Gorące wędzenie (jest jeszcze zimne i ciepłe) powinno odbywać się w temp. 50-60 st.C i ma na celu przesycenie wyrobu dymem i uzyskanie pożądanego koloru. Czyli wędzimy nie na czas a do koloru. Jednak po jego zakończeniu wyrób jest nadal surowy Nastepnym etapem jest obróbka termiczna tj. parzenie lub pieczenie. Pieczenie może być zrobione w piekarniku lub w wędzarni (raczej bez dymu). Golonka powinna być parzona, bo jest elementem grubym i ścięgnistym. W wędzarni można piec raczej cienkie kiełbasy i boczki. Najlepiej wychodzą kabanosy Jednak ze względu na słabszą przewodność cieplna powietrza wędzarnia musi uzyskiwać stabilne temperatury co najmniej 90 st.C w dłuższym okresie czasu. Podniesienie wilgotności powietrza wędzarni w czasie pieczenia wybitnie skróci czas pieczenia. Przemyśl sobie wszystko to, co powyżej napisałam i jeżeli coś jest niejasne to pytaj.
    3 punkty
  2. Wystarczy zapoznać się z projektami wykonanymi przez naszych kolegów a nastanie jasność. https://wedlinydomowe.pl/forum/search/?&q=Wędzarnia elektryczna&search_and_or=or
    1 punkt
  3. to wysatrczy zamowic to co wysłałes, i do tego grzałke jakas z regulatorem temperatury, i wystarczy zbić wedzarke zamontowac i bedzie ok czy raczej taki sprzet to koszt duzo wiekszy zeby nie zalowac?:)
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.