Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

  1. szrekPL

    szrekPL

    **VIP Junior**


    • Punkty

      2

    • Postów

      2 612


  2. @halusia@

    @halusia@

    ***SUPER VIP***


    • Punkty

      1

    • Postów

      11 041


  3. MariuszB

    MariuszB

    Użytkownicy


    • Punkty

      1

    • Postów

      7 246


  4. BazylWidzew

    BazylWidzew

    Użytkownicy


    • Punkty

      1

    • Postów

      3 956


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 09.02.2024 w Odpowiedzi

  1. Jeżeli ktoś nie może wytrzymać dnia bez alkoholu to według formuły nazywany jest.... alkoholikiem 😉😁
    1 punkt
  2. 70% na ortopedii leży z powodu ,,niedopoju", bo jakby wypił ile trzeba to by nie łaził i nie szukał...🤣
    1 punkt
  3. A nie nie, łoił w szpitalu tylko zabrakło i poszedł dobrać 😁
    1 punkt
  4. Kilka fotek z ostatnich dwóch wędzenia. Wiejska, kabanosy, kiełbasa gęsio indycza i szeroka bez nazwy. Zrobiłam też rolowany boczek w kątnicy. Sposób wykonania; Płat boczku beż skóry przekrojony w książkę, potraktowany tłuczkiem I zapeklowany 20g peklosoli na kg mięsa 3 dni , wystarczy bo to są cienkie płaty. Do farszu użyłam łopatkę, którą pokroiłam w kostkę i peklowalam 48 godz -18g peklosoli na kg mięsa, Tutaj zużyłam 0.5 kg na 3 nieduże płaty boczku. Po czasie peklowania mięso zmieliłam na sitku fi 8, dodałam pieprz, czosnek w ilości 3g/kg mięsa oraz 1.5 g / kg majeranku. Boczek z farszem zwinęłam i zapakowałam w kątnice wcześniej wymoczona. Aby kątnica się obkurczyła ponakłuwałam i po wierzchu przelałam wrzatkiem - osznurowałam. Wędzony do momentu aż zmieni kolor w temp 55 stopni , u mnie to trwało 3 godziny. Obróbka cieplna ; wodą 75 stopni do uzyskania wewnątrz 70 stopni. Na koniec hartowanie . Smacznego !
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.