Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 18.03.2024 w Odpowiedzi

  1. Już można pakować
    4 punkty
  2. Zrobią się krupy Z suszonej krwi należy zrobić płynną (mikser) a tę dopiero zaparzyć gorącą kaszą.
    1 punkt
  3. Zawsze staram się stosować do specyfikacji. Będziesz musiał użyć blendera bo hemoglobina z zimną wodą lubi się zbijać w grudki.Możesz rozpuścić w zimnym rosole w którym gotowało się mięso.Ja wole ten drugi sposób.
    1 punkt
  4. Dla tych wszystkich, którzy nie posiadają wędzarni lub możliwości wędzenia, a chcieliby zaskoczyć bliskich bardzo smaczną wędlinką, Kolega Bogumił Sztuczka przygotował bardzo ciekawy i apetyczny przepis. KIEŁBASA SZYNKOWA PARZONA - (NIE WĘDZONA) SUROWIEC: 10 kg szynka wieprzowa, 1 kg mięso z golonki PRZYPRAWY: 21 g/kg peklosól 3 g/kg pieprz biały 0,5 g/kg gałka muszkatołowa 1 g/kg kolendra 2 g/kg cukier 10% woda lub wywar z kości i skóry z golonki SPOSÓB WYKONANIA: Mięso z szynki i golonki kroimy na kawałki około 3x3 cm, zasypujemy peklosolą, dokładnie mieszamy i wkładamy do chłodziarki na 48 h. Po tym czasie mięso z golonki mielimy na najdrobniejszym sicie (makowe) trzy razy. Z szynki pokrojonej 3x3 cm odjąłem 10% mięsa i zmieliłem na szarpaku. Mięso z szynki i golonki połączyłem ze sobą, dodałem wszystkie przyprawy, wodę (lepiej wywar) i wymieszałem do kleistości. Uprzednio namoczone w letniej wodzie osłonki białkowe fi100 nadziałem dość ściśle. Igłą pozbyłem się zbędnego powietrza w batonie i odwiesiłem do osadzenia na 2 h w temperaturze pokojowej. Po osadzeniu parzymy w wodzie około 80 stopni do osiągnięcia 68 stopni w środku wyrobu. Po parzeniu studzimy w zimnej wodzie i odwieszamy w chłodne, przewiewne miejsce do wystudzenia. Smacznego Bogumił Sztuczka
    1 punkt
  5. Wybacz teraz dopiero spojrzałem skąd piszesz ...nie ma o czym mówić to dotyczy raczej naszych rodzimych Januszy biznesu
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.