Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 30.08.2024 w Odpowiedzi

  1. Sałatka: - kapusta biała - marchewka - ogórek - papryka - cebula - zielona pietruszka Zalewa: - 2 szklanki octu 10% - 2 litry wody - 1 szklanka cukru - łyżka miodu - 2 pełne łyżki soli kamiennej - 6 liści laurowych - 12 ziaren ziela ang. - 1 łyżeczka pieprzu czarnego Zalewę zagotować, wystudzić. Przygotowane warzywa wymieszać zalać wystudzoną zalewą odcedzając przyprawy, pozostawić na 12 godz. (my zostawiamy na noc). Przełożyć do słoików, uzupełnić zalewą i pasteryzować 15/20 minut w temp 80/90 °C
    3 punkty
  2. Jak wszyscy wiemy, cel naszej akcji jest wyjatkowo szczytny. Jesteśmy chyba jedyna stroną w internecie, która prowadzi taką akcję, w oparciu o własne fundusze. Dlatego, aby ta pomoc była naprawdę realna, wystarczy, że większość z tych, którzy wchodzą na forum, poklepie choć dwa, trzy razy dzienne Pana S. Zapewniam, że zamiast puli o wartości miesięcznych nagród, wpłacanej na konto Funduszu, kwota wpłat byłaby o wiele wyższa. To nic nie kosztuje, a ile może pomóc. Zachęcajcie wszystkich do poklepywania Pana S. Naprawdę warto.
    2 punkty
  3. Kompocik z winogron i sałatka warzywna..😊
    2 punkty
  4. Zrobiłem według przepisu bez peklosoli i wyszła mi bardzo dobra a tak wygląda na zdjęciu .
    1 punkt
  5. Akademię przeczytaj , ale nie wiem czy dalej nie będziesz miał wątpliwości bo słoność wyrobu w końcowym etapie zależy od tego jaki Ty masz próg słoności. Niestety jest tak ,że ten próg jest inny dla każdego z nas. Trzeba to niestety dobrać doświadczalnie bo inaczej się niestety nie da. Oczywiście są słoności bardziej uniwersalne i takie na początek proponuje zastosować. 1.Peklowanie na mokro. Solanka do peklowania 8-10 % dla wszystkich wędzonek .Słabsza do polędwicy i polędwiczki. Peklowanie od 8-10 dni.0,4- 0,5 l solanki na 1 kg mięsa. Nastrzyk na początku 5- 7 % wagi mięsa. Takie elementy jak boczek, podgardle nie wymagają nastrzyku. a.Mięso i podroby na wyroby podrobowe typu salceson peklujemy na mokro i ilość peklosoli zależy od tego jakiej osłonki użyjemy w późniejszym etapie. Jeśli jest to osłonka naturalna to wsad musi być nieco przesolony, jeśli sztuczna do wsad musi mieć słoność akurat. 2.Peklowanie na sucho. Głownie pekluje się mięso na kiełbasy , boczki ,podgardle. a.Mięso na kiełbasę w kawałkach 4X4 17-20 g /kg peklosoli 48-72h.Dla kiełbas pieczonych proponuje mniejszą ilość peklosoli. b.Boczek i podgardle ok.25g/kg peklosoli ok. 3 dni c.Mięso w kawałkach jak na kiełbasę na wyroby dojrzewające surowe typu salami min. 25g -30g/kg peklosoli d.Mięso na konserwy pekluję się w zależności od ilości dodanej wody. Jeśli jej nie dodajemy to peklujemy tak, żeby smak był akurat. Jeśli jest dodatek wody to w zależności od jej ilości nawet 23 g/kg Jest też peklowanie mieszane czyli początek na sucho a dalsza część na mokro , ale raczej tego w domowych wyrobach nie stosuje się.
    1 punkt
  6. Mamy taka fajną Akademię Filmową WB. Pooglądaj filmy o peklowaniu, a zrozumiesz istotę tej operacji. https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/237-wykład-nr-iv-peklowanie/
    1 punkt
  7. Kolega Muski spełni rolę opiekuna znakomicie. Moim zadaniem jest koordynowanie i zdobywanie pomocy. Agitowanie na forum,oraz zapewnienie obsługi ze strony technicznej.
    1 punkt
  8. Na stronie głównej forum, obok ikon FB, jest juz podlinkowana ikona pomocy. Jak Wam sie to podoba?
    1 punkt
  9. Nic jej nie będzie , ja mrożę od lat. Potem taką zamrożona wrzucam do gorącej wody i po ugotowaniu jest jak swieża.
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.