Skocz do zawartości

Ranking

  1. mamuśka

    mamuśka

    **VIP Junior**


    • Punkty

      10

    • Postów

      1 491


  2. @halusia@

    @halusia@

    ***SUPER VIP***


    • Punkty

      8

    • Postów

      11 003


  3. szrekPL

    szrekPL

    **VIP Junior**


    • Punkty

      4

    • Postów

      2 465


  4. BazylWidzew

    BazylWidzew

    Użytkownicy


    • Punkty

      1

    • Postów

      3 928


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 09.01.2025 w Odpowiedzi

  1. Tradycyjnie Pączki z przepisu Abratka. A przy okazji wrzucam fotki moich piernikowych ozdób na Święta.
    6 punktów
  2. Piernik Staropolski z przepisu ReniS upieczony, przełożony konfiturą śliwkową własnej roboty, trefił pod obciążeniem do lodówki. Jak zmięknie to go obleję polewą. Dziękuję bardzo Reniu za przepis.😚
    4 punkty
  3. No to nie wytrzymalam i po 90 minutach w lodowce, mus byl sprobowac.😜
    3 punkty
  4. Nowa zabawka więc trza było wypróbować...wilk Szron TC22 marzenie znowu żałuję że tyle zwlekałem z zakupem, dziękuję za podpowiedzi co wybrać. Mikser Szron 10L pięknie miesza, na raz wchodzi 5kg krakowskiej, żywieckiej(myślę że 6,5kg też bez problemu) i 6,5kg takiej bez nazwy z pozostałości i nietylko
    2 punkty
  5. 1 punkt
  6. To już prostuję i przepraszam Halusię. 😚 To niechcący było. Bardzo dziękuję Halusi I Reni za przepis na Piernik dojrzewający.😚 Ps. Mus 😉 było dociąć placki do jednej wielkości, to oczywiście, że zjadłam te drobniutkie paseczki . Warte grzechu były.😚 No nie mogłam się oprzeć.
    1 punkt
  7. Gruźlik nie ma akcji. 😉 Trzy godziny nie, może dwie bo beza się piecze koło godziny. Ja to robię tak. Ciasto na spód w wolnej chwili raz, raz zagniatam. Nie można gnieść długo bo to kruche. Takie świeże ciasto wałkuje na spodzie od formy, wyłożonej papierem i taki komplet do lodówki na pół godziny. Jak przyjdzie czas pieczenia, piekarnik na 190. Spód nakłuwam widelcem i do piekarnika na 20 minut. Jak piecze się spód to montuję za pomocą tłuszczu papier do boków formy i wtedy robię bezę z płatkami. Kruchy spód po upieczeniu ląduje na kratce. Piekarnik przewietrzam i zmieniam temperaturę na 140. Spód formy mam wolny to wykładam papierem, montuję boki z papierem wykładam bezę, posypuję płatkami i myk do piekarnika. Beza się upiecze to z papierem ląduje na kratce do wystygnięcia, a do spiętej formy ląduje kruchy spód. Do rozpuszczonej galaretki wrzucam zamrożone maliny. To jest moment i galaretka krzepnie, no to ląduje na kruchym spodzie. Ubijam śmietanę, potem dodaję cukier puder i mascarpone. Krem gotowy ląduje na galaretce. Beza ostygła to ją kładę na krem lekko dociskając i smyk do lodówki. I teraz najgorsze, trzeba poczekać ....chwilę 😚
    1 punkt
  8. Dorotko, pięknie i apetycznie wygląda Twój piernik. Jako sprostowanie chciałam dodać, że: "Przepis na piernik dojrzewający podrzuciła mi moja Halusia i tak obie upiekłyśmy na święta - receptura podobnoprzekazywana z pokolenia na pokolenie od Ziutka Jezierze...……. " 😅
    1 punkt
  9. Pycha 😚To ciasto warte jest grzechu. 😄 Beza jest tak świeża, że jak chce się ją łyżeczką dziabnąć, to krem wyciska się z kawałka. Ja wzięłam bezę w rączkę i sobie ją dogryzałam do ciasta, bo nie lubię jak krem wyciska się na boki. Do jutra beza zmięknie i jutro bez problemu beza da się kroić łyżeczką, ale jeszcze dzisiaj po kawałeczku przed spaniem. 😄
    1 punkt
  10. Mają skarb w domu Dorotko.
    1 punkt
  11. Super...aż mi ślinka pociekła. Widzę że już zdrówko wróciło Dorotko.😊
    1 punkt
  12. Mówił, mówił, ludzie różne rzeczy mówią... najwięcej ci co wcale nie robią...
    1 punkt
  13. Trochę przekąsek na dzisiejszy wieczór...😊
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.