Wybierz szybkowar, który ma ciśnienie robocze 1.1 atm co przełoży się na temperaturę pracy 121°C.
1. Włożyć zakręcone słoiki do garnka, zalać woda powyżej pokrywek.
2. Zamknąć pokrywę. Ustawić zawór w pozycji otwartej/pionowej.
3. Postawić szybkowar na płycie i ogrzewać dużą mocą do zagotowania.
4. Gotować na umiarkowanej mocy ~15 min aby odpowietrzyć szybkowar i konserwy.
5. Ustawić zawór w pozycji zamkniętej/poziomej i kontynuować ogrzewanie do czasu rozpoczęcia uchodzenia pary przez zawór.
6. Zmniejszyć ogrzewanie upewniając się, że para będzie cały czas powoli uchodziła przez zawór.
7. Ogrzewać przez wymagany czas.
8. Wyłączyć ogrzewanie i pozostawić szybkowar do powolnego wystygnięcia. Nie upuszczać pary, nie chłodzić szybkowaru aby zapobiec wyciekom.
9. Po ostygnięciu i opadnięciu zaworu bezpieczeństwa otworzyć szybkowar i wyjąć słoiki.
10. Jeżeli przeprowadzimy pełną sterylizację konserwy można przechowywać poza lodówką.