Skocz do zawartości

akakij

Użytkownicy
  • Postów

    10
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Łomża

Ostatnie wizyty

219 wyświetleń profilu

Osiągnięcia akakij

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dobry wieczór. Jestem w trakcie roboty i chciałbym się upewnić. Tam rzeczywiście idzie tyle pieprzu?
  2. Sorki, że odkopię. W przepisach na kiełbasy często jest podawany składnik "mięso o dużej ilości tkanki łącznej". Podpowiedzcie tak na chłopski rozum, no może rozum elektronika, bo chłop takie rzeczy wie , które mięsko ma najwięcej tej tkanki? Podgardle, golonka?
  3. Kolejna zaleta elektryka, można zwiększyć ciąg przy utrzymaniu temperatury. Mam jeszcze jedno pytanie: jak szykowałem sprzęt do pierwszego użycia zwiozłem na chatę wszystko, co się zmieści do zmywarki. Ale tych dwóch półek z dużymi okrągłymi dziurami nie włożyłem, bo wydają się być aluminiowe. Ktoś coś wie na ten temat? Co dzień mam zadzwonić do sprzedawcy, ale przypominam sobie dopiero wieczorem
  4. Dzięki za radę. Saletry sypałem w/g starego przepisu z torebki, czyli 0d 3 do 8 g/10kg mięsa, więc chyba niewiele. Ale chyba rzeczywiście przejdę na peklosól. To są jakieś standardowe składy, czy zależnie od producenta?
  5. Ja prawie zawsze używam soli kamiennej bez dodatków i dodaję saletry. Problem z solą kamienną jest taki, że jest najczęściej zanieczyszczona drobniutkim piachem - kiedyś się na tym przejechałem, jak niektóre mięska lekko chrzęściły Dlatego sól rozpuszczam w oddzielnym garze i po osadzeniu się niepotrzebnych rzeczy wlewam czystą solankę do kotła.
  6. pavlo64, dzięki za opinie. Moja 1904 przyszła kilka dni temu i już się szykuję do pierwszej zadymy (świąteczne wędzonki pójdą w zamrażarę ) Śniegi topnieją, robi się cieplej, więc może w niedzielę. O tą szczelność drzwiczek pytałem, bo miałem nieśmiały plan, by wędzić w pomieszczeniu magazynu z odprowadzeniem dymu czymś takim jak Twoja rura aluminiowa. Ale to po kolei - może w przyszłości Termometr też cwany - podoba mi się.
  7. Zastanawiam się nad THW1904. Próbowałem gdzieś w pobliżu znaleźć miejsce gdzie można by było obejrzeć thermowinda i borniaka, ale nic z tego. Tak już dostaniesz nową "maszynkę" to napisz coś o jakości wykonania. I co z tymi nieuszczelnionymi drzwiczkami
  8. akakij

    Przywitanie

    Dzięki za przywitanie Ta, którą pokazałem nie jest zła ale nie mam dla takiej miejsca w firmie a poza tym chciałbym nastawić temperaturę i się nie martwić, nie stać nad nią. Np. ta "szafkowa" ostatnio była cały czas stabilna, ale dostała jakiegoś powiewu i przegrzała mi dwa sery Dlatego myślę o elektrycznej i najlepiej izolowanej, bo u mnie bywa nieco zimniej niż u Ciebie
  9. akakij

    Przywitanie

    Cześć Państwu Od kilku lat zaglądam na tą stronę i forum i bardzo sobie zdobyte tutaj wiadomości cenię. Dzięki Wędzę rzadko, dokładnie dwa razy w roku :P ale chciałbym to zmienić. Swoją pierwszą i na razie jedyną wędzarkę zrobiłem z kumplem wykorzystując behapowską szafkę ubraniową. Dokładnie ją wypaliliśmy, wyczyściliśmy i wyposażyliśmy we właściwe "wnętrzności". Jej zaletą jest duża pojemność i prostota konstrukcji Ale wad ma więcej: jest niestabilna i wymaga ciągłego nadzoru, co jakiś czas trzeba jej wymieniać doły blach bo je zżera i największa, że jest na wiosce i trzeba do niej spory kawałek jeździć. Myślę, że za pomocą informacji tutaj uzyskanych wybiorę jakiegoś elektryka, który postawię sobie w magazynie w pracy i będę mógł zadymiać kiedy mi się zachce Witajcie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.