Skocz do zawartości

ARCHIE I KAROLINA

Użytkownicy
  • Postów

    33
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    1

Ostatnia wygrana ARCHIE I KAROLINA w dniu 27 Marca 2024

Użytkownicy przyznają ARCHIE I KAROLINA punkty reputacji!

1 obserwujący

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    SŁUPSK

Ostatnie wizyty

822 wyświetleń profilu

Osiągnięcia ARCHIE I KAROLINA

Wpółtwórca

Wpółtwórca (5/14)

  • Pozytywnie reagujący Unikat
  • Przyjazny Unikat
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą

Najnowsze odznaki

11

Reputacja

  1. Roger tak jak pisałem dwie poszły do kosza... Kiedyś trzeba klęskę też ponieść:) Co do lodówek to jak piszesz jest ich kilka:) 8 lodówek różnej wielkości 2 zamrażalki 400 litrów 3 mniejsze zamrażalki 2 witryny 1300 litrów przerobione na dojrzewalnie i żeby było śmiesznie nigdy nie ma miejsca żeby wsadzić np. kupione lody....:)
  2. 36 MSC. DOJRZEWAŁA TA WĘDLINKA... Dwie sztuki padły, jedna to brak szczelności w woreczku, druga miała pusty środek i tam się zaczęła psuć, a raczej stęchlizna poszła
  3. Witam wszystkich pozytywnych ludzi:) Szukam przepisu na sok- syrop który był serwowany do wody w latach 70-80 w dystrybutorach typu saturator. Wiem, że mało to realne, ale może macie coś w swych zapiskach czy książkach.... Z góry dziękuje za jakieś podpowiedzi.
  4. Dziś przyszedł czas na kabanosy:) Prosto z wędzarni są super, a z dnia na dzień coraz lepsze. Robią ,,PYK'' i strzelają:) Znikają jeszcze lepiej... Robię różne długości bo lubimy małe, średnie i te długie.
  5. Tak wygląda ten generator pary.
  6. Pewnie zawsze możemy pogadać, nie można ci wysłać wiadomości, dlaczego?
  7. Marku nakłuwanie szpilką, żeby powietrze zeszło, galaretka nie wyleci. Wędzenie z parą wodną...? Tego nie ogarniam, chyba by była kwaśna.
  8. Posiadam jedną z wędzarni marki ALVI 175 jest ona wyposażona w generator pary. Wędzarnia jest bardzo szczelna. Po zakończeniu wędzenia można podłączyć generator i uzyskać w środku wędzarni bardzo szybko efekt sparzenia towaru. Sondę się wciska w środek mięsa i przy odpowiedniej temperaturze można zakończyć cały proces. Zaletą jest jeszcze to, że nie trzeba towaru przekładać do gara oraz można oczyścić wędzarnie po całym procesie. Nieraz robiłem rybę i zaraz po niej mięso. Generator szybko się nagrzewa i starcza spokojnie do tego modelu. Mało wody idzie na taki proces max dwa litry może mniej, osiągnięcie temperatury 70 stopni wewnątrz kiełbasy zajmuje mi jakieś 20 min z temperatury wędzenia 50 stopni. Można urządzenie zastosować do wyparzania słoików lub do wekowania trzeba tylko więcej półek dokupić, mam 4 półki więc suszenie grzybów, owoców warzyw, weki, wędzenie serów wszystko można robić. jest większa od piekarnika więc szybciej i więcej wejdzie:)
  9. Kiełbasa krucha z galaretką. skład: szynka 50% łopatka 20% karkówka 10% boczek 10% golonka 10% wywar: nóżki 5 szt. pozostałe części golonki skóry z boczku liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, wegeta do smaku. Potrzebowałem 2 litry wywaru reszta poszła do galarety. Po zastygnięciu galaretki ściągnąć tłuszcz wierzchni. Przyprawy na każdy kg. mięsa: sól himalajska 9 gram/kg sól peklowa 9 gram/kg czosnek 8 gram/ kg pieprz 2 gramy/kg majeranek pół łyżeczki na kilogram mięsa czosnek niedźwiedzi łyżka na kilogram mięsa gorczyca, jałowiec, pieprz biały,gałka muszkatałowa, imbir według uznania ja dałempo szczypcie na każdy kilogram cukier 3 gramy/kg Mięso z szynki mielimy na 12-13 łopatka 8 Karkówka 8 boczek 6 golonkę 4 resztki okrawki 3 Galaretę 20% wagi mięsa Mięso kroimy na kawałki 3x3 cm, przyprawiamy wszystkimi przyprawami i do lodówki na 24 godziny. Mielimy na pożądanych sitach i zaczynamy zabawę. Najpierw szynka do mieszałki i zalewamy gorącą galaretą. Mieszamy aż zetną się wszystkie włókna, jakieś trzy minutki mieszałką. Dodajemy resztę mięsa, a na sam koniec tłuszcz - ścięgna, całość mieszamy wszystkiego z 4- 5 minut. Nadziewarka i w jelito 28-30 dość luźno, ja robię różne wielkości pęta małe do pakowania próżniowego, większe do ręki, długie do podsuszania bo dziewczyny tak lubią. Nakłuwamy dość gęsto szpilą. Osadzanie 12 godzin w komorze 6 stopni. Osuszanie 90 minut temperatura 45 stopni z wentylatorem w wędzarni. Ważne nie przekroczyć temperatury 55 stopni bo wyleci galaretka. Wędzenie 180 minut gęstym dymem temperatura 50 stopni. Można wędzić dłużej do pożądanego koloru. Drewno to mix wszystkiego: czereśnia, wiśnia, morela itd. lubię miksy zrębków... Ja swoje parzenie robię w wędzarni do 70 stopni wewnątrz kiełbasy, mam generator pary, można w garnku Kiełbasy nie wkładam do wody zimnej, tylko od razu z wędzarni przenoszę ją do komory 6 stopni na 24 godziny. Kiełbaska jest soczysta, krucha i z dużą ilością galaretki, smaczna i aromatyczna. Daje się pokroić w plasterki i fajnie się też łamie, skórka odchodzi wyśmienicie, choć tylko ja ją ściągam bo reszta domowników je ze skórką. Moja pani je ją z wody na ciepło, choć to już profanacja:) Naprawdę dobra kiełbaska...
  10. Użyłem soli himalajskiej tylko.
  11. Tym razem kolejny salceson z tych samych składników lecz bez peklowania... W smaku identyczny:)
  12. ARCHIE I KAROLINA

    pm

    Bardzo fajna i ciekawa opcja, każdy wie do kogo ma najbliżej.
  13. Kilka razy ostatnio naszło nas na sushi. Dzieciaki też lubią, więc wszyscy zadowoleni:)
  14. Mam pytanie odnośnie rozwarstwień w baleronie. Skąd się biorą rozwarstwienia w nim, pęknięcia? Czy to wina mięsa , czy moja? Ciężko pokroić wtedy taki kawałek żeby się nie rozpadał. Skąd
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.