Skocz do zawartości

Sławek66

Użytkownicy
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Zabrze

Ostatnie wizyty

382 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Sławek66

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pozytywnie reagujący Unikat
  • Pierwszy post
  • Przyjazny Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Nastrzyk obowiązkowo przy takiej wadze mięsa. Ja robię dziesięcio procentowy z części peklosoli która jest przeznaczona do nacierania mięsa. I bardzo ważna temperatura. Ja w lodówce miałem 3 i mniej stopni cemsjusza. Nie ma szans na peklowanie. Obecnie utrzymuję przy peklowaniu 5-6stopni i jest ok. Pekluje do 4tygodni. Dla mnie to wygoda, gdy nie ma miejsca w lodówce.
  2. Właśnie obecnie jestem w trakcie dokładnego ,,przemierzania,, temperatury na poszczegulnych półkach w lodówce. Wychodzi ,że im wyższa półka tym cieplej. Tylko przy tylnej ściance lodówki dalej ok. 3*C.
  3. Czyli jeżeli zrobię nastrzyk będzie ok. Tylko jak peklowałem na mokro nastrzyk robiłem z solanki, którą przygotowałem do peklowania. Tu mam trochę mentlik w głowie. I teraz nie wiem. Czytając wcześniejsze posty rozumiem,że: Mając 1kg szynkę z porcji peklosoli na tą szynkę (20g) biorę część np 5g i robię nastrzyk 10%. Czyli 50ml wody+5g peklosoli. Resztę 15g peklosoli nacieram szynkę? Czy dobrze rozumiem?
  4. Witam wszystkich. Śledzę ten temat od dłuższego czasu i zdecydowałem się na peklowanie na sucho. Mam problem z peklowanymi szynkami. Nie duże 1-1,3 kg. Już dwukrotnie się niedopeklowały. Peklowane w woreczkach prużniowych peklosól 20g/kg przez 3-4tyg. Dzisiaj sprawdziłem temperaturę na dolnej półce w lodówce. Zawsze pekluje na niej i wynosi 2-3*C. Temperatura sprawdzana kilkoma termometrami. Czy może być przyczyna za niskiej temperatury nie dopeklowania szynek? Kilowa szynka nie jest jakimś dużym kawałkiem mięsa żeby się nie dopeklowała. Dodam tylko, że schab czy boczek w tym samym czasie zapeklowały się wzorowo. Szynka jednak w przekroju jest większa, ale żeby po 4 tygodniach się nie zapeklowała? W czym problem.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.