Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Maxell

Moderatorzy
  • Postów

    46 155
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    179

Ostatnia wygrana Maxell w dniu 18 Grudnia

Użytkownicy przyznają Maxell punkty reputacji!

O Maxell

Kontakt

  • strona WWW
    http://wedlinydomowe.pl

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Bełchatów
  • Zainteresowania
    fireman - z zawodu, zadymiacz - z wyboru

Ostatnie wizyty

30 880 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Maxell

Arcymistrz

Arcymistrz (14/14)

  • Bardzo popularny Unikat
  • Pozytywnie reagujący Unikat
  • Przyjazny Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Aktywny rozmówca Unikat

Najnowsze odznaki

885

Reputacja

  1. Z tego tematu do archiwum polskiej tradycji.
  2. W związku z tym, metodę ustalania stężenia solanki na jajko, zaliczamy do elementów polskiej tradycji masarskiej i wracamy do tematu.
  3. Uważam, że o wiele lepszy wynik da peklowanie (nawet krótkie) z nastrzykiem na mokro, niż peklowanie na sucho w workach, przez ten sam okres czasu.
  4. Jasne, że nie będzie miało. Tutaj chodzi raczej o to, by nie uszkodzić skórki.
  5. Po co nakłuwa się ogórki przed kiszeniem? 1. Ułatwienie fermentacji Skórka ogórka jest naturalną barierą. Nakłucie: • przyspiesza wnikanie soli i zalewy do wnętrza, • umożliwia szybszy start fermentacji mlekowej. Dzięki temu kiszenie przebiega równomiernie, a nie tylko „od zewnątrz”. 2. Zapobieganie pustym przestrzeniom w środku Bez nakłuwania: • gazy fermentacyjne mogą gromadzić się w miąższu, • powstają puste komory i miękki środek. Nakłucie umożliwia: • ujście CO₂, • zachowanie zwartej struktury. 3. Zachowanie jędrności Prawidłowo nakłute ogórki: • kiszą się równomiernie, • nie robią się „galaretowate” w środku, • zachowują chrupkość (zwłaszcza przy dodatku liści dębu, wiśni, porzeczki). Jak prawidłowo nakłuwać ogórki? Czym? Najlepiej: • cienkim nożykiem, • wykałaczką, • metalowym szpikulcem, • igłą do szaszłyków. ⚠️ Narzędzie musi być czyste (najlepiej sparzone). Gdzie nakłuwać? Najlepsza metoda (zalecana): • 2–4 nakłucia wzdłuż ogórka, na głębokość 1–1,5 cm. Alternatywa (tradycyjna): • jedno nakłucie przy końcu od strony kwiatu (tam ogórek jest najbardziej podatny na psucie). Czego nie robić? ❌ nie dziurawić na wylot ❌ nie robić zbyt wielu nakłuć ❌ nie rozrywać skórki Zbyt agresywne nakłuwanie = miękki ogórek. Czy zawsze trzeba nakłuwać? Małe gruntowe - opcjonalne Średnie i duże - zalecane Kiszone na krótko (małosolne) - zalecane Kiszone długo (zimowe) - konieczne Podsumowanie – w jednym zdaniu Nakłuwanie ogórków przed kiszeniem przyspiesza fermentację, zapobiega pustym przestrzeniom i pomaga zachować jędrność.
  6. Możesz nawet wykałaczką. Głębokość nakłucia na sięgnąć środka. Robisz kilka wkłuć.
  7. Jeszcze nie wiemy, czy w przyszłym roku odbędzie się tam spotkanie. Nawet w kalendarzu WB na rok 2026 jest to zaznaczone. Ceny pokoików podane nam w ostatniej chwili, powstrzymały nasze zapędy organizacyjne w przyszłym roku. Mamy kilka ciekawych miejscówek. Na pewno coś wybierzemy.
  8. Wreszcie robi to co lubi. Jak będą Cię pasować na Mistrza, daj znać, podjadę.
  9. Przedstawiam końcowy i ostateczny projekt naszego kalendarza na rok 2026:
  10. Masz rację Waldku.
  11. Jeszcze tylko rok w główce i poprosiłem o zmianę koloru tła pod kalendariami i ramek z czarnego na brąz.
  12. Tak wygląda wersja robocza. Wysłałem już daty zlotów i myślę, że dzisiaj to domkniemy.
  13. Które z tych trzech (jedno wyżej) wybieramy?
  14. dostałem jeszcze kilka, ale to nie to. Dopiero dzisiaj, po monitach i dokładnym określeniu wymagań, zaczęło coś się zmieniać. To dostałem przed chwilą: Będę chciał zastąpić to zdjęcie w główce, tym:
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.