Skocz do zawartości

szalonykon

Użytkownicy
  • Postów

    11
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Mrągowo

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia szalonykon

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. szalonykon

    Słoiki

    Witam, Gdzie można kupić słoiki w kształcie stożka z wiekiem pod gumkę, tak żeby można było wyjmować konserwę w całości. Pozdrawiam
  2. Witam, Mięso to na pewno ona może jeść, tylko nie wiem za bardzo jak się ma sprawa z przyprawami oraz z procesem peklowania(kwestia saletry). W tej chwili robię kiełbasę dla niej tylko z dodatkiem soli i pieprzu, a wędliny pekluje tylko w zalewie z solą. Będę wdzięczny za każdą pomoc. Pozdrawiam
  3. Witam, Mam wielką prośbę. Moja żona jest chora na celiakię, tzn. musi jeść wszystko bez glutenu. Może ktoś ma jakieś przepisy na wędliny bezglutenowe. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  4. Witam, Mam pytanko - Co to za przyprawa i czy można ją dodawać do kiełbasy
  5. szalonykon

    Mrożone mięso

    Witam, Mam małe pytanko: Jeśli kupię trochę więcej mięsa i je zamroże czy mogę później z niego robić kiełbasy lub wędzić. Czy będzie jakaś różnica w smaku? Pozdrawiam
  6. szalonykon

    Książki

    Witam wszystkich, Chciałbym prosić o opinie. W niedalekiej przyszłości chciałbym kupić parę książek na temat wędzenia i wędzonek np. Fiedoruk "Wędliny domowe","Sztuka wędzenia" oraz Borowczaka "Wędliny domowym sposobem". Czy może ma ktoś te pozycje. Czy są one dobre. Z góry dziękuje za opinie. POzdrawiam.
  7. Witam wszystkich, Chcę sobie zrobić małą wędzarkę na trociny którą bym postawił na tarasie. Szkielet zrobię z rurek kwadratowych, natomiast ścianki ze zwykłej blachy ocynkowanej, która będzie pomalowana specjalną farbą do kominków i grilli. Mam więc pytanie: Czy blacha ocynkowana będzie dobra do tego celu czy nie. Czy można również bez malowania jej używać. Może w jakiś sposób jest szkodliwa?. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  8. Witam wszystkich, Chciałbym sie zapytać czy są jakieś przepisy regulujące położenie wędzarni na działce. Chciałbym sobie zrobić porządną wędzarnię z beczki tylko nie wiem czy jest jakaś narzucona minimalna odległość od sąsiada. Mieszkam w domku jednorodzinnym, i nie chciałbym żeby później sąsiad miał do mnie pretensje że mu "smrodze". Wszystkich pozdrawiam
  9. Witam ponownie, Nie miałem czasu kiedy odpisać, ale teraz trochę mam więc piszę. Niestety kiełbasę nie robiłem zgodnie z procedurą ponieważ miałem mało czasu. Jednego wieczoru pokroiłem i przekręciłem przez maszynkę wołowinę oraz wieprzowinę a na drugi dzień w kiszki i do wędzarni. Wołowina i wieprzowina była w oddzielnych miskach i oddzielnie była zaprawiana. O wieprzownie nie będę wspominał, natomiast wołowina po zmieleniu była bardzo czerwona. Po dodaniu przypraw (sól, jałowiec, saletra, pieprz) i po wymieszaniu zaraz zrobiła się czarna. Dlaczego?. Wydaje mi się że po dodaniu saletry mięso powinno być czerwone. Następnie po jednej nocy wszystko razem wymieszałem(wołowina plus wieprzowina) i w kiszki. Chyba słabo doprawiłem bo taka sobie była. Przy doprawianiu przyprawami próbowałem na surowo ale mój zmysł smaku jest chyba słaby. Wędziłem 4 godziny. I tu mam małe pytanie. Przy dłuższych pętkach kiełbasy , kiełbasa w górnych partiach była bardziej pomarszczona (sucha), natomiast im niżej tym bardziej pełna a na samym końcu prawie biała, jakby tłuszcz spłynął do dołu.Nie wiem ci to jest. Odnośnie szynki i boczka to miałem problem z tym że w środku był tak jakby surowy cięgnisty.Nie parzyłem ich bo nie wiem jak to się robi. Może ktoś byłby tak dobry i wyjaśniłby mi ten zabieg. Mam teraz małe pytanko odnośnie peklowania. Czy do zalewy peklującej oprócz saletry i soli dodawać przyprawy czy nie. Jedni mówią że nie drudzy że tak. Jaka jest prawda. A tak wogóle dzięki Maxell za podpowiedzi Wszystkich bardzo gorąco pozdrawiam
  10. szalonykon

    Kiełbasy i inne

    Witam, W sobotę wędziłem kiełbasy, szynkę i boczek. I co. Totalna klapa. Jestem wsciekły i jednocześnie załamany. Nic mi się nie udało. Zacznę od kiełbasy.Chciałem zrobić myśliwską suchą. Kupiłem mięsa wieprzowego i kawałek wołowiny. Dodałem saletrę do wołowiny i nic. Powinna być czerwona a ona jest ciemna. W końcu się zdenerwowłem i wsypałem więcej saletry a ona się zrobiła jeszcze ciemniejsza. Dałem wkońcu sobie spokój, bo samej saletry nie będę przecież jadł. Wziąłem się za przyprawy. Zmieliłem pieprz na następnie chciałem zmielić jałowiec. I znowu nerwy. Wsypałem go do młynka i zaczałem kręcić. Kręcę i kręce a tu co kot napłakał. Nie wiem czy ten jałowiec był wilgotny czy c0 bo cały młynek mi zakleił i nic nie chciało iść. Wziąłem drugi tosamo. Wkońcu jakoś trochę go nakręciłem dodałem czosnku i resztę i do kiszek. Po uwędzeniu okazało że ta kiełbasa niema smaku ani niczego. Kompletny niewypał.Bez smaku,chociaż dałem czosnku wielką główkę nic go nie czułem. Tak samo z boczkiem i szynką. Szynka okazała się trochę słonawa, w środku ciągnąca jakby mięso było surowe. Boczek chyba wyszedł najlepiej jako tako po japońsku. Można jesć. Z związku z tym mam parę pytań, ponieważ nie chcem się poddać. Chcę wkońcu zrobić coś dobrego. 1)Dlaczego po dodaniu saletry wołowina nie była czerwona tylko ciemna(może miałem trefną saletrę.Była ona bodajże firmy Eurokonkret czy jakoś tak) 2) Jak dobrze zmielić jałowiec. Czy trzeba go najpierw dobrze wyszuszyć? 3) Dlaczego po dodaniu dużej ilości czosnku nie go nie czuć w kiełbasie 4) Jak robić dobrze zalewę peklującą. Czy kierować się wagą mięsa czy też niezależnie od ilości mięsa zrobić solankę w odpowiednich proporcjach z solą i saletrą. Wszystkich pozdrawiam
  11. Witam wszystkich bardzo serdecznie. Jestem bardzo zadowolony że powstał taki portal. Jestem zielony w sprawach wędzenia więc napewno będę częstym tu gościem. Na początek chciałbym się zapytać o ziarna jałowca tzn. czy dodając go do kiełbasy powinien być zmielony czy nie. Mi osobiście się wydaje że powinien być ponieważ lepiej odda swój aromat. Z góru dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.