Skocz do zawartości

Ignatius

Użytkownicy
  • Postów

    22
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia Ignatius

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Kaszanka Wielkopolska Szczepana jest wysmienita wiem bo jadlem :tongue: Uklony dla Mistrza!!! A teraz sam robie :grin: co prawda nie tak samo ale tez jest niezla . A wszytsko co wiem i umiem ...
  2. A to moja wedzarnia jeszcze bez otworow!!! http://img412.imageshack.us/my.php?image=p1010005qf0.jpg
  3. Witam po dlugiej przerwie. Wedzarnia stoji ale... Czy jest to mozliwe ze przez zbyt maly komin (srednica) przy zamknietych drzwiach ( w kturych na dole mam wywierconych 17 otworow kazdy o srednicy okolo 3.5 cm ) zagasa mi ogien !!! Oczywiscie ja mysle ze mam zbyt maly doplyw powietrza, poza tymi otworami wedzarnia jest bardzo szczelna. Pytam bo mam zamiar wiercic wiecej otworow ale jezeli jest wogule taka mozliwosc ze to przez zbyt maly komin (srednice jego) to dam sobie spokuj z wierceniem i bede mosial zainstalowac jakis wyciag mechaniczny (wiartak) w komine!!! Uproszczajac czy srednica komina moze miec wplyw (zagasanie ognia) na spalanie drewna wewnatrz komory wedzarniczej!!!
  4. Szukam projektu wedzarni murowanej po angielsku, z paleniskiem w srodku komory wedzarniczej z zrodel amerykanskich najlepiej. Inspektorzy budowlani w USA nie maja zielonego pojecia co to wedzarnia. Moja wedzarnia prawie juz gotowa ale potrzebuje im pokazac na papierze ze cos takiego ktos juz robil wiec jak by to byla jakas ksiazka albo cos w tym stylu bylo by najlepiej. Wiecej o typie mojej wedzarni i co za tym idzie projektach ktorych szukam w moich postach /viewtopic.php?t=1191&postdays=0&postorder=asc&start=0 Wiem ze robie to od tylu najpierw zbudowalem a teraz szukam projektu ale ja wiedzalem jaka chce wedzarnie zbudowac i budowalem taka jaka mi potrzeba widzalem tutaj takie albo bardzo podobne i dzalaja wiec z tym mam mniejszy problem tylko ci inspektorzy. Bardzo prosze o POMOC
  5. Z pisownia to racja ale to dla mnie szczegolnie uciazliwe jak pisze na klawiaturze na papierze jest ok. z cegly wiecej klopotu jutro robie szalunek i bedzie beton okolo 8 cm gruby. oj mam nadziej ze sie mylisz bo zaplanowane i wyciete juz mam na 20 cm kazdy. tak mam zamiar zrobic dzieki twojej radzie. Teraz nastepna sprawa ja bede mial paleniska w komorach wytne troche podloge (betonowa) obloze szamotka i tam bede palil nad tym mam zamiar zbudowac taki "daszek" z metalu po to ze jak by tak cos kapnelo z wedzonek nie kapalo na drzewo i nie rozpalilo zaru . Myslisz bedzie ok :question: Druga sprawa bede musial niestety chyba zrobic doprowadzenie powietrza z zewnatrz na samy dole wedzarni przy samej podlodze z rura wyprowadzona na zewnatrz w tej rurze moge miec ewentualnie mala zapadke zaraz przy sciance zewnetrznej wedzarni ktura bede kontrolowal doplyw powietrza do wedzarni czy myslicie ze to bedzie dzialac :question: Powodem dla ktorego to robie sa przepisy tutejsze (USA). Najprawdopodobniej zakwalifikuja moja wedzarnie jako kominek. Jezeli ktos wie o jakichs planach wedzarni podobnego typu co moja bardzo prosze o POMOC tu (USA) dla wszystkich inspektorow budowlanych to co ja robie to czarna magia. Czy szyber moge miec pod sklepieniem zaraz przed wylotem powierza do kanalow kominowych :question: a nie w samych kanalach :question: I jeszcze raz o dzwiach do wedzarni jezeli beda miec ta szczeline to czy nie bedzie tamtedy wylatywal dym podczas wedzenia :question:
  6. Przepraszam ale jak pisze na klawiaturze to calkiem nie mysle o otrografi co widac czesto. Napewno duzy wplyw na moja pisownie ma fakt ze jestem poza polska juz ponad 10 lat i bardzo malo pisze po polsku . Ale co by nie mowic przepraszam
  7. Ok dzieki za rade, zatem bede robil dwa kanaly i moze w takim razie wyleje to sklepienie z betonu A tak przy okazji jak myslisz jakie powinny byc te kanaly w kominie zeby bylo dobrze??? i czy bedzie ok jak one beda nie na srodku wedzarni ale na tylniej scianie, znaczy sie tak zeby mi komin szedl przy scianie w gore ???
  8. Przepraszam ale pisze to po zarwanej nocy wiedz troszke jestem nietomny. :blush: Nie, kazda bedzie miec swoje palenisko. Oj troszke sie tego obawialem chodzi o to ze miejsca mam nie za duzo dlatego tak kombinowalem z tym jednym kanalem . Jakie widzisz pszeciwskazania??? Pytam calkiem powaznie . Dlaczego nie? Chodzilo mi o to ze sklepnienie bedzie z blachy w ktorej beda duze kwadratowe otwory przez ktore bedzie dym wlatywal do komina
  9. Wlasnie jestem sam w trakcie budowania wedzarni w piwnicy. Bede mial dwie komory jadna przy drugiej buduje ja z pustaka po zewnetrznej stronie i cegly w srodku, a komory sa podzielone scianka podwojna z cegly. Wymiary mojej to 115 szerokosc kazdej z nich, wiec okolo 275 cm na zewnatrz . Gleboka na 150 cm a wysoka bedzie na 215 cm . palenisko bede mial w srodku wedzarni inaczej niz wiekszosc z braci wedzarniczej . Drzwi z blachy nierdzewnej i nad nimi komin ceglany dosc wysoko bo okolo 370 cm . Mam zamiar polozyc kawal ciezkiej blachy na gore, z otworami dla komina oczywiscie . Jeden komin ale z dwoma wlotami powietrza z kazdej komory osobno i dwoma szyberkami oczywiscie. Abratek - nierozumie tego o co Ci chodzi: Ja planuje dzwi do samej gory . A duza taka bedzie bo bede mial wozki wedzarnicze na ktorych bede wieszal wedlinki i wjezdzal tam nimi Jezeli macie jakies uwagi bardzo prosze o porade co dwie glowy to nie jedna
  10. LIPA !!! A jusz myslalem ze go mam Miesko po upieczeniu trosze za slone i problem jak przed ostanim razem plamki zielonkawe plamki na guze i troszke na dole zaczyna mnie to :devil: wkurzac niemoge dojsc do dobrego sposobu na to peklowanie :grin: ale nie poddam sie. rzecz w tym ze za kazdym razem cos innego oj jusz chyba z 6 schabow robilem i zawsze cos
  11. Dzięki wielkie jak czytałem ten mój pierwszy post to sam nie rozumiałem za bardzo oco chodzi ale mniejsza z tym puzno było. Ostatni mój wyrób wlozylem do solanki. Po 2 dniach moczenia sie schabiku nastrzyknolem go ile tylko wlazło i spowrotem do solanki na następne 2 dni potem nockę cala ociekało i do pieca. Kolor wspaniały!!! Smak chyba troszkę zbyt intensywny nie przesolony ale chyba przyprawy troszkę za bardzo przeszły Tak ze myślę ze skrócę troszkę czas moczenia i powinno być ok Idę wlasnie nastrzykiwać następny ale ten mocze tylko 2 dni przed nastrzyknięciem i teraz po nastrzyknięciu wloze go do solanki spowrotem tylko na kolo 12 godzin i do pieca dam znać jak ten wyszedł jutro
  12. dzieki za link jak zawsze bardzo pomocny pieke schabik jak narazie idze jak po grudzie ale mysle ze czeba czasu i bedzie ok
  13. Dzieki Marcinie ale Wszystko ok ale moze ja niekumam nic a nic Mieszanka peklujaca ok rozumie Sterzenie solanki w % jak to obliczyc czeba by bylo miec jakis instrument do tego?? Ilosc solanki ok czyli jezeli mam 10 kilo miesa nastrzykuje tylko 20 - 30 gramy Tylko 2 - 3 razy nastrzyknac schab caly wtedy chyba czeba by bylo go podlugosci ? Jak dlugo wiec po nastrzyknieciu czekac z pieczeniem jezeli on nie jest zanuzony w wodzie Suszenie???
  14. Pekluje nastrzykowo a raczej prubuje peklowac nastrzykowo ale nie moge zabardzo uzyskac dobrego produktu (schab pieczony). Robilem kilka razy i zakazdymn problem jakis inny. Jak dlugo po nastrzykiwaniu powinienem czekac z pieczeniem i jak rozumiec suszenie ja zostawiam schab na tacy tak zeby solanak ktura ma uciec uciekla z niego. Jeszce jedno nastrzykiwalem schab co jakies 4-5 cm od gury igla znaczy wpoprzeg i wzdluz i po pieczeniu nie calkiem zlapalo sa dziwne miejsca od gury do dolu (a nie koleczko w srodku) innego koloru (zielonkawe). Jeszce jedna sprawa co do ilosci solanki zrobilem solanke jak na 10 kilogramow miesa chodz schabik mial okolo 5 kilo ale pszeciesz wstrzyknolem tylko mala czesc tej solanki jak liczyc ilosc solankai do nastrzykiwania pszeciesz nie wiemy ile mieso pszyjmie jej , ja nastrzykuje asz schabik napecznieje i jusz wylewa sie solanka z niego. Apropo wczesniejeszego pytania ile razy nastrzykiwac ja tylko raz ile czekac pszed pieczeniem. Moze ktos robi taki schabik pieczony szukalem pszepisu ale nie znalazlem nigdzie jak by ktos wiedzal jak od poczatku do konca to uczynic bardzo bylbym dzwieczny. Pszepis Maxella na solanke znakomity smak miesa jest bardzo dobry.
  15. Bardzo pilnie poczebuje pszepisu na schab pieczony z ziolami z gury dziekuje
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.