Skocz do zawartości

kornelia

Użytkownicy
  • Postów

    36
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia kornelia

Poszukiwacz

Poszukiwacz (4/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. kornelia

    Nutrie na różne sposoby

    W Polnutrze za 1kg nutrii trzeba zapłacić 6zł.Należy wcześniej się umówić ,ile się tego chce i oni przygotują.
  2. kornelia

    Nutrie na różne sposoby

    Znalazłam następujące punkty sprzedaży w Wielkopolsce: Firma BOROWCZYK Gostyń tel.0048 65 572 03 25 Ferma URBANIAK Stęszew ul.Bukowska 18 tel.061 813 4346 Ferma BIEDZIAK Pniewy ul Wroniecka 33 tel.061 2910387 Sklep WIGA Poznań ul.Sikorskiego 6 tel.061 833255 POLNUTR Rakoniewice ul.Starowolsztyska tel.061 4441 201
  3. kornelia

    Nutrie na różne sposoby

    Jutro spróbuję.
  4. kornelia

    Nutrie na różne sposoby

    A nuterek pieczony w piekarniku z ziołami i czosnkiem i ten pyszny brązowy sos...mniam,mniam.
  5. kornelia

    Bułczanka

    Bułczanka: -1 cała głowa i 2 ogony wieprzowe[powycinałam tłuszcz i odrzuciłam] -0,5kg nerek i 0,5 serc wieprzowych W sumie powinno być na czysto 2 kg masy mięsnej. -1kg bułek ale nie tych bagietkowych[nadmuchanych] tylko normalnych -100gram krwi suszonej -4cebule -sól,majeranek,pieprz,ziele ang.,liście laurowe -jelita wieprzowe Głowę i ogony ugotować do miekkości w osolonej wodzie z dodatkiem ziela ang. i liści laurowych .W drugim garnku ugotować serca i nerki.Nerki przed ugotowaniem oczyścić z kanalików i raz odgotować[inaczej będą cuchnąć]. Cebule podsmażyć i udusić do miękkości na patelni z dodatkiem 1 łyżeczki smalcu. Wszystko razem zmielić jeden raz przez sitko do maku. Dodać 4 garście majeranku,1łyżkę soli, 1łyżkę pieprzu,1łyżeczkę mielonego ziela ang. Ale ilość przypraw to kwestia indywidualnych upodobań. Dobrze wszystko wymieszać. Bułkę pokroić na kawałki o wielkości ok.1,5cm.Pozwolić jej trochę obeschnąć. 100gram krwi rozpuścić w 1 litrze letniego rosołu spod mięsa.Zalać bułkę krwią lekko wymieszać i odstawić na pół godz. Połączyć masę z bułkami aż wszystko będzie czerwone.Nie rozduszać specjalnie bułek, część powinna zostać w kawałkach.Odstawić na pół godziny.Jeżeli zrobi się za gęste dodać rosołu.To jest luźniejsze niż mięso na kiełbasy.Ewentualnie jeszcze doprawić. Jelita napełniać bardzo luźno bo bułka napęcznieje.Najlepiej robić w wianuszki po 4 sztuki. Rosół spod mięsa zmieszać na pół z przegotowaną wodą.Do ledwo mrugającego rosołu wkładać bułczanki i od razu zmniejszyć ogień na malutki.Parzyć 20 minut.Wyjmować ostrożnie i wkładać do miski ,nie wieszać.Miskę nakryć ręcznikiem,zostawić do ostudzenia. Smacznego.
  6. kornelia

    Bułczanka

    Teraz robiąc specjalnie zapamiętałam dokładny przepis.Jeśli są zainteresowani ,mogę podać.
  7. kornelia

    Nutrie na różne sposoby

    Wiele razy wykorzystywaliśmy nutrie.To zdrowe i chude mięso.Dodawaliśmy do kiełbas zamiast wołowiny.Z nutrii wychodzą świetne pasztety.Mięso przed upieczeniem należy wymoczyć w wodzie z octem-będzie kruche i bielutkie. Z płatów brzusznych robiłam roladki. Jeżeli hodowca jest porządny to zedrze idealnie skórę z błonami.W przeciwnym razie musimy sami błony usunąć co jest bardzo mozolnym zajęciem.Fantastyczna jest wątróbka smażona bez panierki tylko z ziołami.Mięso jest w smaku lekko słodkie więc dobrze mu robi dodatek czosnku i dużo majeranku.Wiele lat jedliśmy nutrie ,były stosunkowo tanie Teraz poznikały a ceny zrobiły się horrendalne.W dodatku sprzedają je z błonami, żeby zwiększyć wagę tuszy.Marzy mi się pieczony nuterek i ten wspaniały zapach.Można robić kiełbasę z samej nutrii z podgardlem wieprzowym.
  8. kornelia

    Bułczanka

    Hej Oli,toż to my prawie sąsiedzi."Prawie za winklem jeno hajda i już na na miejscu." Mów mi szybko czy masz wędzarnię to może podskoczę do Ciebie z szyneczką i się przyłączę.My kiedyś wędziliśmy w bece na podwórzu ale teraz tyle samochodów stoi, że nie ma gdzie się ruszyć.A bułczankę właśnie z gara wyjmuję,świetnie wyszła.Mniam,mniam.Pozdrowionka.
  9. kornelia

    Bułczanka

    U nas to z bułką to bułczanka,to z kaszą to kaszok a wątrobianka to leberka. Jak widzę u każdego inaczej,no i fajnie ,przynajmniej jest wesoło.
  10. Dziękuję za dalsze porady.No może przesadziłam ,że wszyscy-trzech na czterech.
  11. kornelia

    Bułczanka

    Pochodzę z Opalenicy a mieszkam w Nowym Tomyślu, tj,60km od Poznania na trasie Poznań-Rzepin.Jestem poznańską pyrą z pokolenia na pokolenie.
  12. Dzięki serdeczne ,złożę raport jak się udało.
  13. Kupiłam sobie szynkowar na Allegro i lada dzień ma nadejść.Chciałabym zrobić sobie taką kiełbaskę.Czy mogę ją zrobić z indyka? Czy mogę użyć zwykłej soli zamiast peklosoli bo od niej mamy wszyscy w domu paskudną alergię w postaci bąbli.Wiem,że wtedy będzie szara ale czy smak bardzo się zmieni? Tylko proszę, nie mówcie,że od tej ilości peklosoli nikt nie umrze.Szczerze mówiąc właśnie przyszłam tutaj aby znależć coś po czym nie będziemy drapać się jak oszalali.Ale czytam i czytam ,i widzę że chyba ciężko będzie.Czy ktoś pomoże zdechlakom?
  14. kornelia

    Bułczanka

    Tak, daję krew ale tyle żeby zabarwiło a nie pływało bo jak tego za dużo to trochę obrzydliwe mi się wydaje.
  15. kornelia

    Bułczanka

    Trudno mi podac konkretny przepis bo u nas w domu robiło się to na oko i do smaku .Gotuje głowy i ogny wieprzowe , serca i nerki .Bułkę kroje wyłącznie w kostke bo tarta to tylko w kupnych bułczankach .Z przypraw : sol , ziele angielskie, pieprz i majeranek . Bułkę zalewa się letnim rosołem spod mięsa .Proporcje które bierzemy to mniej więcej 3 kg masy mięsnej na półtora kg bułki .Obawiam się że zbyt wiele nie pomogłam bardzo mi przykro .Pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.