Witam
Ten nauczyciel technolog powiedział prawdę.... gdyż do wyprodukowania kiełbasy polskiej surowej wędzonej jak frankfuterek kluczowe znaczenie ma użycie mięsa świeżego prosto z rozbioru nie peklowanego wcześniej ,najlepiej z szynki i boczku.
Najlepsza zaznaczam dostępna w całej Polsce kiełbasa Polska wedzona jest dostępna w sieci Stokrot...producentem jest firma Kier- ja ją jem jak metkę czy meetwurst na surowo zawsze jest wysoka jakość,ale są firmy na Śląsku co robią lepsze😀
Dawno temu pracowałem w firmie już nie istniejącego zakładu w Gostyni Heńka Serafina na dziale wędzarni gdzie robili jedną z najlepszych kiełbas polskich jak frankfuterek , cały knif polegał na tym aby dobrze wędlinę dogrzać odparować przed puszczeniem dymu ja to robiłem w dwóch trzech cyklach,w trakcie tego wędlina się dopeklowywała w trakcie wędzenia,nie można było doprowadzić do przegrzania farszu gdyż wtedy batony robiły się sztywne i twarde/denaturacja białka/, Polska wedzona powinna mieć miękką jadalną osłonkę i miękki farsz charakterystyczny tzw.włos, jeżeli się przeciągnie i suszy batony osłonka wyjdzie twarda jak na byku.nie będę się tu rozpisywał na temat wędzenia ponieważ trochę obala znane ogólnie metody.
Przy okazji podam prosty przepis na szybkie aromatyczne tzw.duszonki z patelni:ziemniaki surowe kroimy w małe plasterki kostkę , cebulę w piórka obsmazamy dodając łyżkę smalcu,dajemy sól pieprz papryki słodkiej trochu i szczyptę cukru,jak jesteśmy w połowie opiekania dodaje kiełbasę polską wędzoną pokrojoną na plasterki i dopiekamy jak chcemy, Smoki zapach i smak obłęd po prostu bajonet ten zapach wędzonej kiełbasy teraz czuję.
Nie wiem czy na Śląsku kupię z firmy Gruta tą kiełbasę,ale chętnie skosztuje jak zdobędę
Okejas kończę muszę działać.
Smoki 3-majcie się.
Myślę Buz że coś tam coś tam podpowiedziałem Tobie
Karramba caracho & whisky 🤪