Skocz do zawartości

QUBUS

Użytkownicy
  • Postów

    52
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    KATOWICE

Osiągnięcia QUBUS

Wpółtwórca

Wpółtwórca (5/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Długo mnie tu nie było. Nie znalazłem konkretnej odpowiedzi więc pytam: czy do wędzenia TYLKO W DYMIE ZIMNYM mogę użyć czystej beczki po sokach, czyli pomalowanej od środka? Czy jednak muszę ja wypalić?
  2. QUBUS

    Kiełbasa krusząca się

    bardzo dziekuje za pomoc. Poeksperymentuje zatem
  3. Będąć w Beskidzie Niskim , w Usciu Gorlickim od obwoźnego pana sprzedającego różne mięsiwa nabyłem w drodze kupna kiełbasę. Była bardzo dobra i się kruszyla po przegryzieniu, czyli nie była taka sklejona, że jak się przetnie to wszystko sie trzyma , jest równo i ładnie. Czy moglbym Was prosic o wskazówki jak zrobić właśnie taką krucha kiełbase by po uwędzieniu ona sie kruszyła? Zawsze mi wychodzi taka dokładnie zlepiona, jest bardzo dobra ale to nie to samo. Pognałem potem samochodem by sie pana zapytac ale już pojechał
  4. QUBUS

    Dymogenerator

    właśnie chyba prze ogarniam temat i stad problemy bo za bardzo kombinuje Ty mi podałeś rozwiązanie made by Roger. Ok, ja to rozumiem ale nie o to pytam. W tej rurce dymowej w części, która znajduje się w walcu na zrębki test podłużny otwór. Zakładam , ze ta rurka dymowa dochodzi do przeciwnej ścianki rury na zrębki. No i pytam o ten podłużny otwór jaki on ma mieć wymiar i czy ma być skierowany w dół czy do góry. A drugie pytanie odnosi się do patentu Dymbox. Jeśli rurkę z powietrza wkładamy w rurkę dymowa ich sposobem czyli równolegle to na jaka głębokość? ok, doczytałem , ze ścięcie rury dymowej jest od dołu by uniemożliwić jej zasypanie, jest to logiczne ale wolałem o to zapytać. Czyli pytanie pierwsze mamy z głowy.
  5. QUBUS

    Dymogenerator

    odgrzeje trochę kotleta.Jednej rzeczy nie rozumiem. zakładam, ze rurkę dymowa zrobię o średnicy 1 cal. Wsadzam ja w rurę na zrębki tak by dotykała przeciwnej ściany. No i teraz mam dwa pytania: 1 - jak duży ma być otwór w tej rurce dymowej, w którym miejscu i czy ma patrzeć w gore czy w dół? 2 - wężyk z powietrzem mam wsadzić w te rurkę dymowa? jak głęboko przy założeniu , ze średnica rury na zrębki wynosi ok 90 mm?
  6. Kupie a raczej potrzebuje książkę Zbigniewa Prokopczuka "Przysmaki wiejskiej masarni" Czy ktoś mógłby mi pomóc?
  7. Czy ktoś z Was robił w garnku rzymskim chleb przy użyciu drożdży instant lub świeżych ? Kopalem po forum, ale znalazłem, tylko przepis na chleb na zakwasie, a zakwas to dla mnie jednak problem.
  8. wyszlo doskonale. pachnie, soczyste, wspanialy smak.
  9. mieso zatopione. Chyba jest w miare dobrej jakosc bo kot byl zadowolony i dosyc lapczywie zjadl probki. Zapekluje , uwedze, zgodnie z przepisem i po wyjeciu z wedzarni moge to zjesc? czy do lodowki i na drugi dzien? nie musze tego sparzyc, gotowac?
  10. ooo, super pomysl mam teraz w rece sól peklową firmy Prymat. 50 g oni proponuja rozpuscic w 0,5 litra wody i tym zalac 2,5 kg miesa tak wiec jakbym to wczesniej przeczytal to bym pytania nie zadal. prosze sie na mnie nie denerwowac :blush:
  11. no ok, prawo Archimedesa jak najbardziej, juz wzialem na to poprawke przed zadaniem pytania. Jak tak ma byc to ok, zaczynam dopiero stad wole wczesniej wyjasnic watpliwosci.
  12. mam pytanie po przeczytaniu ponizszego przepisu: http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki/1581-szynka-surowa-wedzona-demon-a Pytanie dotyczy solanki. Jak kg szynki mam moczyc w 0,4 litra solanki? przeciez to nawet nie zakryje polowy tej szynki? pytanie drugie: czy jesli uzyje 0,8 litra wody to mam uzyc 124 g peklosoli? Ja bardzo przepraszam, jesli moje pytania granicza z debilizmem ale nie chcial bym wywalac miesa na smietnik.
  13. a ja dzisiaj zrobilem zolty serek i calkiem fajnie wyszedl, chociaz sam ser nie byl za dobry. Musze wymyslec jaki zolty ser kupowac i go wsadzac do wedzarni.
  14. moje sie wogole nie krusza. Stawiam na to, ze masz za niska temperature. Ja wyjmuje z wedzarni , zawijam w sreberko i wkladam do lodowki tak na 3-4 godziny. No i dopiero wtedy to jest to, zaraz po wyjeciu z wedzarni to sie do niczego nie nadaje. Miekkie i kruche.
  15. uhm, ok, a ile czasu w wedzarce i w jakiej temperaturze? ja wczoraj zrobilem dwie wersje. wersja pierwsza - twarog poltlusty z targu w bloku, obtoczylem w przyprawach , wsadzilem do siatki i do wedzarni. wersja druga - ten sam twarog, obtoczony i do siatki i na 12 h do solanki. solanka 8% 3 h w wedzarni, temperatura ok 80 stopni. wynik: wersja pierwsza - papier, bez smaku, skorka prawie spalona wersja duga - doskonaly, lekko szkrzypi przy nagryzaniu, slonosc idealna, pachnacy.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.