Skocz do zawartości

anem5

Użytkownicy
  • Postów

    36
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Ostrowiec Św.
  • Zainteresowania
    wędzoneczki

Osiągnięcia anem5

Poszukiwacz

Poszukiwacz (4/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Więc i tak nie ma takiej żywności która byłaby w 100% zdrowa to jeśli już trzeba jeść niezdrową żywność to niech chociaż będzie smaczna. pozdrawiam :lol: :lol: :lol:
  2. Dobry pomysł z tą wyciągarką obroty nieduże myślę że nawet mi uda sie jakoś podpiąć do maszynki. Dziękuje za pomoc pozdrawiam
  3. TOSHIBA dziękuje za pomoc jeszcze trochę poszukam może znajdę coś odpowiedniejszego. Pozdrawiam
  4. Witam jestem właśnie w trakcie robienia elektrycznego napędu do maszynki alfa 32 na allegro właśnie znalazłem dwa motoreduktory jednofazowe (bo trójfazowego prądu niestety nie mam) i niewiem bo za bardzo się na tym nie znam który z nich byłby lepszy do tego celu. Podaje linki i proszę o pomoc http://www.allegro.pl/item351136407_motoreduktor_0_25kw_1_faz_na_wyjsciu_60_obr_min.html http://www.allegro.pl/item348929794_motoreduktor_silnik_pradu_stalego_250w_155obr.html Pozdrawiam serdecznie całą zadymiarską brać
  5. W piątek spróbuje w moim chlebowcu :grin: już nie mogę sie doczekać. Tylko muszę zrobić większą ilość bo rodzinka z daleka przyjeżdża.
  6. A czy może ktoś próbował takie bułeczki zrobić w piecu chlebowym?
  7. Witam Po wielu degustacjach próbowaniach smakowaniach doszliśmy z żoną do wniosku że kiełbaska jest upieczona a jest po prostu bardziej wilgotna, soczysta i może dlatego sprawiała wrażenie niedopieczonej w porównaniu do parzonych które są bardziej suche. Sparzyłem kawałek kiełbaski i rzeczywiście zrobił się suchszy. I tu mi się nasunęła taka myśl kiedyś na forum był temat odnośnie suchej szynki a gdyby tak upiekł szynkę w gorącym dymie może by była też bardziej soczysta a może ktoś próbował i może podzielić się swoimi spostrzeżeniami. A może to przypadek co do tej soczystości :o .
  8. Nie wiem o co chodzi z tą denaturacja ale w przekroju kiełbaska wygląda tak samo w środku jak i przy osłonce.
  9. Witam mam pytanko wczoraj wędziłem kiełbaskę wędziła się w sumie 4 godziny ostatnie 45 min w dymie gorącym zakres od 80 do 90 stopni. Na ciepło po wyjęciu z wędzarni była super znaczy nie surowa dzisiaj jakby trochę surowawa się wydaje miejscami tak troszkę inna niż parzona i nie wiem czy taka powinna być bo pierwszy raz robiłem pieczoną a nie parzoną i tu moje pytanie czy ewentualnie dzisiaj mogę ją sparzyć. pozdrawiam
  10. Tak wydaje mi sie że można ja raz w wędzarni - beczce osiągnąłem 140 stopni ale to wynikło z mojej nieuwagi ale szybko zmniejszyłem temperaturę. Nawet myślałem w tym roku jak się ociepli upiec kurczaka w takiej beczce w wysokiej temperaturze. Pozdrawiam
  11. No nic przy następnym wędzeniu za eksperymentuje jedną szynkę na chwile wrzucę do wrzątku a pozostałe zrobię normalnie (tylko do obsuszania się przyłożę). Gienek ale jeśli przed wędzeniem parzysz to później jeszcze raz? Pozdrawiam
  12. No troche mi sie rozjaśniło co do parzenia także jeszcze osuszanie przed wędzeniem muszę poprawić i myśle że następna szyneczka wyjdzie super na pewno się pochwale. :grin:
  13. Robiłem zgodnie z akademią dziadka ale szynka miała temp w środku poniżej 70 stopni i trochę dłużej ja potrzymałem aby osiągnęła 72 stopnie i nie wiem czy byłaby dobra jeżeli bym ją wyjął wcześniej czy niedoparzona?
  14. Witam Niedawno bo na święta zrobiłem kiełbaske, szyneczke, salcesonik i kiszkę w moim menu znalazł się również boczek nadziewany. Kiełbasa, szynka, oraz boczek zrobiony według wskazówek Dziadka (akademia dla początkujących) natomiast pozostałe podrobowe zaczerpnięte od znajomych. Wszystko wyszło pychotka z małymi mankamentami ale jak na początek to myślę że nieźle. W trakcie tej jakże przyjemnej pracy nasunęło mi się kilaka pytań i prosił bym aby ktoś rozwiał moje wątpliwości: Co ma wpływ na soczystość szynki, czy jest to peklowanie, prawidłowe osuszenie przed wędzeniem właściwym czy może sposób parzenia? Tu chciałbym nadmienić że jak poprzednim razem wędziłem to wyszła mi bardzo sucha ale peklowałem na oko i z tego co później doczytałem to solanka była za słaba. czy to mógł być powód? Druga rzecz o jaka chciałbym zapytać to o parzenie szynek ile sie powinno parzyć czy określony czas czyli około 50 min na 1 kg czy może do uzyskania odpowiedniej temp. wewnątrz szynki? A oto moje wyroby: http://images32.fotosik.pl/100/6fcdf5a1532e6a41m.jpg Pozdrawiam
  15. anem5

    pilne

    Dziekuje
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.