Wczoraj zrobiłem twaróg wedlug tego przepisu : Serek ziarnisty Cottage (wiejski, z chałupy) Surowiec: 1. 5 l. świeżego mleka po udoju 2. Pół szklanki zakwasu mezofilnego (kwaśna śmietana, kefir, mleko zsiadłe. Uwaga: jogurt-nie!) 3. Podpuszczka w ilości potrzebnej do uzyskania skrzepu po 20 godzinach w temperaturze 20 st. C. Wykonanie: 1. Wymieszać, najlepiej miotełką, mleko z zakwasem – dwie minuty. 2. Dodać rozpuszczoną podpuszczkę i mieszać nie dłużej niż dwie minuty. 3. Przykryć naczynie i zostawić w całkowitym spokoju na 20 godzin w temperaturze 20-21st.C. Mleko może skrzepnąć wcześniej ale całkowity czas potrzebny jest do wstępnego zakwaszenia mleka. 4. Pokroić skrzep na kostkę 1,5x1,5cm 5. Robimy przerwę 15 min. aby ziarno się wzmocniło. 6. Dalej rozdrabniamy skrzep do wielkości grochu. Odczekamy, aż ser opadnie. Wtedy odczerpujemy serwatkę z góry i uzupełniamy ciepłą wodą. 7. W ciągu 30 minut podnosimy temperaturę do 43 st.C. W tej temperaturze trzymamy skrzep dalszych 45 min często mieszając. Należy utrzymywać go w rozdrobnieniu, jednak serwatka z wodą nie może zmętnieć. W międzyczasie robimy następną wymianę płynu na ciepłą wodę w temp. 43 st. To jest proces płukania ziarna wodą. 8. Odcedzamy ziarno na sicie wyłożonym chustą 5 minut i natychmiast potem wkładamy do wody z lodem na trzy minuty. Jest to hartowanie ziarna. 9. Po odcedzeniu możemy ziarno serowe lekko osolić lub zostawić słodkie. Przekładamy do miski i do lodówki. Ziarna nie powinny być sklejone tylko pojedyncze i sprężyste. Dopiero przed jedzeniem możemy polać serek śmietaną. Dlaczego? Ponieważ w serze jest nadal aktywna podpuszczka, która doprowadziłaby do nieapetycznego zwarzenia śmietany. W serkach przemysłowych Cottage enzym podpuszczki jest zneutralizowany i dlatego serek może być sprzedawany jest jako ziarno w śmietanie. Wyszedł idealnie . Jeszcze raz dziękuje za pomoc koledze riccardo47 . Twraz wiem że potrafię coś jeszcze . Pozdrawiam wszystkich forumowiczów . Chris