Skocz do zawartości

ChrisG

Użytkownicy
  • Postów

    46
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O ChrisG

  • Urodziny 23.02.1971

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Chicago ( Rafalowka woj. Podlaskie Poland )

Kontakt

  • Skype
    kc9glf

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia ChrisG

Wpółtwórca

Wpółtwórca (5/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Wczoraj zrobiłem twaróg wedlug tego przepisu : Serek ziarnisty Cottage (wiejski, z chałupy) Surowiec: 1. 5 l. świeżego mleka po udoju 2. Pół szklanki zakwasu mezofilnego (kwaśna śmietana, kefir, mleko zsiadłe. Uwaga: jogurt-nie!) 3. Podpuszczka w ilości potrzebnej do uzyskania skrzepu po 20 godzinach w temperaturze 20 st. C. Wykonanie: 1. Wymieszać, najlepiej miotełką, mleko z zakwasem – dwie minuty. 2. Dodać rozpuszczoną podpuszczkę i mieszać nie dłużej niż dwie minuty. 3. Przykryć naczynie i zostawić w całkowitym spokoju na 20 godzin w temperaturze 20-21st.C. Mleko może skrzepnąć wcześniej ale całkowity czas potrzebny jest do wstępnego zakwaszenia mleka. 4. Pokroić skrzep na kostkę 1,5x1,5cm 5. Robimy przerwę 15 min. aby ziarno się wzmocniło. 6. Dalej rozdrabniamy skrzep do wielkości grochu. Odczekamy, aż ser opadnie. Wtedy odczerpujemy serwatkę z góry i uzupełniamy ciepłą wodą. 7. W ciągu 30 minut podnosimy temperaturę do 43 st.C. W tej temperaturze trzymamy skrzep dalszych 45 min często mieszając. Należy utrzymywać go w rozdrobnieniu, jednak serwatka z wodą nie może zmętnieć. W międzyczasie robimy następną wymianę płynu na ciepłą wodę w temp. 43 st. To jest proces płukania ziarna wodą. 8. Odcedzamy ziarno na sicie wyłożonym chustą 5 minut i natychmiast potem wkładamy do wody z lodem na trzy minuty. Jest to hartowanie ziarna. 9. Po odcedzeniu możemy ziarno serowe lekko osolić lub zostawić słodkie. Przekładamy do miski i do lodówki. Ziarna nie powinny być sklejone tylko pojedyncze i sprężyste. Dopiero przed jedzeniem możemy polać serek śmietaną. Dlaczego? Ponieważ w serze jest nadal aktywna podpuszczka, która doprowadziłaby do nieapetycznego zwarzenia śmietany. W serkach przemysłowych Cottage enzym podpuszczki jest zneutralizowany i dlatego serek może być sprzedawany jest jako ziarno w śmietanie. Wyszedł idealnie . Jeszcze raz dziękuje za pomoc koledze riccardo47 . Twraz wiem że potrafię coś jeszcze . Pozdrawiam wszystkich forumowiczów . Chris
  2. Witam wszystkich . Chciałbym na ramach forum podziękować koledze riccardo47 za pomoc . Dzięki niemu udało mi się zrobić pierwszy ser podpuszczkowy . Próbowałem swoich sił w produkcji sera wcześniej ale ze względu na niedostępność świerzego mleka w Chicago skutki były marne . Jedynym serkiem który w miarę mi wychodził to ricotta . Wczoraj też z pozostałej serwatki zrobilem ten serek . Jeszcze raz dziękuje kolego riccardo 47 .
  3. Mam troche mleka prosto od krowy i chcę zrobić ser podpuszczkowy . Szukam niewielkiej ilości jak na poczatek .
  4. Witam wszystkich forumowiczów . Tak jak w temacie mam pytanie o możliwość nabycia droga kupna podpószczki . Wiem że można zamówić na allegro ale może jest miejsce w Białymstoku lub okolicach gdze dostane ja bezpośrednio .
  5. ChrisG

    Praca i życie w USA..

    :shock: :shock: :shock: Znasz to z opowieści kolegów, czy z własnych doświadczeń. Najwięcej wiedzą ci co słyszeli .
  6. ChrisG

    Praca i życie w USA..

    Język Język Język .To podstawa . Jeżeli tylko ma wizę turystyczną to cieńko to widzę . Pozdrawiam .
  7. Witam serdecznie . Osobiście używam 8 gr na 1 lb mięsa . Taki trochę mieszany system :grin: . Nie wiem jak w innych miastach ale w Chicago można tez kupic polską peklosól .Sprzedawana jest w polonijnych sklepach z żywnoscią w charakterystycznych różowych opakowaniach ze swinką . Też dość często jej używam do swoich wyrobów . Pozdrawiam .
  8. ChrisG

    Nadziewarki ręczne.

    Witam serdecznie . Ja używam tę nadziewarkę http://www.northerntool.com/shop/tools/product_200449319_200449319 Jestem z niej bardzo zadowolony i powiem że niejedną kiełbasę już przeżyla.Jak do tej pory spisuje się niezawodnie . Naprawdę polecam . A sądząc po kursie $ to jest też nieco tańsza od tych z Allegro.
  9. Dokladnie jest tak samo za kalużą . Wlasciwie opieram sie tylko na tłuszczyku z brzuszka . A i to tak cieńko cieńko .
  10. A no chyba ze tak . Pozdrawiam serdecznie
  11. Pewnie ci chodzi o pork belly fat lub po prostu pork belly . Jak prosiles o pork back fat to chlopaki pewnie nie wiedzieli o co chodzi .
  12. ChrisG

    Dowcipy

    Kto Ludowi Ukradl Baleron Odpowie Wam Edzio Edzio Wam Odpowiada Baleron Ukradl Ludowi Komunizm
  13. ChrisG

    Sąsiedzka pomoc

    to chyba raczej powinieneś na anglojęzycznym forum napisać . Choć było i na naszej wersji językowej parę osób z USA poszukaj zapytaj na PW . Ja na przykład dzięki uprzejmości @ligawy mam czosnek słoniowy .Wielkie dzięki Nie trzeba na anglojezycznym . Przeciez juz pisalem ze jestem za :smile:
  14. ChrisG

    Sąsiedzka pomoc

    No ta ja tez jestem za .
  15. A ja to robie tak. Dzien przed robieniem zaczynu wyjmuje zakwas z lodowki i dosypuje lyzke stolowa maki zytniej ,mieszam i zostawiam na noc w temperaturze pokojowej. Na dzien nastepny biore kubek ( okolo 300 ml) zakwasu a niedobor uzupelniam taka sama iloscia maki . Mieszam ,dodaje troche wody i odstawiam na 24 godziny. Po tym czasie wstawiam do lodowki i zakwas czeka na nastepny czas kiedy mam zamiar upiec chleb. ( okolo 5 dni). Do zakwasu ( kubek okolo 300ml.) dodaje dwa takie same kubki maki przennej.Dodaje troche wody ,mieszam i zostawiam na 24 godziny. Po tym czasie dodaje : 4 kubki maki przennej chlebowej 1 lyzke stolowa soli 1 lyzke stolowa brazowego cukru rozpuszczonego w kubku cieplej wody garsc nasion sezamu. 1 lyzke oliwy z oliwek Wszystko mieszam i odstawiam na 1 godzine. Po tym czasie miesza jeszcze raz az ciasto bedzie sprezyste.Powinno byc wilgotne i lepkie zarazem.Po nastepnej godzinie mieszam jeszcze raz i wykladam do form . Z tej ilosci maki wychodza 3 bochenki. Spryskuje oliwa z wierzchu i odstawiam do wyrosniecia . Nagrzewam piekarnik do 200 st. C wkladam pojemnik z woda i pieke chleb okolo 50 minut.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.