Skocz do zawartości

lux

Użytkownicy
  • Postów

    45
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Zabrzeg
  • Zainteresowania
    swojskie jadło i napitki :), żeglarstwo, snowboard, motocykle

Osiągnięcia lux

Wpółtwórca

Wpółtwórca (5/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. lux

    Halloween

    Witam, kol. Małgoś z ust mi wyjeła o tych Dziadach A.Mickiewicza. Na szczęście mamy wolny kraj i wolnych ludzi. Niezależnie od tradycji każdy i tak może robić to na co ma ochotę. Poza tym tradycje są zmienne, czy my od zawsze mieliśmy tą samą wiarę, te same tradycje, obrzędy? Osobiście Halloween jak i Wszystkich Świętych jest mi obojętne, a na groby swoich bliskich chodzę dużo częściej niż tylko raz do roku.
  2. lux

    Jubileusz portalu

    Witam, proponuję jubileuszową książkę ze zbiorem najpopulraniejszych przepisów, tabelą peklowania itp. Chętnie pomógłbym w optymalizacji druku takiej książki z racji zawodu
  3. Witaj, ładna kiełbaska. Mógłbyś podać na jakis sitkach przeleciałeś poszczególne surowce? Jakiś skrót procesu produkcji?
  4. Od kilku lat jestem związany z poligrafią, znam kilka dobrych drukarń cyfrowych, które takie plakaty są w stanie wykonać w dobrej jakości (łatwo coś znaleźć w sieci). Konieczny jest tylko plik źródłowy również w dobrej jakości/rozdzielczości. Druk cyfrowy wychodzi korzystnie cenowo już od 1 szt. ale im większy nakład tym taniej. Na poziomie 800-1000 szt. lepiej przejść już na druk offsetowy.
  5. lux

    Dynia

    Ja też kilka dni temu rozkroiłem ostatnią moją dynię. Duża byłą więc część na przecier do słoika, chutney do mięska i wędlin oraz część do zjedzenia na już. W ruch poszła zupa z dyni z gałką muszkatołową, ciasto drożdżowe z dyni oraz surówka z dyni.
  6. Dwa serki zostawiam w lodówce w misce na podstawce bez przykrycia, natomiast dwa na próbę zostawiam w chłodnej piwnicy w ten sam sposób co w lodówce tylko przykryte gazą. Chcę sprawdzić jak będą dojrzewać w moich warunkach w piwnicy.
  7. Witajcie, ja także pochwalę się moją wczorajszą produkcją. Przerobiłem 20l wiejskiego mleka i wyszło to co na zdjęciach. Wygląd nieoryginalny, robiłem kilka smaków i stąd użyte mniejsze sitka jakie były pod ręką. Zrobiłem naturalny, z czosnkiem niedźwiedzim, czarnuszką i papryczką chili. Serki już po odciekaniu i soleniu. Teraz pójdą do piwniczki do dalszego dojrzewania. Z serwatki zrobiłem jeszcze ricottę, wyszło jakieś 1,5 kg lekko ziołowego pysznego serka.
  8. Gatita czy mogłabyś się podzielić przepisem na węgierską zupę gulaszową? Zwłaszcza przepisem na kluseczki do niej. Jadłem jakiś czas temu w jednej restauracji podobną, bardzo mi smakowała, ale jak dotąd nie udało mi się smakowo do niej zbliżyć.
  9. lux

    Co macie dziś na obiad?

    U mnie dzisiaj "tatrzański kurczak" :grin: http://images42.fotosik.pl/650/3be1b3b0732079dbm.jpg
  10. Witajcie, ja robiłem kilka dni temu ketchup z przepisu kolegi Pedro: ketchup Wyszedł ciekawy w smaku, aczkolwiek zmieniłbym troszkę proporcje warzyw przy kolejnym wyrobie, mniej selera i pietruszki. Polecam także zrobić ajwar, bardzo smaczny.
  11. Kolejny artykuł na innym portalu, ale już bardzo okrojony. Cóż prawda w oczy kole... http://www.money.pl/gospodarka/wiadomo...
  12. lux

    Plastik i peklowanie

    Dziękuję za info. W takim razie zamawiam mięsko i biorę się do roboty. trzeba coś uwędzić do piwka, które mi już dojrzało :grin:
  13. lux

    Plastik i peklowanie

    Witam, podpinam się z moim pytaniem pod znaleziony temat. Otóż czy ktoś peklował mięsko w lodówce w pojemnikach które zwykle znajdują się na jej samym dole? Są to zwykle dwa takie duże wysuwane pojemniki. Wpadłem na taki pomysł żeby je wykorzystać przy peklowaniu. Więcej się zmieści niż do garnka który mógłbym dać na ich miejsce. Czy to bezpieczne? Takie pojemniki są przeznaczone do kontaktu z żywnością.
  14. Witam, co prawda już pora obiadu, ale ja na śniadanie dzisiaj zrobiłem świeżutki chleb żytni na zakwasie. Zjedliśmy go z krakowską podsuszaną :smile: http://img848.imageshack.us/img848/2192/dsc0217m.th.jpg
  15. lux

    Afera z solą

    Widzę, że koledzy nie śpią, też to dzisiaj przeczytałem i chciałem wrzucić na forum :smile: Niestety takie czasy, pieniądz goni pieniądz. Mamona jest stawiana ponad zdrowie i dobro ludzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.