Jest to przepis kolegi Marka z ŁKW ,,Wypróbowałem przepis na powidła śliwkowe jaki niedawno dostałem. Na dno garnka lub dużej patelni sypiemy warstwę cukru o grubości 4 do 5 mm. Następnie układamy na niej wydrylowane śliwki. Naczynie stawiamy na bardzo małym ogniu i trzymamy ok. 12 godzin bez pokrywki. W tym czasie nie mieszamy ! W efekcie otrzymujemy powidła z apetycznymi skórkami, a nie , jak w klasycznej wersji , jednorodne. Ilość śliwek i moc grzania ustalamy doświadczalnie wg upodobań co do słodkości i konsystencji. Przed nałożeniem do słoików należy delikatnie powidła wymieszać. Do śliwek można dodać różne rzeczy: imbir, kardamon, skórkę pomarańczową itd.'' Wypróbowałem i działa.Pod garnek czy patelnię dobrze jest podłożyć płytkę rozprowadzającą ciepło a śliwki układać w naczyniu skórkami w dół.Po usmażeniu można dodać frukto - żel - pektyny zagęszczające na bazie jabłek. polecam