Skocz do zawartości

Geronimo

Użytkownicy
  • Postów

    416
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Łódź-miasto

Osiągnięcia Geronimo

Wschodząca gwiazda

Wschodząca gwiazda (9/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Geronimo

    Zapal świecę

    Anulko - (*) .Babcie są takie Kochane.......
  2. Wygląda świetnie :-). Czy mógłbyś opisać jak wpłynęło na smak dwudniowe peklowanie w soku z kiszonej kapusty? pozdrawiam D.
  3. Iwonko - wszystkiego co najlepsze -100 lat w zdrowiu, szczęściu i pomyślności życzy Ci cały szczep Apaczów ;-) D.G.
  4. Dzięki Maxell ;-) Będę pewniejszy. Jumbo to jest taki pasztet bardziej do foremek niż słoików - kwestia późniejszego podania ;-) Dziękuję Wam bardzo za szybką poradę ;-) pozdrawiam G.
  5. Witajcie Nie miałem czasu poszukać, bo pewnie ta kwestia jest gdzieś wyjaśniona,ale do rzeczy. Zrobiła mi się zbyt duża ilość pasztetu (ok. 4 kg.) Upiekę może 2 lub 3 keksówki ale zastanawiam się co zrobić z pozostałą ilością. Można oczywiście upiec i zamrozić, ale czy nie byłoby lepiej gdybym zamroził przed upieczeniem w aluminiowych keksówkach, i po rozmrożeniu upiec? Myślę że ta kolejność ma przewagę nad zamrożeniem już upieczonych.Co o tym sądzicie? pozdrawiam Geronimo
  6. Geronimo

    Zapal świecę

    Wojtek -wiesz jak nam przykro.Niedawno zadzwoniła Maryla.Bardzo lubiłem Twoją Mamę.Była bardzo serdeczną ciepłą kobietą.To ,,była" brzmi strasznie......Trzymajcie się jakoś w miarę możliwości.Przekaż nasze wyrazy współczucia Andrzejowi.Zadzwonię do Ciebie. (*) (*) (*) Małgosia i Darek
  7. Geronimo

    Powidła

    Jest to przepis kolegi Marka z ŁKW ,,Wypróbowałem przepis na powidła śliwkowe jaki niedawno dostałem. Na dno garnka lub dużej patelni sypiemy warstwę cukru o grubości 4 do 5 mm. Następnie układamy na niej wydrylowane śliwki. Naczynie stawiamy na bardzo małym ogniu i trzymamy ok. 12 godzin bez pokrywki. W tym czasie nie mieszamy ! W efekcie otrzymujemy powidła z apetycznymi skórkami, a nie , jak w klasycznej wersji , jednorodne. Ilość śliwek i moc grzania ustalamy doświadczalnie wg upodobań co do słodkości i konsystencji. Przed nałożeniem do słoików należy delikatnie powidła wymieszać. Do śliwek można dodać różne rzeczy: imbir, kardamon, skórkę pomarańczową itd.'' Wypróbowałem i działa.Pod garnek czy patelnię dobrze jest podłożyć płytkę rozprowadzającą ciepło a śliwki układać w naczyniu skórkami w dół.Po usmażeniu można dodać frukto - żel - pektyny zagęszczające na bazie jabłek. polecam
  8. Geronimo

    Powidła

    Imho - zakrętka powinna być wysterylizowana,czysta, sucha i szczelna wobec tego argument uszczelniania jest imho -wątpliwy. Wobec tego jak powyższe warunki są spełnione, to efekt podciśnienia i tak występuje , a nakrętka pozostaje czysta. pozdrawiam
  9. Geronimo

    Zapal świecę

    Lubię książki Szymanderskiej (*) Szkoda że już nic nie napisze:-(
  10. Geronimo

    Powidła

    Co do przewracania słoiczków do góry dnem ,to też uważam że jest to bezsens.Zakrętki powinny być wygotowane ,osuszone , wobec tego argument niszczenia bakterii jest dość słaby. Natomiast odwracanie przy przetworach konserwowanych octem być może spowodować rdzewienie zakrętki jeśli jest troszkę uszkodzona. Tak uważam mimo iż niedawno sam przewracałem. pozdrawiam
  11. Kazik -mnóstwo zdrowia i szczęścia Bo jak Ty będziesz zdrowy i szczęśliwy to Krysia też, że o Rexie nie wspomnę pozdrawiam
  12. Faktem jest , iż Polacy mają problem z solą .
  13. Jak Petelscy kręcili ,,Ogniomistrza Kalenia" to zabrakło im ślepych nabojów do rkm-u.Wtedy jeden ze statystów zaproponował że on przyniesie takich skrzynkę, tyle że prawdziwych pozdrawiam
  14. Geronimo

    Zapal świecę

    (*) (*) (*) wyrazy współczucia ;-(
  15. Geronimo

    Łoś.

    Nie denerwuj się aż tak Henio bo nie masz racji i w Polsce łoś jest już od wielu lat zaliczony do zwierzyny łownej. Inna sprawa że obowiązuje moratorium na odstrzał łosia. Całkowitą ochroną to w parkach narodowych. http://wyborcza.biz/biznes/1,100969,14823041,Kilkunastu_rolnikow_wygralo_proces_o_odszkodowania.html http://www.tvp.pl/bialystok/aktualnosci/inne/trwa-wielkie-polowanie-na-losia/3418165
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.