Skocz do zawartości

basior_wol

Użytkownicy
  • Postów

    38
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia basior_wol

Wpółtwórca

Wpółtwórca (5/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam serdecznie forumowiczów posiadam i chcę sprzedać następujący asortyment :P : -aplikator do szynek (nierdzewny , przymocowany do płyty z tworzywa sztucznego ) -rękawicę stalową do wykrawania marki niroflex w rozmiarze l -książkę "Rzeźnictwo I Wędliniarstwo " autorstwa Franciszka Kładzia (bardzo ładnie wydana książka przez cech rzemiosł w Katowicach obita w skórę lub coś imitującego skórę w stanie idealnym , wydanie z 2006 r -książka "Technologia Przetwórstwa Mięsnego " cz 1 - Leszek Brochowski (trochę nieaktualna bo wydana w 1992 ale jako uzupełnienie pasuje idealnie ) -3 krótkie skrypty AR Poznań na temat konserw,ochrony środowiska w przemyśle mięsnym oraz o wędlinach surowych (każde po 60-70 stron) -oraz rarytas "Przepisy Wewnętrzne nr 17 " centrali przemysłu mięsnego z 1960 r choć nie wiem czy kogoś to tu zainteresuję ponieważ pozycja zawiera wymagania produktów gortowych a nie receptury , ale zapytać można bo chyba nie jest to łatwa rzecz do kupienia zachęcam do kontaktu pod nr 660011739 bez względu na porę , jak odbiorę to znaczy że jestem dostępny jak nie odbieram to znaczy że nie jeżeli pojawi się jakaś ciekawa oferta na zakup z odbiorem osobistym dokładam gratis kilkadziesiąt/kilkaset metrów osłonek poliamidowych które co prawda swoje lata już mają ale działają i jeżeli komuś nie przeszkadza archaiczny napis "Mielonka" to z pewnością mu się przydadzą czekam na propozycję aaa :P no i jeżeli ktoś zdecydował by się na odbiór osobisty to mieszkam w miejscowości Wolbrom około 50 km od Krakowa
  2. wiedzę że temat trochę off top schodzi z hemoglobiny to dodam coś od siebie w dużym zakładzie w którym miałem praktyki krew i jej pochodne były dodawane jako zamiennik mięsa wyróżniamy - krew odwłóknioną czyli taką jak pewnie większość z nas zna po upuszczeniu mieszamy , mieszamy aż wytrąci się galaretowata substancja nierozpuszczalna fibryna która powstaje w wyniku enzymatycznej przemiany fibrynogenu posolona ,wychłodzona , bardzo niestabilna Mikrobiologicznie - krew stabilizowana z dodatkiem substancji która zapobiega krzepnięciu np . cytrynian sodu , fosforany - plazma krwi czyli krew stabilizowana poddana odwirowaniu krwinek (żółta ciecz ) - surowica odwłókniona krew pozbawiona czerwonych krwinek co prawda nigdy nie widziałem jak ktoś to na produkcji dodawał do farszu ale za to widziałem dziesiątki 1000 litrowych pojemników tych ustrojstw stojące w chłodni i technolog powiedział że są stosowane do niektórych wyrobów co do samej hemoglobiny to tak jak kol. wyżej napisał zastosowanie do barwienia wędzonek 3 godzinki przed wyładunkiem masownicy wlewa się do niej rozpuszczoną w wodzie w połączeniu z kwasem lizergowym w solance mamy "wyrób tradycyjny" :P
  3. Na pewno nie, pod warunkiem, że umiesci to w dziale 'giełda' lub 'sprzedam - kupię', a nie w 'muzyka jaką słuchacie'. w takim razie przepraszam bardzo że nie zamieściłem tego w dziale giełda to już się nie powtórzy i mam nadzieje że uniknę następnym razem głupich docinek
  4. ja to wiem wiedza niektórych ludzi wypowiadających się na tym forum jest wręcz powalająca!! i to nie mam na myśli tylko porad praktycznych ale również teorie nie chcę tu nikomu w d... włazić więc nie zachwalam co drugiego tematu ale czytam czytam czytam niestety wolę się nie wypowiadać bo jeżeli masz zdanie inne niż większość to zostaniesz zjechany jak tutaj przykro mi zdania nie zmienię jeżeli chodzi o książki [ Dodano: Sob 21 Sie, 2010 01:53 ] ja bym powiedział że ty się dziwnie zachowujesz jak ktoś da ogłoszenie że chce sprzedać CD to z zwyzywasz go jak ci nie będzie chciał skopiować na mp3 ?
  5. ja pierniczę czego się nie zrobi żeby nie wydać kilkunastu zł na książkę :clap: :clap: :clap: :clap:
  6. nie rozumiem o co mnie tak atakujecie kiedyś nie było na tym forum takich problemów chcę sprzedać kilka książek korzystając z okazji natrafiłem na post że kogoś to interesuje to się zapytałem mam do sprzedania kilka może kilkanaście pozycji o tematyce przemysłu spożywczego nie mam skanera po pierwsze a po drugie nawet gdybym miał to jakoś mi się nie uśmiecha skanować 1000 czy 1500 stron
  7. nie no oczywiście że mogę pożyczyć ale jeśli książka kosztuje 10 zł to można sobie odmówić kilograma mięsa na kiełbasę i kupić książkę z resztą jeżeli coś nie jest strasznie drogie mam na myśli jakieś cegły kosztujące powyżej 100 zł powiedzmy to chyba każdego zadymiacza stać na taki zakup jakieś książki za 30 - 40 zł . Jeżeli coś jest niedostępne bądź trudno dostępne a są takie pozycje na które nawet ja chętnie bym kupił a nie mogę to rozumiem idee skanowania ale weźcie pod uwagę coś co się nazywa własność intelektualna takie jest moje zdanie nie ocenia nikogo zanim nie spojrzę na siebie i jeżeli mnie coś interesuje bardzo to a domniemany autor postu według mnie jest zaintreresowany to nie ośmieszał bym się kserując broszurę 60 stron poza tym niestety nie mam dostępu do skanera widocznie za mało skanuje książek :devil:
  8. miałem na myśli to że mogę sprzedać książkę :rolleyes: nie rozumiem Pana oburzenia mam za darmo rozdawać ? ja również musiałem za nią zapłacić
  9. witam po długiej nieobecności jeżeli jeszcze jesteś zainteresowany tym tematem to jestem w posiadaniu książki/skryptu o takiej tematyce wydanego przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (jeszcze wtedy AR ) z 1996 roku 64 strony o tej tematyce nazywa się "Wybrane działy z technologii mięsa - Wędliny surowe " mogę sprzedać z kilka zł .. :rolleyes:
  10. zależy również od tego jak sobie zakład zorganizował ten rozbiór ponieważ w niektórych zakładach nie ma linii karczku tylko robi się przodki na linii łopatek
  11. Hmm niezbyt rozumiem jak mam namoczyć chodzi ci o to żebym spróbował zrobić coś na kształt batonu kiełbasy tylko wypełnionego wodą i potem sprawdzić wytrzymałość tak ??
  12. nie rozumiem :rolleyes: a co do zabezpieczenia no to jeżeli wyły ciasno nawinięte i nie rozwijane to po rozwinięciu kilku metrów z głębszymi warstwami nie powinno się nic dziać a po ile chodzą takie osłonki nie pytam w sklepie tylko tak z drugiego obiegu jak ktoś bierze większą ilość ? a co z lejkiem i wałem ?
  13. tzn chodziło mi głównie o to czy nie ma przeciwwskazań natury zdrowotnej :rolleyes: ale rzeczywiście mogą być słabsze/mniej wytrzymałem i z tego powodu nie nadawać się do użycia ?
  14. Witam po dość długiej nieobecności :lol: wyszperałem trochę starych gratów ale nie wiem czy to jest coś warte jeszcze wogule mam takie pytanie czy posiada ktoś informacje czy "starość " osłonek poliamidowych ma jakiś wpływ na ich przydatność tzn. czy można je wykorzystać czy też może są jakieś przeciwwskazania leżały w piwnicy co najmniej 13 lat a może i dłużej ale do rzeczy znalazłem 1 . Wał do wilka nierdzewny osadzony na stalowym rdzeniu fragmenty rdzenia które wystają poza część nierdzewną są zardzewiałe 2 . osłona z napisem mielonka nawinięta na kawałek rurki tekturowej o średnicy około 10 cm szerokości po nawinięciu ok 20 cm i nawinięte jest tego tak kilkanaście cm (10 - 13 ) 3 . osłona z napisem szynka mielona nawinięta na rurkę jak o podobnej wielkości ale trochę więcej około 15 cm czy to coś nadaje się do użytku ? jeżeli tak to ile może być warte sprawdzałem w sklepie że 5 m kosztuje między 5 a 8 zł ale ja nie mam pojęcia ile może być na te rurki nawinięte co do wału to ogólne pytanie czy jest szansa że ktoś to może kupi czy nie zawracać głowy i sprzedać na złom i jeszcze jedna rzecz lejek do nadziewarki o średnicy około hmm ... nie wiem może 5 cm nierdzewny długość jak na moje oko ponad 20 cm z góry dziękuje za informacje no i gdyby ewentualnie znalazł się ktoś chętny do zakupu to można składać propozycje no i gdyby ktoś wiedział może z własnego doświadczenia ile może być tych osłonek nawiniętych to również będę bardzo wdzięczny pozdro dla zadymiaczy :grin:
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.