Skocz do zawartości

Marecki_s

Użytkownicy
  • Postów

    13
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Nie podano
  • Miejscowość
    Stargard
  • Zainteresowania
    wędkarstwo, żeglarstwo

Osiągnięcia Marecki_s

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Maxell, normalnie powinieneś być nominowany do Wędzarniczej Nagrody Nobla, albo innego Oskara. Bardzo przydatna ściąga. Dziękuję w imieniu raczkujących.
  2. Całkiem zgrabna wędzarnia, a i wyroby wyglądają apetycznie.
  3. Też się skusiłem i zrobiłem pasztet w/g przepisu Gabi z dodatkiem czerwonej papryki. Efekt znakomity , rodzinka zajadała się. Przepraszam za jakość fotek, ale pasztet naprawdę pyszota
  4. Marecki_s

    Nowy szynkowar

    Szynkowar poprawiony i przetestowany. A oto co z niego wyszło. Zapach i smak, pierwsza klasa Profilaktycznie zrobiłem jeszcze dwa szynkowary, no i do roboty.
  5. Pedro, sieja ma bardzo delikatne mięso i to jest raczej powód "nasączenia" solą. Co do sposobu na "jajko", to zgadzam się całkowicie, nie jest doskonała, ale przy pewnej wprawie, w zupełności wystarczająca.
  6. Pomimo bardziej lub mniej naukowych testów, piszę to bez najmniejszych zamiarów obrazy kogokolwiek , metoda ta sprawdzała się w pełni i nie zepsułem nawet jednego węgorza.
  7. Wędząc ryby, korzystałem tylko i wyłącznie ze zwykłej soli. Robiłem solankę na "jajko", tzn dawałem do wody tyle soli, by jajko pływało. Rybki zawsze były smaczne.
  8. Marecki_s

    Przywitanie

    Jest mi naprawdę miło, takie przyjęcie....
  9. Marecki_s

    Nowy szynkowar

    Upss, coś mnie podkusiło, żeby zrobić próbę szczelności i okazało się że po 30 minutach w garnku, delikatnie sączy woda. Jutro poprawka spawu. Chyba za bardzo przyłożyłem się do szlifowania . Dobrze że to dziś wyszło, we wtorek parzenie.
  10. Podobnie jak Dziadek, robiłem dość często takie danie, ale z zastosowaniem skrzydełek drobiowych. Z przypraw polecam mieszankę meksykańską, którą kupowałem w tesco. Efekt końcowy wspaniały. Teraz zrobię dokładnie w/g przepisu Tinka. Fotka dania sprawiła, że aż się zaśliniłem
  11. Marecki_s

    Przywitanie

    Ela, faktycznie my krajanie
  12. Marecki_s

    Przywitanie

    Wielkie dzięki za miłe przyjęcie do grona. fentel - kiedyś to się pływało po morzach i oceanach, teraz zostało mi jezioro, ale nie dopuszczam do całkowitego " rozeschcięcia ". Stępka jeszcze mocna :lol:
  13. Marecki_s

    Przywitanie

    Witam szanowne grono. Na imie mam Marek, w kuchni czuje się "jak w domu", co zresztą widać po mojej opływowej sylwetce . Lubię eksperymentować z potrawami, a ta strona jest wręcz kopalnią wiedzy wszelakiej. Przewiduję długą współpracę z szanownym koleżeństwem.
  14. Marecki_s

    Nowy szynkowar

    Miał być boczek prasowany, a będzie blok wieprzowo-wołowy. Miałem kawałek ( 0,9 kg ) łopatki, dodałem 0.5 kg zmielonej dwa razy na sicie 4,5 wołowiny i teraz pięknie wszystko się pekluje. Pachnie to tak, że zjadłbym wszystko na surowo :grin: We wtorek uroczyste parzenie. Oczywiście poinformuję o efekcie końcowym.
  15. Marecki_s

    Nowy szynkowar

    Śruby wymienie na nierdzewne "motylki", te na fotkach to tylko chwilowa prowizorka. Sprężyny oczywiście będą. Nawet rozmawialiśmy dziś w pracy z Grzegorzem o konieczności ich zastosowania.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.